Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Despre românitatea sarmalei

Într-o zi, cineva va trebui sa scoată mestecăul din tocană şi să explice experţilor în mâncare un principiu interesant: mâncarea tradiţional românească nu este cea inventată de români, ci cea mâncată de români. Mă doare-n cur dacă Dan Alexe a descoperit etnogeneza sarmalei, important e că, din câte ştim, românii sunt poporul care haleşte cele mai multe sarmale pe cap de locuitor. Deci, e a noastră, la fel cum pizza e americană (italienii nu o consideră mâncare de-a lor).

În curând şi şaorma va fi mâncare tradiţională românească şi se va trezi un exeget care să trântească sos remoulade în loc de maioneză şi să ne explice că ea e de provenineţă arabă. Marş bre, lasă-mă să mănânc.

Cu mult mujdei deasupra!

5 Comments

 1. Mihai Frincu

  Corect ! Ca doara n-am inventat noi nici mamaliga, dar am impus-o ca delicatesa…
  In ce priveste sarmalele, nu stiu cine au inventat primii mancarea asta, dar cuvantul provine din greaca veche. Sarma desemna un amestec, nu neaparat culinar, de lucruri puse laolalta alandala, si era opusul lui logos, care insemna alcatuire cu sens, cu noima. Nu o zic eu, o zice herr Heidegger.

 2. E o supralicitare regretabila la mijloc, respectivii s-au gandit probabil ca sunt ceea ce mananca si au luat treaba aceasta prea in serios. Astfel, daca omul vrea sa fie in rezonanta cu principiile lui Freud, va baga la ghiozdan o specialitate nemteasca, obligat-fortat, iar daca vrea sa gandeasca precum un lider chinez, va bobina ceva corespunzator, nu dau exemple.

 3. Dan1

  Draga Ovidiule, sarmalele au ajuns la noi pe cale ruseasca (din ce stiu eu); la ei le spune “galubţî”! Sper ca le poti mânca si dupa ce-am divulgat asta! 😀

 4. Smile

  Shaorma nu e mancare traditionala romaneasca. Shaorma mare cu de toate insa, isi are cu siguranta izvorul din cultura noastra autohtona.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén