Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Descrie-mi țara ta într-o frază

Prespunând că vine un om fără internet sau cunoștințe generale și te întreabă „băi, ce poți să-mi spui de țara ta, dar pe scurt, așa, că n-am timp și mai sunt câteva sute pe planetă”, poți să-i răspunzi omului ăsta simplu: „Băi, noi avem un oraș la noi în țară care se numește Flămânzi”. Și cu asta i-ai cam spus tot ce trebuie să știe. Bine, dacă vrea să intre în amănunte, nu va afla nimic surprinzător.

„Băi, dar de ce se numește așa, nu e cumva peiorativ?”
„Dom’e, se numește așa că înainte era un sat numit Flămânzi, unde stătăeau niște țărani muritori de foame, că de-aia li se și zicea așa. Și ăia s-au revoltat la un moment dat de foame, au făcut și o răscoală,gen”.
„Și au câștigat?”
„Nu, și-au luat omor, au pus tunul pe ei”.
„Băi, din ce îmi spui tu mie mi se pare că nu s-a rezolvat problema. Ăia care au rămas, tot muritori de foame, nu?”
„Probabil. În fine, o sută de ani mai târziu, am făcut satul ăa oraș, că acum sunt aproape 10.000 de oameni”
„Deci ați înmnulțit flămânzii? De ce, o duc mai bine?”
„Băi, presupun că nu, n-am auzit pe undeva știri cu „băi, ce bine se trăiește în Flămânzi, acolo e de stat, nene”. Deci probabil nu, tot e foamete sau foarte aproape”.
„Dar de ce, sunt oameni răi?”
„Dom’le, nu, ți-o jur, sunt niște oameni pâinea lui Dumnezeu. Știi că ți-am zis că la un moment dat s-au răsculat de foame? Asta s-a întâmplat în 1907, guvernul care a tras cu tunul după ei era liberal. No, acum primarul la ei în oraș e tot liberal, adică nu țin la supărări de-astea. Ai zice că dacă te duci la unu’ și-i zici, bă, mi-e foame, iar ăla trage cu tunul după tine, ai zice că îl ții minte”
„Deci primarul ăsta e bun?”
„Băi, din ce știu eu, ce știri am auzit, nu trage cu tunul după ei”.
„Și, nu ați încercat ceva să rezolvați problema cu flămânzii, știi ce zic?”
„Băi, sincer, cred că da, cred că am încercat și n-a mers. Asta e, n-a mers. Am încercat comunism, am încercat capitalism, feudalism, plm, am tot încercat în ultimul secol. Ăia tot fămânzi”
„Păi și nu v-ați întrebat așa, de ce, ce nu funcționează?”
„Dom’le, sincer, nu? Ce mai doriți să știți de țara noastră?”

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.