Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Diasporenii: cine sunt și ce vor

Zilele astea s-a vorbit foarte mult de diasporă, că gata, s-a rupt mațu, vin ăia să facă treabă, să explice lu’ Dragnea că așa nu se mai poate, să facă ordine aici cum au făcut și pe unde s-au dus. Și mi se pare interesant cum nimeni n-a stat un pic să explice cine și ce sunt acești diasporeni și ce doresc ei de la viața noastră. În calitate de semi-moldovean am neamuri, prieteni, cunoștințe în „diasporă” și pot să vă fac un portret cât de cât concret al subiecților. Așadar, avem așa:

  1. „Fotbaliștii”

Tehnic vorbin, Gică Hagi a lucrat în străinătate, la fel și cummnatul său și mulți alții. Nu toată lumea știe fotbal, unii știu sonde petroliere, alții zidărie. Pe acești oameni nu i-aș numi ca fiind „diasporă” ci mai mult oameni care s-au dus pentru un contract de muncă mai bun. E libertatea aia pe piața muncii, coool, băi, dacă nea Nielj din Norvegia are nevoie de un șofer și tu ești dispus să mergi până acolo, de ce nu? Oricum ajungi mai repede acolo decât până în Vatra Dornei. These are the good guys, cu excepția lui Florin Răducioiu, care n-a muncit în străinătate prea mult.

2. Ăia care tratează țara ca pe o gagică

Sunt oamenii care sunt supărați pe România, că ei au iubit-o dar ea a fost cam indiferentă. Au emigrat cu familie și copii în altă parte dar tot se gândesc la ea. Sunt supărați că nu au avut parte de acel closure. Și o stalkuiesc pe internet, o vorbesc de rău, explică altora ce curvă a fost și cum o să-și dea ea seama ce băiat de valoare a avut și o să-i pară rău. Sunt ăia care țipă „băăăă, noi trimitem bani în țară, susținem economia”, exagerând, firește. Niciun om normal la cap nu trimite bani în țară să susțină economia, trimite să fie mai bine pentru ai lui.

3. Neintegrații

Ăia care nici aici nu se simțeau bine, nici acolo nu-și văd de treabă. Îi știi, că stau pe Facebook la ore la care oamenii normali, prin țări UE, sunt la muncă. Zic că e greu printre străini și și-au asumat narațiunea asta cu „oameni răi care nu-ți zâmbesc”. Păi normal că nu-ți zâmbesc, moșule, că tu o freci pe Facebook în loc să fii atent la strung, de-aia. Nimeni nu-i prietenos cu tine când ai o treabă de făcut și tu zici „stai că trebuie să-i zic două lui Dragnea”. Lasă-l bre pe ăla, tu ai de lucru aici.

4. Ăia care erau prea buni pentru România.

Da, sunt și de-ăștia. Pur și simplu nea Vasilică e un meseriaș în materie de îndoit țevi, chiar își vede de muncă și e profesionist. În România era împiedicat constant de tot felul de putori să-și facă treaba, ar fi putut să îndoaie 20 de țevi pe zi dar n-are cum, că îl freacă funcționarul de la primărie, nesimțita de la ANAF și seara, când se duce acasă, vecinul pensionat la 50 de ani pe caz de boală cu bormașină. Nea Vasilică a plecat dincolo și a putut să îndoaie 40 de țevi pe zi, o duce bine acum, vine odată pe an în România în vizită, nu mult, două săptămâni, să admire cât de frumoasă e țara, dar nu stă mai mult că iar începe să i se aplece. Ăluia îi pasă prea puțin de țară, de fapt îi pasă la fel de mult cât îți pasă ție de blocul în care ai copilărit. „A, l-au izolat cu polistiren? Ce interesant, bravo”. Ăia nu vin la protest, că în august au concediu și se bucură de el că au muncit restul anului, au îndoit mii de țevi pentru asta.

5. Agitatorii de serviciu/servicii

Să zicem că există politiceni mai slabi decât Aurelian Pavelescu. Ăla pe care l-a învins Pavelescu în luptă dreaptă la șefia unui partid. Ăia se duc pe-acolo și fac tot felul de organizații fantomă, care dau interviuri pe la Digi24, cum e Emanuel Cioacă, tipul ăla care s-a dat președinte al unei Federații de Români de pretutindeni, chestie care nu există în realitate și nu face nimeni parte din ea. Sau ăla care s-a filmat la aeroport cu „băi, gata, nu se mai poate, vin să fac ordine pe-aci”. Ăia, bizarii care au avut un parcurs profesional interesant pe dincolo și, mai ales, foarte vag.

6. Cucoanele

De-a lungul timpului multe femei românce s-au dus în străinătate pentru o viață mai bună și un gagic mai spălățel. Nimic rău în asta, serios, ce să facă, să stea în România s-o bată bărbatul sau găsească un Antonio sau Ludwig care face duș și se spală în urechi mai des? După vreo 20 de ani femeile alea au ajuns cucoane, faza e că nu prea le convine nici compromisul ăla de-acolo (asta e când nu te căsătorești din dragoste) și-acum sunt foarte preocupate de România, că nu știu să facă macrame-uri. Ăstea n-or să vină la protest, dar o să agite spiritele pe internet, pentru restul.

7. Manelarii

Nesimțit aici, nesimțit acolo, mergi prin Italia sau Spania și vezi unde se aude muzica tare: acolo vei găsi un grup de români extrem de cocalari. Sunt priviți urât acolo, de-aia sunt un pic nervoși, că nu fac legătura între comportamentul de pitecantropi și răspunsul societății. Ăia vin la protest, sunt supărați că acolo sunt tratați ca cetățeni de mâna a doua și vin aici să se răzbune pe Dragnea, de parcă e el de vină că sunt ei nesimțiți. Știi cum Mihaela Rădulescu zicea că se uită ciudat la tine ăia că ești rumân? Ce să-ți zic, țațo, și mama e moldoveancă, și ea merge pe la Coasta de Azur des, nu se uită nimeni urât la ea „ca român”, că știe să dea un „buongiorno” și să-și dea căciula jos din cap la restaurant.

Una peste alta, sunt mulți și diferiți, unii-s lumpeni, cum a zis Alina Mungiu-P, alții sunt muncitori onești, cum spun unii din cei care au venit despre ei înșiși. Unii sunt hoți, alții sunt civilizați. Mitingul „Diasporei” e o invenție a unor agitați fără un job real, cel puțin așa mi se pare mie, cel puțin din liderii care au scos capul să explice. Și nu trebuie confundați câțiva băieți de-ăștia agitatori, unii foști securiști reactivați sau turnători la Secu’ (ușor detectabili prin cercurile de „intelectuali”).

Pentru că, în realitate, Diaspora nu trebuie să facă niciun miting. Singurul fapt că ea există e un protest suficient, sunt vreo 4 milioane de oameni afară, ar trebui să sune sirenele continuu în țara asta, serios, băi ceva e în NEREGULĂ GRAV dacă jumătate din oamenii capapbili și dispuși să muncească din România s-au cărat.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.