Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Un caz de demnitate

Marin Sorescu este poetul ăla care ni s-a băgat pe gât prin liceu cu o piesă de teatru, Iona, ce făcea parte din trilogia „Setea muntelui de sare”. Țin minte asta că mi-a rămas în cap ce mișto sună „Setea muntelui de sare” în timp ce haleam Iona. Practic, primul click-bait, credeam că omul e foarte cool și, când colo, ni se dă vrăjeala aia cu pești.

În fine, după ce serveai de-astea ți se cam lua de nea Marin ăsta. Dar, aparent, omul era, într-adevăr, super-cool și cea mai bună dovadă e scrisoarea aia în urma căreia a fost dat afară de la revista Ramuri. Iată cum l-au turnat colegii de cultură:

Către,
Șt. Aug. Doinaș, președinte de onoare al U.S.
Mircea Dinescu, președinte al U.S.
Având în vedere că activitatea lui Marin Sorescu în cadrul revistei «Ramuri» este aproape nulă;
Având în vedere că Marin Sorescu denigrează marii scriitori de azi (Șt. Aug. Doinaș, Mircea Dinescu, Ana Blandiana, N. Manolescu), refuzând sistematic sâ-i publice;
Având în vedere că denigrează marii scriitori din exil: Eugen Ionescu, Emil Cioran («E. Cioran a ajuns ca Ceaușescu pe toate gardurile») și denigrează U.S. («Uniunea Scriitorilor se va desființa; s-o ajutăm să se prăbușească»);
Având în vedere că în redacție se poartă dictatorial, socotind redacția si Oltenia ca pe o moșie proprie, devenind o piedică în dezvoltarea spirituală a acestei regiuni;
Îl recuzăm pe Marin Sorescu din funcția de redactor șef al revistei «Ramuri».
Menționăm că laureatul Premiului Herder nici nu primește salariul de la revista noastră, fiind salariat la edit. «Scrisul Românesc». Menționăm, de asemenea, că prezentul memoriu n-a fost semnat de dactilografă, de tehnoredactorul Alin Roșca și de femeia de serviciu.
Ion Buzera
Valentin Bazaverde
Gabriel Chifu
Romulus Diaconescu
Marius Ghica
Sabin Gherman
Ion Lascu
George Popescu
Constantin Barbu

Asta se petrecea în 1991 și arată foarte clar de ce nu servește lumea cultură. Mai exact, de ce nu servește cultură de la ăștia. Dintre meseriașii care semnează scrisoarea recunosc vreo doi. Primul ar fi Chifu, vicepreședinte la organizația de paraziți Uniunea Scriitorilor. US este unul din grupurile organizate de cerșetori obraznici cu facultate (România e căpușată de câteva grupări de acest gen, altă grupare cunoscută de cerșetori este cea din cinema). US scoate revista „România Literară”, care este câinele ăla simpatic cu care vine cerșetorul să te aburească. Pe-acolo marele scriitor contemporan pentru care se sacrifica Chifu, dl. N. Manolescu, scoate texte dacă sunt critice la adresa domnului premier, că rolul cultural al acesteia este să păstreze vechea tradiție a intelectualului român pupincurist.

Cred că-l mai știu și pe Sabin Gherman, dacă este acel Sabin care s-a săturat de România. Ăsta face parte dintr-o grupare de comici semidocți vestiți (alți reprezentanți ai curentului sunt Rareș Bogdan și Octiavian Hoandră) care cred că ardeleanul este o specie superioară de cimpanzeu și este tras în jos de restul românilor.

De remarcat în această scrisoare demnitatea femeii de serviciu, a dactilografei și a tehnoredactorului. Singurii oameni care, practic, nu sunt cerșetori în povestea asta ci chiar au o meserie, au zis că e sub demnitatea lor să semneze acest rahat jenant. Iar ăștia, ca să ne convingă definitiv pe noi, urmașii, că chiar au fost niște ratați ordinari, i-au și dat în gât, tovărășește.

Și de-asta, dragi copii, avem cultura pe care o avem, că e populată de oameni care au demnitatea morală sub cea a femeii de serviciu.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.