Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Den skyldige (Vinovatul) 2018 – Thriller minimalist perfect

Dacă vă tentează să mergeți la ceva interesant și diferit în weekendul ăsta, frați și surori, vă recomand Vinovatul (Den skyldige) un thriller danez executat minunat.

Asger e un polițai care lucrează temporar la 112-ul danez după ce a avut niște probleme profesionale la poliție (aflăm abia la final ce și cum). Primește tot felul de apeluri, ăla care pune în mișcare acțiunea filmului vine de la o femeie care spune că a fost răpită și se află chiar în mașina răpitorului. Acum Asger ăsta trebuie să afle ce mașină e, unde e, unde se duce, cine-i răpitorul, care-i situația. Și toate astea doar prin casca aia de recepționer. 90% din film e doar cu el, cu fața lui, cu nervii lui, restul personajelor, cu vreo două excepții de câteva secunde, apărând doar audio, doar cu vocea.

Filmul te ține în tensiune cam o oră și-un pic și ce mi-a plăcut cel mai mult e că nimic nu este inutil în el. Nici un cadru în plus, nici un cadru prea lung, n-a lungit povestea pentru happy-end, nu e gargară inutilă, nu lungește niciun fir al poveștii prea mult, nu are mai multe culori decât necesarul (cred că filmul e făcut în vreo trei culori). Sunetul este, iarăși, o chestie care le-a reușit foarte bine, se aude atât de bine încât aveam impresia că pot învăța daneză din ce vorbesc ăia. Și asta e important pentru că, așa cum spuneam, 90% din timp oamenii doar vorbesc la telefon. Aduce un pic aminte de Phone Booth (2002), unul din cele două filme bune ale lui Colin Farrel, deci dacă v-a plăcut ăla o să vă placă și ăsta.

Și mai tare e că e filmul de debut al regizorului, Gustav Möller. Și deja propunerea daneză pentru Oscar la film străin. Nu cred că are șanse, că la Oscar s-a dat cu cancer, dar nu contează foarte mult.

PS. Am participat la avanpremieră la invitația Monicăi Felea, unul din cei doi asociați de la Bad Unicorn, distribuitorul român al peliculei, care mi-a zis tot timpul că mă cheamă doar la filme de care e sigură că o să-mi placă. Și nu e vorba de gen sau stil, ci de cât de competent e făcut. De exemplu mi-a plăcut și Despre trup și suflet, adus tot de ei, care e cu totul alt registru. Ca idee, ăsta mi se pare piar deștept, luați notițe de la Felea.

3 Comments

  1. omulbun

    Phone booth e de Joel Schumacher care se pricepe la filme din astea concentrate pe o persoana, un fel de huis clos personal nu spatial,. Cînd o iesit filmul asta m-am dus sa-l vad la cinema si am iesit de acolo placut impresionat…

  2. DC

    M-ati facut curios, si tu si Stefan (TNR).
    In replica, o alta sugestie de thriler danez: Headhunters (https://www.imdb.com/title/tt1614989/?ref_=nv_sr_6)

  3. Locke e alt film in același gen, tot filmul vezi fața lui Tom Hardy

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén