Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Desfiinţarea Pilonului II, primul pas spre Republica Socialistă România

Prima zi. Unii încep să-şi scoată banii de la Pilonul II şi pleacă din ţară. Definitiv.
A doua zi. preţurile la toate produsele încep să crească. Guvernul susţine că preţurile trebuie stabilite de stat.
A treia zi. Cursul euro creşte. Guvernul acuză băncile că manipulează piaţa.
A patra zi. Observând că banii lor se devalorizează, tot mai mulţi cetăţeni decid să-i scoată şi să salveze ce se mai poate, cumpărând bunuri sau valută. Preţurile continuă să crească. Guvernul acuză multinaţionalele şi supermarketurile că vor profituri uriaşe. De pe rafturi încep să dispară bunurile de necesitate imediată şi alimentele cu termen lung de valabilitate.
A cincea zi. La ghişeele tuturor băncilor sunt cozi. Se limitează retragerile. Apar primele busculade. Guvernul acuză că banii au fost retraşi peste rând de apropiaţi, cunoştinţe ai celor din bancă.
A şasea zi. Cele mai multe bănci sunt închise, din lipsa lichidităţilor. Guvernul acuză Băncile mamă că au furat banii cetăţenilor.
A şaptea zi. Valoarea banilor din fonduri este la 50%. Valoarea unei pensii este la 50%. Proteste de stradă. Jandarmii îi gazează şi îi bat pe cei care acuză Guvernul pentru dezastru. Guvernul acuză interesele finanţistului Soros.
A opta zi. Nicio bancă nu vinde valută. La Romană, Universitate, apar valutiştii, cu preţuri de 3-5 ori mai mari decât cursul afişat de BNR. Guvernul acuză speculanţii.

Nu credeţi? După declaraţia de ieri a ministrului de Finanţe, Bursa Bucureşti are azi pierderi de 6-10%.

Acest scenariu plauzibil v-a fost oferit de Ionuț Foltea

17 Comments

 1. Rilache

  După declaraţia de ieri a ministrului de Finanţe, Bursa Bucureşti are azi pierderi de 6-10%.

  Nu merge să-i mimăm pe americani cu asta. Ăia controlează puterea dolarului, ăia sunt într-o ligă de-a lor.
  Asta cu „bursa scade, bursa crește” e o circulabă tristă care se vrea mai mult decât e. aproape 30 de ani a trecut fără să ne intereseze așa-zisa bursă și oamenii pot trăi și fără ea.

  Și, în fond, ce e bursa? O altă schemă de fraierit proști din banii lor.

  • În care se relevă câtă cultură economică avem ca nație.

   • Rilache

    Dorine spui asta ca pe un patos din auzite de Guran. Fii tare: bursa de acțiuni variază, dar e o nebunie să crezi că merge să-i mimăm pe americani când noi nu suntem americani. Unu.

    Doi, orice „creștere” pe bursă sunt dividente care se trag înspre investitori, nu înspre angajați (ăia care contează) sau dezvoltarea firmei propriu-zise. Shkreli, săracul, spus-o cel mai clar. Dacă o vedem la ăia mari, de ce ne continuăm să ne prefacem ca niște ipocriți siniștri?

    Trei, piața de acțiuni e la doi pași de comunism. Care e logica din punctul de vedere al businessman-ului? Că să-și vândă în bucăți firma „să crească” (dacă vrea să crească), numai ca la final să aibă bani, dar să rămână fără firmă. Mișto, nu-i așa? „Dezvoltare” in all but name; ce vremuri tari erau în secolul 18 și 19, când nici măcar piața nu-și permitea să sugereze să fenteze oamenii de afaceri din firma lor construită de la zero. Nuanțe și nuanțe. Văd că nimeni, de la pseudointelectualii xenomani autorasiști, până la comentatorii contra cost pe la televiziuni sau ziare, nu par interesați să spună lucrurile ăstea.

    Patru, capitalism până la capăt sau bule? Ce vrem? Ce expresie interesantă, să auzi investitori să părăsească firme pe motiv că s-au mărit niște taxe. Scuză-mă nițel, dar asta înseamnă două din trei aspecte: unu- piața de burse era/este artificial umflată, doi- investitorii fideli rămân acolo unde sunt, indiferent câte procente se plasturează pe ecrane că „vai, a scăzut ‘tâtea procente” (între noi fie vorba, puteau ăia să nu permită deschiderea pieței și tot nu se întâmpla nimic; așa să zică bogda proste c au fost lăsați să-și vândă tichetele supraevaluate artificial; după cum am spus, proști fraieriți din banii lor).

    Cinci, stock buyback. Atunci când firmele sunt controlate de clienți care n-au avut nicio legătură cu munca aia adevărată (clăditul) a firmei, iar aceștia vând acțiunile, ce faci? Păi, există niște alegeri, printre care stock buyback. Pe scurt, firma autohtonă (nu există așa ceva, știu, lasă-mă să scriu de dragul de a dovedi o evidență de sine stătătoare) își recuperează independeța, mărindu-și la loc valoarea tichetelor sau să le distrugă. Zic eu „tichete”, sper că înțelegi ce scriu.

    Șase, oricare investitor adevărat știe două reguli de platină: iei o firmă în care să invetești, pe urmă de legi de ea până la moarte fără să-i dai drumul, iar moștenitorii continuă deținerea. Dacă nici Warren Buffet, Michael Bloomberg, familia Johnson, Lawrence Fink și Robert kapito n-au dreptate, atunci ce sursa dracului ar convinge români aiuriți?

    Șapte, America & UK sunt portretizate ca fiind niște țări ținute captive de piețele de bursă și a grobienilor exagerat de bogați. Asta vrem, asta vor xenomanii? Hmm…

    Opt, toți zic de firmă de burse și de finanțări și de FDI (foreign-direct invetments), dar văd că nimeni nu zicem nimic de creștere autohtonă. Aproape că, iarăși, capul xenoman dictează fără cap, în timp ce se uită pe peluza altora, mimând a civilizație, crezând că așa se creeză (cuvânt cheie, „creează”) valoare. Chestii finuțe.

    Deci, cum rămâne cu acea „cultură economică”?

    • Goldy

     Cand scrii mai mult de 10 randuri sa sustii o idee pe internet, ai gresit ideea internetului… ca e vorba despre bursa sau despre topoare. PS: Stiu, tu stii mai bine ca ai dreptate.

   • tudor

    In care se releva inca o data cata cultura economica avem ca natie.

 2. Am prevăzut asta încă de la începutul anului. Am cumpărat în primăvară 12 rațe și 2 capre, care nu numai că nu se vor devaloriza, dar se vor înmulți. Asta pe lângă cele 20 de găini pe care le aveam deja!

 3. Gigi

  Poate am înțeles eu greșit, dar de aici se înțelege altceva:

  “O persoana, participanta la un fond de pensii se poate retrage, pe baza de cerere individuala, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond.
  In cazul retragerii unui participant inainte de deschiderea dreptului la pensie privata, acestora li se transfera activele cuvenite, din care se retine un comision de retragere reprezentand 2% din aceste active.”

  Altfel spus, se retrage de la fondul privat dar activele îi sunt transferate la fondul public, nu ia omul banul cotizat înapoi. Apoi va contribui doar la fondul public.

  • eftimie

   „altfel spus” e bine spus, că tu spui altceva decât ce scrie în textul citat de tine.

  • Andrei

   “acestora li se transfera activele cuvenite”. Zice destul de clar.

 4. gicu

  Venezuelizarea Romaniei

 5. McStronțiu

  Vezi cu găinile, că mie mi-o halit vulpea 5 odată!

 6. Shoric

  Io sper că Ionuț de la TNR aleargă bine, că din scris …

 7. O luam incet pe urma grecilor, doar ca ei si au revenit. Din pacate noi nu avem sute de insule ca ei sa atragam valuta. Noroc cu ‘capsunarii’ ca ne tin cursul stabil. Momentan …

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén