Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Desfiinţarea Pilonului II, primul pas spre Republica Socialistă România

Prima zi. Unii încep să-şi scoată banii de la Pilonul II şi pleacă din ţară. Definitiv.
A doua zi. preţurile la toate produsele încep să crească. Guvernul susţine că preţurile trebuie stabilite de stat.
A treia zi. Cursul euro creşte. Guvernul acuză băncile că manipulează piaţa.
A patra zi. Observând că banii lor se devalorizează, tot mai mulţi cetăţeni decid să-i scoată şi să salveze ce se mai poate, cumpărând bunuri sau valută. Preţurile continuă să crească. Guvernul acuză multinaţionalele şi supermarketurile că vor profituri uriaşe. De pe rafturi încep să dispară bunurile de necesitate imediată şi alimentele cu termen lung de valabilitate.
A cincea zi. La ghişeele tuturor băncilor sunt cozi. Se limitează retragerile. Apar primele busculade. Guvernul acuză că banii au fost retraşi peste rând de apropiaţi, cunoştinţe ai celor din bancă.
A şasea zi. Cele mai multe bănci sunt închise, din lipsa lichidităţilor. Guvernul acuză Băncile mamă că au furat banii cetăţenilor.
A şaptea zi. Valoarea banilor din fonduri este la 50%. Valoarea unei pensii este la 50%. Proteste de stradă. Jandarmii îi gazează şi îi bat pe cei care acuză Guvernul pentru dezastru. Guvernul acuză interesele finanţistului Soros.
A opta zi. Nicio bancă nu vinde valută. La Romană, Universitate, apar valutiştii, cu preţuri de 3-5 ori mai mari decât cursul afişat de BNR. Guvernul acuză speculanţii.

Nu credeţi? După declaraţia de ieri a ministrului de Finanţe, Bursa Bucureşti are azi pierderi de 6-10%.

Acest scenariu plauzibil v-a fost oferit de Ionuț Foltea

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.