Despre importanța sfințirii sateliților artificiali de pe orbită

De vreo câțiva ani Rusia încearcă să pună la punct un cosmodrom nou pentru că, în realitate, nu are unul propriu ci îl folosește pe cel din Kazahstan, de la Baikonur. Noul cosmodrom rusesc e la Vostochny și a făcut deja vreo trei lansări.

Despre una dintre ele știm că a fost cu probleme, cea care conținea satelitul rusesc Meteor-M și alți salteliți străini, a eșuat după lansare. Există câteva explicații pentru eșec, printre care cea a arhidiaconului Andrei Kuraev, o voce distinctă din biserica rusă, care spune că aceștia nu ar fi fost sfințiți în mod corect.

Principalul vinovat ar fi arhiepiscopul de Tirsapol și Dubăsari care a efectuat o sfințire de mântuială. Kuraev spune că nu e prima oară când biserica a dat-o în bară în această privință, și șeful misionarilor, mitropolitul Ioan, făcându-se vinovat de sfințirea defectuoasă a submarinului Kursk. Acum, ambii sunt la Moscova și se roagă dar nu-și asumă vina.

O publicație rusească atrage atenția că în momentul sfințirii satelitului, arhiepiscopul Vladyka Savva nu purta haine de protecție, cei prezenți considerând că veșmintele preoțești sunt suficiente. Chiar și dacă i s-ar fi dat haine speciale, acestea nu ar fi acoperi și barba sa, deci tot ar fi fost degeaba.

Rămâne să ne întrebăm dacă un înalt prelat bisericesc cu mai mult har ar sfinți corect acest satelit și dacă, chiar și cu harul său excelent, în cadrul sfințirii ar trebui să poarte echipament de protecție și să-i radă barba.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

6 thoughts on “Despre importanța sfințirii sateliților artificiali de pe orbită

 1. alex

  Aia e pentru ca nu au inteles cum se face. Satelitul se lanseaza asa cum e el, nesfintit. Dupa aia se trimite popa pe orbita cu o racheta si se sfinteste la fata locului. Sfintirea nu functioneaza la modul generic, trebuie sa fie clar pentru ce conditii se sfinteste satelitul respectiv. Spre exemplu, beamveurile nu se sfintesc pe linia de productie in germanica de catre un popa catolic sau, doamne apara si pazeste de catre vreun eretic pocait. Ele se sfintesc in tarile ortodoxe in care sunt cumparate pentru ca acolo vor functiona.
  O solutie ar fi crearea unei parohii pe statia spatiala internationala, care sa fie deservita permanent de 1-2 popi. In felul asta se face economie la lansare pentru ca fiecare kg lansat pe orbita costa vreun million de dolari si un popa nu e popa cu adevarat daca nu are vreo 120 de ele.

  Reply
  1. eftimie Post author

   Într-adevăr, soluția ta este mult mai bună. Dar nu pe stația spațială, ci să facă o catedrală spațială nouă, că are Guvernul bani.

   Reply
 2. Romi

  Nu s-a folosit corect trafaletul de sfintire.N-a ajuns aghiazma pe partile esentiale..

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *