Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Despre #bloggerilaschimb, Siemens şi alte scamatorii

Omul din imaginea de mai sus se numeşte Emilian şi lucrează la SIMEA Sibiu. Obiectul este un calculator de-ăla de service pentru diagnosticarea problemelor maşinii. E folosit în service-urile BMW şi Mercedes şi-i făcut la noi, în România.

Emilian ar putea să-ţi povestească 24 de ore încontinuu despre ce face acolo în fabrică. După care mai poate să-ţi dea nişte detalii. Tipul este atât de pasionat de munca lui încât am rămas cu impresia că, atunci când ajunge acasă, se destinde tot muncind.

Eu, împreună cu alţi bloggeri din Braşov, am ajuns în fabrica asta în cadrul proiectului Bloggeri la Schimb. Am cam văzut cum arată uzine româneşti, la Braşov am avut destule, mai multe decât useri de twitter. Asta arată cu totul altfel. Arată ca în pozele din reviste germane cu fabrici germane.

Iar oamenii care lucrează acolo sunt de-a dreptul deosebiţi. Emilian nu-i un caz singular, toţi sunt pasionaţi şi fascinaţi de ceea ce fac. Eu am fost repartizat departmanetului de Control al Calităţii, o chestie care ar trebui, în principiu, să fie extrem de plicticoasă. Marry, angajata SIMEA care a avut grijă de mine, mi-a dat de înţeles că este ceva de-a dreptul aventuros şi mişto. “E fain că nu e muncă de rutină”, mi-a zis. Şi, într-adevăr, în afară de partea de birou, ai cu ce te distra.

Află de ce, din când în când, într-un lot de 1000 de piese apare una care nu se potriveşte. Află de ce a ajuns în fluxul de producţie un model de componentă ce nu se mai foloseşte de trei ani şi, teoretic, nici n-ar trebui să mai existe în depozit. Verifică abţibildul ăla cu “Made în Romania” trebuie să fie exact la un milimetru de nuştiuce muchie că, dacă nu, trebuie să opreşti în depozit livrările. De ce începe maşina x, după mai multe utilizări, să aibă deviaţii de la traseu. Şi tot aşa. Cam 10% din angajaţii SIMEA lucrează pe “controlul calităţii”. Pentru că nu “merge şi aşa”.

La SEIT, tot o fabrică Siemens, se fac siguranţe pentru panourile electrice. De-alea cu clapetă. Directorul, la fel, un om foarte entuziasmat de ceea ce făcea. Putea să povestească încontinuu despre null şi fază şi aliajul de bimetal şi cum e mai bine ca femeile să asculte muzică la căşti în timp ce lucrează şi cum a trebuit să impună o limită de 30% în privinţa depăşirii planului. Mi-a zis că, dacă i se cere, uzina sa poate să facă o siguranţă cu clapetă de aur.

A treia uzină vizitată a fost SYKATEC. Acolo, pe o poartă intră tablă zincată şi pe cealaltă ies nişte rack-uri pentru echiamentele electrice folosite pe locomotive. Pe trenurile Săgeata Albastră sunt de-astea. Turul a fost mişto, un fel de How it’s Made-live. Mă aşteptam la un moment dat să intrăm într-o hală unde se asamblează direct locomotive, oamenii de-acolo lăsau impresia că e chiar atât de uşor.

Ca să concluzionăm. Interesant, probabil că mi-ar place să lucrez într-o fabrică de-aia şi aş veni mai puţin nervos acasă. Plus că aş avea mai mult succes la gagici, mi se pare că-mi stă foarte bine în halat alb (aşa se lucrează pe-acolo) deşi pozele postate pe reţelele sociale dovedesc contrariul.

Credits: TVdeceMihaela, AlePalconi. – organizare.
Siemens România – uzine şi adus Eftimie la Bucureşti.
Hotel Levoslav – în centrul Sibiului, mai central nu se poate. E la 50 de metri de Piaţa Mare, e ok.
Supporter Pub and Grill – papa bun, meciuri.
Vintage Pub – beutură şi femei. Plus muzică mişto, de pe vremea noastră.
Hotel Ambient – ai noştri, din Braşov.
Autonom Rent-a-car – ei au dat maşina cu care s-a rătăcit Bloghiţă prin Sibiu
Compania de online. – Site-ul Bloggeri la Schimb.

Poze mai multe se găsesc aici.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.