Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Hai să demitizăm miturile nemâncătorilor de carne

Am găsit pe internet un text care circulă de mult în lumea asta, cu argumentele oamenilor care renunţă la carne şi devin vegani. Am citit argumente similare (unele de-a dreptul copy-paste) prin Evenimentul Zilei, în urmă cu vreo 6 ani. Sunt fascinat de cât de simplu pot fi spălaţi pe creier oamenii. Să luăm pe rând argumentele

1.Pentru că am constatat că nu am nici gheare, nici incisivi puternici și nici colții lungi și ascuțiți. Concluzia: nu am nici una din calitățile si armele naturale ale animalelor de pradă. Așadar, mi-e limpede că aș muri rapid de foame dacă aș fi nevoit să vânez, pentru a supraviețui, cu mâinile goale.

– E-adevărat negrule, n-ai gheare aşa de mari şi canini aşa de buni da-ţi garantez că poţi să ucizi cu muşcătura o găină. Apoi, teoretic, ai cel mai dezvoltat creier din toate speciile de pe planetă, faci şi tu un silex şi poţi să ucizi ce vrea muşchiul tău.

2. Pentru că am aflat că, din punct de vedere biologic, fiziologic, între noi, oamenii, și animalele mâncătoare de carne sunt diferențe foarte mari. Astfel, carnivorele au tractul digestiv doar de 3 ori mai lung decât lungimea corpului, în timp ce oamenii îl au de 10-12 ori mai lung. În plus, saliva omului este alcalină, pe când cea a carnivorelor este acidă, iar secreția de acid clorhidric la nivelul stomacului carnivorelor este de 20 de ori mai puternică decât la oameni. Din această cauza, resturile de carne putrezită ramân în intestinele noastre zile, săptămâni, luni sau chiar ani de zile.

– Da, suntem diferiţi de animale, ştiai că tapirul are pula cât jumate de corp? Ce facem, nu mai futem pentru că nu suntem atât de dotaţi ca ăla? Apoi, carnea nu rămâne în corpul nostru atât de mult, în medie, în 72 de ore e gata. N-are timp să putrezească şi nici de ce.

3. Pentru că, la fel ca toată proteina animală (cu excepția laptelui de capră și a ouălelor de prepeliță) carnea este acidă. Se știe, astăzi, că omul trebuie să se hrănească în proporție de peste 80% cu alimente alcaline și cel mult 20% cu alimente acide. Cauza consumului excesiv de alimente acide este acidoza metabolică, care este cauza tuturor dezechilibrelor și bolilor.

– Acidoza metabolică se obţine şi dacă bei prea mult şi, în general, apare dintr-o concurenţă de factori, nu doar de la mici, hamburgeri şi omletă.

4. Pentru că nu vreau să mă îmbolnăvesc de cancer. Sunt studii serioase, de necontestat, care demonstrează faptul că proteina animală, în general, și carnea, în special, produc cancerul și stimulează înmulțirea celulelor canceroase. Tipurile de cancer care apar din cauza consumului de carne sunt, nu întâmplator, dintre cele mai grave: cancer de colon, cancer hepatic, cancer pancreatic. Rata de supraviețuire: aproape de 0.

– Un căcat şi-un peştişor studii serioase. Eschimoşii de ce nu sunt decimaţi de cancer? Ăia trăiesc doar din alge şi salată de ienupăr? Zeci de triburi care au o dietă bazată preponderent de carne nu-s buşite de cancer. Ba, mai mult, când au renunţat la carnea de pinguin şi sote-ul de peşte şi au trecut pe o dietă cu mai multe plante, cazurile de cancer au început iasă prin tavan.

5. Pentru că nu vreau să mă îmbolnăvesc de boli cardio-vasculare sau neurologice. Consumul de carne conduce la boli de inimă grave, hipertensiune arterială, accidente vasculare, Parkinson, Alzheimer.

– Consumul excesiv de carne favorizează apariţia acestor boli. E o diferenţă.

6. Pentru că vreau să am oase puternice, să nu mi se subțieze și să mi se rupă ca surcelele. Carnea elimină calciul din organism. De asemenea, proteina animală, inclusiv mult lăudatele lactate, elimină calciul din corp. Surpriză, nu-i așa?

– Surpriză, mă mir că pruncii nu ajung dezosaţi până la vreo trei ani când laptele este o parte importantă a dietei lor.

7. Pentru că nu vreau să devin obez. Grăsimile de origine animală, cele saturate, sunt nocive organismului, în timp ce grăsimile vegetale, nesaturate, sunt sănătoase si nu provoacă obezitate.

– Grăsimile de origine animală sunt cele care ne-au ţinut în peşteri pe perioada iernii când asigură un plus important de energie. Exact când ni se termină salata şi compotul, şi trecem pe slănină.

8. Pentru că nu vreau ca, în necunoștință de cauză, păcălind fiind, să manânc carne de cal, de câine, de pisică sau de șobolan. S-a întâmplat, cu adevărat, credeți-mă, mai des decât v-ați putea imagina.

– În funcţie de cum sunt gătite, toate animalele astea pot fi chiar gustoase. În special calul.

9. Pentru că toată carnea din comerț provine de la animale hrănite cu mizerii, hormoni de creștere, vaccinuri periculoase, făină de oase și furaje fabricate din cadavre de animale bolnave. Chiar atât de prost să fiu, oare, încât să mănânc cadavre hrănite cu cadavre și cu otrăvuri?

– Chiar atât de prost să fii să crezi că ăia ar fi nebuni să dea carne de animal bolnav altui animal să-şi ucidă tot şeptelul? La ţară se colectează cojile de ou, se macină, se amestecă cu uruiala şi se dau înapoi la găini. Practic, dacă e să fiu alarmist, li se dă placenta propriilor copii etc etc.

10. Pentru că nu vreau să devin impotent. Consumul de carne irită și inflamează prostata, provocând disfuncții erectile.

– Spune-i asta lui Ghengis Han, care are 16 milioane de strămoşi urmaşi.

11. Pentru că acidul uric, acidul clorhidric și acidul fosforic pe care îi conține carnea, în procesul de digestie, nu pot fi sintetizați sau eliminați de organismul uman, așa cum se întâmplă la carnivore. Din această cauza, carnea este extrem de toxică pentru om, provocând inflamații ale țesuturilor și diferite boli, cum ar fi guta.

– Da, execsul de carne duce la gută. Carnea nu este extrem de toxică pentru om, altfel nu mai domesticeam nimic şi stăteam tot în copaci.

12. Pentru că nu vreau ca trupul meu să fie un cimitir de cadavre putrezite și urât mirositoare.

– Tot nu ai nici cea mai mică idee despre cum funcţionează digestia. De probă, înghite un ou kinder de plastic şi uită-te la el după două zile

13. Pentru că adrenalina pe care o conține carnea, din cauza spaimei teribile a animalelor din momentul în care sunt măcelărite (și nu sacrificate, așa cum cu ipocrizie și cinism se spune), provoacă boli și induc agresivitate.

– Dacă rămânea adrenalina aşa cum zici tu, găseai miliarde de oameni care se dopau cu porci gata ucişi să aibă adrenalină în ei.

14. Pentru că nu vreau să-mi pierd din energia vitală și să mor prematur. Există mitul că fără carne oamenii, în special bărbații sau cei care depun efort fizic mare, nu au suficientă putere (forță sau vlagă). Greșit! Consumul de energie depus pentru digestia cărnii și sintetizarea proteinei animale este mai mare decât aportul de energie adus. Toate efectele nocive ale consumul de carne de către om conduc la scurtarea considerabilă, cu câțiva ani buni, a speranței de viață.

– Exact, de-aia sunt slabi ăia care mănâncă preponderent carne sunt slabi de cad pe jos, că îşi consumă energia digerând mâncare. Când te duci la un nutriţionist să slăbeşti ăla îţi recomandă să papi jumeri ca floricelele, să consumi mai multă energie.

15. Pentru că industria zootehnică este o crimă pentru mediu și, de asemenea, este vinovată pentru adâncirea foametei pe planetă.

– Pentru că face mâncare din animale adânceşte foamea.

16. Pentru că mă consider o ființă superioară. Aproape toate mințile strălucite ale Umanității, geniile, savanții și creatorii, au fost vegetarieni: Iisus Hristos (a fost fie pesco-vegetarian, fie vegan), Leonardo da Vinci, Albert Einstein, Socrate, Pitagora, Platon, Sir Isaac Newton, Lev Tolstoi, Mahatma Gandhi, Voltaire, Confucius, Albert Schweitzer, George Bernard Shaw, Mary Shelly, Immanuel Kant, Vincent Van Gogh și mulți alții.

– Oamenii ăia au fost minţi strălucite pentru că erau minţi strălucite, nu că erau vegetarieni. Da Vinci era homosexual, asta nu înseamnă că toţi homosexualii sunt nişte genii. Unii sunt cretini. La fel cum sunt vegetarieni cretini. Iisus n-a fost vegetarian, trăia în Asia Mică, mânca şaormă.

17. Pentru că ființa umană nu a fost construită genetic, structural și fiziologic pentru a manca carne.

– Dacă era aşa, n-aveam canini.

18. Pentru că am alternative mai sănătoase și acceptabile din punct de vedere moral, etic și estetic.

– Aşa o fi.

19. Pentru că am libertatea, ca, după un timp indelungat de studiu, să cântăresc opțiuni, teorii și informații și să fac o alegere în cunoștință de cauză.

– Mi se pare normal. De-aia am şi scris textul ăsta.


Ca idee, pot să înţeleg oamenii care se fac vegetarieni. Prea multă carne strică, carnea îngraşă, carnea te umple de colesterol. Excesul poate cauza boli de inimă şi diverse forme de cancer. Să reţinem asta, excesul. Dar asta nu înseamnă să treci în extrema cealaltă, bazându-te pe tot felul de argumente hilare. Cel mai bine ar fi să mâncăm şi carne şi legume. Dublu McCheese-ul de la McDonalds, de exemplu.

46 Comments

 1. Steve Jobs a trecut pe o alimentatie numai din fructe si uite ce bine o duce.

 2. mă uit la Dorin Lazăr, așa un vegetarian de ispravă..

 3. franco

  la punctul 2 as mai adauga o mare diferenta intre noi si animalele carnivore, care explica diferentele anatomice pe care vegetarienii le folosesc ca argumente: alea halesc carnea cruda, noi o preparam la cald.

 4. Einstein, un evreu vegetarian. Hilar. Sau Vincent Van Gogh, ăla de a vândut toată viața doar o mână de tablouri, da, sigur era vegetarian/ vegan. Poate și pentru că n-avea bani de carne.

  Pe de altă parte, mă gândesc că acest este mecanismul speciei de a mia tria din noi, că prea ne-am înmulțit ca grânele pe ogor…

  • Van Gogh a sfîrșit tare prost, un pic deraiat. 😀 Einstein, băiat foarte deștept altfel, era un curvar și afemeiat. Halal modele!

   • Robert

    Da. Dar era afemeiat si curvar pentru ca era destept. Acestea nu sunt defecte ci calitati.

 5. dezGusty

  Eu am o intrebare… toate astea erau puncte adunate de la mai multi oameni… sau incape atata prostie intr-unul singur?

 6. esti genial de-a dreptu’

 7. ionut

  “nick says:
  June 17, 2013 at 12:59 pm
  Multumesc. Este greu de convins persoanele din jurul nostru. Dar merita sa incercam si sa insistam. De dragul lor.”

  Ma duc la fatucile alea de la Victoria’s Secret sa le conving sa se culce cu mine. Desi e greu, trebuie sa o fac. De dragul lor.

  Omul e dus cu pluta bine de tot 🙁

 8. blunthead

  deci dacă mâncăm carne sintetizăm proteină animală? interesant.
  Un argument care lipsește din listă: carnea este la fel ca și sarea: Este bună, necesară dar în cantități foarte mici. și cum au căzut destui șobolani în malaxor orice altă bucată de carne în plus reprezintă un exces pentru organism.

 9. doro

  una de la mine : tractul digestiv la porc e ceva mai lung decat la om! (ambele specimene sunt omnivore)

 10. Manuel

  Bloghita e sigur vegetarian. Tre sa il convingem sa manance mai multa carne, ca sa puna pe el ceva grame 😀

 11. Argumente puerile combatute pe masura! Nu cred ca vegetarianismul e despre aberatiile de aici.
  De ex., faza cu ouale la gaini nu e ok. Nu tot ce fac taranii e intelepciunea suprema adunata de veacuri.

 12. Clara

  Mi se facu pofta de o tochitura cu mamaliguta.

 13. Totul ca totul, dar de ce-ai simtit nevoia sa ii sharuiesti omului ineptiile? 🙂
  Articolul asta mi-a adus aminte de comentariile recente ale unei prietene care nu bea lapte, pentru ca, toata lumea stie ca este cancerigen. 😀

 14. Asa cum comentam si pe blogul in cauza, CRED in echilibru. Consum si carne, consum si lapte (plus derivate), legume, fructe etc. Nu am avut niciodata probleme de ‘greutate’, sunt in general sanatoasa tun si, dupa cum s-a dovedit luna trecuta, suficient de fertila (desi nu mai am 20 de ani) 😀

  Pentru mine e mai important sa incerc sa mananc chestii naturale si bine gatite, plus fructe/legume echilibrat si sa stau departe de cola, tigari etc., decat sa renunt la carne, care nu mi-a facut niciodata rau, atat timp cat este consumata cu cap si din surse OK.

 15. Auzi, nu e normal ca vegetarienii să spună toate alea? Oamenii trebuie să-și facă brandul: Cola e bună pentru urși polari, Nurofen e bun la ce decide Nurofen să fie bun, Ariel spală mai ceva decât o sirenă pusă la serviciu în folosul comunității, berea scoate prieteni de unde înainte nu erau. Efectul vegetarianismului = Activia + PETA + Nurofen.

  Eu încă încerc să conving oamenii să se atașeze nesfeclismului. În cazul în care nu e absolut evident, sunt nesfeclistă. Adică nu mănânc sfeclă. Și pentru că m-am săturat să-mi spună lumea că e foarte sănătoasă, îmi voi crea brandul propriu pentru nesfeclism:

  1. Am observat că nu recunosc foarte ușor plantele, ceea ce înseamnă că biologic vorbind n-am fost niciodată pregătită să folosesc sfecla ca mâncare. Dacă aș fi fost, aveam înscrise frunzele sfeclei în codul meu genetic.

  2. Pentru că am aflat că din punct de vedere biologic, fiziologic, sfecla îmi repugnă. Alte animale sunt mai interesate de ea.

  3. Pentru că face urina roșiatică. Ceva nu e în regulă acolo.

  4. Pentru că nu vreau să-mi torturez papilele gustative. Torturarea papilelor gustative duce la rateurile lor, deci la nedetectarea gusturilor corecte, ceea ce poate conduce la mâncarea de porcării sintetice pe care să nu le recunosc, ceea ce poate duce la cancer.

  5. Pentru că nu vreau să devin anorexică, iar dacă ar trebui să consum sfeclă prea des mi-ar trece tot cheful de a mânca.

  6. Pentru că japonezii nu le au cu sfecla și trăiesc mai mult decât alte popoare.

  7. Pentru că pătează. Dacă disecați un om, veți vedea că e roșu pe dinăuntru, probabil de la consumul de sfeclă. Dacă nu al lui, atunci al strămoșilor strămoșilor lui. Sfecla are deci efecte ireversibile și transmisibile asupra biologiei umane. Și animale. Pentru că și animalele sunt roșii pe dinăuntru. La naiba, e o epidemie de sfeclă.

  Așa că vă rog să-mi respectați opțiunea. Sunt nesfeclistă. Așa e corect și bine și țin să se ia din fața mea acest aliment nociv și indezirabil când sunt la mese în familie. Îmhî.

 16. @ Roxana – MountainDew face urina fosforescenta…hmm o fi bine o fi rau? 😀

  Totul tine de resurse, un indian (din jungla) poate ca isi permite sa fie vegetarian, e mai putin efort in culegerea bananelor decat la vanatul de crocodili, dar un nene din stepa ce dracu sa mance? iarba nu contine pre multe calorii.
  Mai citesc uneori vrajeala despre lapte – ca ar fi daunator, ca e toxic, ca asa si ca pe dincolo… De peste 30 de ani micul meu dejun consta in lapte + ceva carbohidrati (cereale), cateodata mixez 1-2 oua in laptele ala asa sa fie mai consistent! 😀

  • Vrei să știi faza tare? Am fost vegetariană și nici momentan nu mă omor cu mâncatul de carne (în afară de pește, care e mai ușor). 😛 Acuma, motivele mele țin mai degrabă de faptul că îmi pică prost grăsimile și peste o limită destul de scăzută începe să-mi cadă greu carnea în general. Dar înțeleg cum arată bucătăria vegetariană și ce înseamnă să explici că tu n-ai chef de carne, mersi fain.

   Dar din când în când îmi sare Vegetarianul în față: „Carnea e rea! Carnea e criminală! Carnea e nasoală! Nu mai mânca carne!” Te uiți liniștit la un curs de introducere în psihologie și profesorul începe să-ți explice nitam-nisam că a fi vegetarian e excepțional, uite un link către o rețetă (am pățit cu Steve Joordens, Universitatea din Toronto).

   Iar atunci nu pot răspunde decât printr-o poziție nesfeclistă.

 17. cartonic

  Omul e pe campii. La treaba cu aciditatea carnii vs aciditatea legumelor-fructelor(cu mici exceptii inexistenta) i-am dat eu exemplu: de castraveti, rosii, cirese, citrice, kiwi … etc, mi-a replicat ca sursele mele sunt proaste. :))) Am mai spus-o catorva persoane, mi se pare definitorie pentru inteligenta omului.
  De altfel e ok, de cand a renuntat la carne se crede mult mai superior, un fel de Platon sau Confucius…

 18. Toata discutia asta mi-a facut pofta de niste ridichi, ceapa verde, vreo doua rosii . Si-un castron de jumari.

 19. Sper doar să nu ajungeți în timp la măcar una dintre concluziile colectate. Nu poți “demitiza” doar prin simple vorbe, ai nevoie de argumente puternice, insa nu cred ca are nimeni nevoie de ele. Cred ca fiecare știe pentru el ce este mai bine și ce nu, de asta fiecare alege, sau nu, ce mănâncă.

  • Dorian

   Corect. Problema e cu cei care propovaduiesc vegetarianismul din usa-n usa. Stai, omule si mananca ce vrei tu, lasa-ma-n pace cu filosofia ta. Nu ma spama, lasa-ma sa mananc ce am mancat de cand existam noi pe planeta. Si carne, si legume.
   E atat de simplu.

 20. florin

  La punctul 20, ce argumente ai?!? Iti spun eu: nu ai.

 21. gogu

  Aia cu eschimosii n-ai nimerit-o. Media de viata la eschimosi e 50 de ani.

 22. Gaby

  este departe departe rau toate argumentele din articol se bat cap in cap absolut toate ..cu eschimosii 50 de anii ? sa fim seriosii Eschimosii, care traiesc preponderent cu carne, imbatranesc totusi foarte rapid, avand o medie de viata de numai 27 de ani si jumatate. deja nu mai este amuzant , mancatul cadavrelor proaspete din ocean dauneaza grav sanatatii Sa nu ucizi !http://suntsanatos.ro/de-evitat/pericoleleconsumuluidecarne.html

 23. Salut. Mi a placut enorm articolul chiar l am dat mai departe. Pana la urma este libertatea fiecaruia de a manca si bea ce doreste. Sa fim sanatosi!
  Adir Florin antrenor personal
  https://adirflorin.wordpress.com/
  https://www.facebook.com/hardwork.adirflorin

 24. Gudan

  http://eftimie.net/ – Esti un dezastru sa te pui contra vegetarienilor… vaide dezmintirile tale…

 25. sammm

  Am citit aproape fiecare argument contra “nemancatorilor de carne” m-a amuzat sincer! Desi limbajul a avut ceva scapari vulgare mi-a placut modul simplu de argumentare! E drept ca mancatul excesiv de carne produce ateroscleroza si ulterior posibil infarct miocardic acut…dar carnea e importanta contine vitamine importante omului…mai ales din ordinul B ….fara alte super bombe de informatii mancati carne oameni buni nu excesiv …faceti miscare …puneti miocardul la lucru si lasati…scepticismul asta ca daca ai pus un carnat in gura de craciun….nu vine angina pectorala peste tine a doua zi….sa fim seriosi…si consumul pe zi trebuie sa echilibreze toate tipurile de alimente….si lasati argumente de genul nu am gheare nici colti….deci nu ar trebui sa fiu carnivor…sau argumente cu eschimosi….care majoritatea mor de hipotermie…nu de la carne….

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén