Deprofesionalizarea late-night show-urilor

Odată la cel puțin două săptămâni colegul Dorin mă bate la cap că nivelul programatorilor români este, totuși, destul de scăzut. Asta pentru că sunt multe joburi în domeniu, multe comenzi și prea puțini oameni așa că ștacheta e coborâtă serios. Companiile de software dau recompense uluitoare pentru găsirea unui angajat, recomandările au ajuns la peste mia de euro bucata. De fapt cam așa e în orice domeniu, și-n curierat, de exemplu, curieri tot mai slabi că n-ai de unde alege. Sau în talk-show-urile umoristice. Nu ăstea de-aici, ălea din America.

Mi-am dat seama de asta când m-am uitat din întâmplare la o emisiune a lui Seth Meyers. Tipul nu mi s-a părut niciodată amuzant, dar asta n-ar fi o problemă. Pentru prima oară l-am văzut și uluitor de prost. Adică la nivel Gâdea de prost, poate sub, aprope de Mircea Badea. Comenta ceva de Trump, pentru că acum fiecare al treilea cuvânt în show-urile alea trebuie să fie de Trump și-l lua la mișto pe niște sondaje, Trump zicea că ale lui sunt bune, ăsta zicea de Trump că e prost și mincinos.

Chestie bizară, având în vedere că Trump a tot măcănit în campanie că din sondajele lui reiese că e câștigător, același lucru l-a făcut și echipa lui Hillary iar toată gașca asta de mupeți de seară îngânau pe democrați cu o poftă demnă de o cauză mai bună. La final, când s-a tras linie, sondajele lui Trump erau ălea bune și adevărate, nu?, că el a ieșit președinte. Așa că orice om normal n-ar râde și presupune automat că Trump spune prostii, că i-au cam ieșit manevrele, cel puțin pe linia asta.

Emisiunea a continuat cu alte câteva glumițe slabe pe teme economice, făcute parcă de cineva care are cultura economică a unui teleormănean mediu, era clar că Seth nu înțelegea niște concepte simple. El sau scenariștii lui. Plus deranjantele conexiuni logice pornite de la niște minciuni evidente. Și-aici ajungem la problemă: prea multe joburi de glumeori, prea puțini profesioniști.

Acu’ 20 de ani erau vreo trei show-uri de-astea la TV, acum sunt vreo câteva zeci. În SUA nu e ca-n România, unde dacă n-ai umor nu e o problemă, furi de pe internet ceva, Mihai. Riști să dai de vreunul care te dă atât de serios în judecată încât vreme de 7 generații de-acum încolo neamul tău va trăi în curul gol mâncând la cantina socială. Așa că trebuie să-ți angajezi niște glumeori, și ăia nu-s așa de ușor de găsit, mai ales ăia cât de cât inteligenți. Și cobori ștacheta, iei unii de mâna a doua, a treia sau poate chiar a patra. Și-ajungi să glumești aiurea pe subiecte pe care nu le pricepi. Poate de-aia audiența lui e în scădere. Și nu e singurul, în 2017 cam toți ăștia pe care-i știm s-au cam dus în cap și au stagnat, cu excepția lui Bill Maher și a lui Stephen Cobert, oameni despre care nu putem să spunem că ar fi proști.

Că una e să te iei de Trump știind niște lucruri, alta e să te iei că e amuzant și trebuie băgate glume obosite cu Trump. E o temă de gândit în zilele astea, mai ales că Trump tocmai a anunțat că recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și internetul va fi inundat de comentatori de-ăștia americani care vor șterge pe jos cu omul portocaliu fără să înțeleagă prea bine ce se întâmplă. „Cutare destroys Trump on …” va fi titlul sub care vom găsi delirul unui comic de-ăsta care va vărsa poante slabe după poante slabe în speranța că nimeni nu va observa că e pe din-afara subiectului.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

8 thoughts on “Deprofesionalizarea late-night show-urilor

 1. Atti

  De Late Night Show-uri nu am ce comenta, ca am prea putin timp de ele.

  Dar la prietenul tau Dorin trebuie sa dau o bere si o poveste. De fapt s-a intamplat de mai multe ori, dar asta e cel mai recent.

  Povestea e de anul acesta, ditai firma de programare, mii de euro salarii, barbișon, bășini si bean-bags peste tot in sediu, grămadă de postere motivaționale, noi suntem unici, noi suntem cei mai coioși.

  Sunt chemat să rezolv niște probleme de rețea, că programatorii moderni abia își știu felia lor mică, în rest sunt funcțional analfabeți in IT. Rezolv ce trebuie dar când fac regulile de acces către diverse site-uri in firewall, accidental includ la restrictii si niste github, stackoverflow, site-uri din astea de unde se face copy paste in prostie la cod apoi ne miram de ce are nevoie o aplicatie de messenger de 2 gb de ram.

  Fac factura și plec. Peste o săptămână, sună telefonul. Tulai Atti, ceva nu e ok, nimic nu merge, baietii nu pot lucra, deadline-uri, scandal.

  Merg, mă uit. Netul era ok. Reteaua era ok. Sistemele erau ok. Aha. No Github & Co.

  In saptamana aia cand nu aveau Git&Co. a scazut cu 80% productia. Optzeci de fucking la suta. S-a vazut imediat cine este platit pe bune ( ca aia au continuat sa lucreze ) si cine face laba cu talent.

  Bineinteles, majoritatea productie UBB / Poli, programatori in Java pe banda rulanta 😛

  Reply
  1. animaloo

   adica tu marele functional nu realizezi de ce scade productia in momentul in care niste probleme deja rezolvate trebuie refacute de la 0, nu?

   Reply
   1. Atti

    Omu, nu comentez negativ asupra code reuse. E normal. Dar e anormal ca sa iei solutii in bloc, sa comentezi afara ce este evident inutil si sa il prezinti ca rezolvat. Era hilar sa te uiti la procesul de lucru, documentat pas cu pas, traffic log, screencap, toate cele: vine sarcina, repede il gugalim, trecem peste 3-4-5 postari de genul, alegem una care seamana, copy-paste, taiem comentariile autorului original, vedem daca merge, dam commit apoi mergem sa stam pe reddit. Optimizare? Gandire in ansamblu asupra ce probleme introducem? Ah, aia e pentru altii. Si oricum, existau probleme gata rezolvate pe repo-ul local si tot nu i-a dus capul sa caute acolo. Cel mai bine ilustreaza mentalitatea asta defectuoasa o discutie prinsa intre doi: băi mulă, ai verificat pentru problema X si Y (de altfel doua probleme constante in orice limbaj) ? Neaaaaah, nu imi pierd timpul cu asa ceva, a venit raspunsul. Guess what, era din cei 80% care nu produceau mai nimic cand era taiat accesul.

   2. animaloo

    ah. frumos asa. Eu ma gandesc ca fiind deja codul scris, pentru ce vreau, nu mai stau eu sa butonez ca prostu. Iau codu, pun unde e cazu…testez. Merge, ma duc pe jewtube. Nu merge, injur.

  2. alex

   Esti chemat sa rezolvi probleme de retea pentru ca firma ta are contract cu ei pentru care plateste un abonament lunar si in consecinta e greseala ta daca le pica lor netul, nu a lor. Daca tu sa spunem iti faci abonament la cablu si vin aia si il instaleaza prost si dupa o luna nu mai merge tu nu ii chemi pe aia de la firma cu cablul sa iti rezolve problema? Te apuci sa investighezi tu de ce nu merge? Ca doar te stii cu retelele, poti sertiza si tu un cablu.
   Eu nu sunt mare programator si la unul din fostele joburi am intrebat daca pot sa imi instalez Total Commanderul (cu licenta cumparata de mine) si un tool gratuit. Astia care furnizasera calculatoarele, cu OS instalat cu tot, mi-au zis ca daca fac asta si mi se intampla ceva la calculator ei nu sunt responsabili, pentru ca am umblat eu la el. Si cand am vrut sa imi repartitionez HDD-ul a trebuit sa apelez la ei, desi puteam sa o fac si eu la fel de bine.
   Cred ca si firma ta are acelasi gen de intelegere cu clientii ei si e normal asa pentru ca daca s-ar apuca toti sa umble pe unde nu le fierbe oala pica dracului toata sandramaua.

   Reply
   1. Atti

    Tu esti varianta fericita si cazul de support ideal. Ai o problema, discutam si chiar ne intelegem. Ajungem la o solutie repede si dupa ce o documentam corespunzator, il punem in knowledgebase si pe viitor scurtam masiv timpul de rezolvare.

    Cazul nefericit e cand il vezi pe un senior , care deja are vise si pretentii de team / project lead, dar daca il scoti din mediul lui ingust de development e pierdut in spatiu. Inteleg idea de specializare, nu de aia ma leg, ci de lipsa masiva de fundatie, daca acopera suficient de bine conceptul ce vreau eu sa explic 🙂

  3. eftimie Post author

   Da, colegul Dorin zice că fără Stackoverflow nu am mai avea 80% din IT-ul românesc.

   Reply
 2. riggy

  80% din IT-ul românesc se bazează pe stackoverflow pentru că profesorii sunt atât de buni încât te trimit acolo ca să rezolvi problemele, ei nu sunt capabili să le explice; acum 2 ani am dat 2000 de euro pe un curs intensiv de reconversie profesională în IT (curs de programare) ca să îl văd pe prof, în paralel prof și la politehnică, cum stă pe fb în timp ce noi găseam soluții pe sof sau prin alte surse, așa se învață mi-au zis – le-am mulțumit frumos și mi-am cerut banii înapoi, așa pot învăța și fără să dau 2000 de euro
  Nici programatorii nu au trecut de paradigma cretină a proverbului „meseria se fură” – nope, nu se fură, se învață, dacă reduci totul la furat ajungi la porumb, cum ar fi să te opereze un medic care a furat meserie?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *