Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Declarația prințului Charles cu ocazia vizitei oficiale în România

Prințul Charles al Marii Britanii este într-o vizită oficială de 3 zile în România, aceasta fiind a doua vizită oficială efectuată de moștenitorul coroanei britanice de la investirea în funcție. Acesta s-a întâlnit cu mai multe oficialități locale și naționale cu care a discutat diferite aspecte ale lucrurilor pe care le-a văzut aici.

„Sunt impresionat de sărăcia pură arătată în satele Transilvane pe care le-am vizitat. Vă spun, din suflet, ce aveți aici este o comoară neexploatată. În vestul capitalist și urbanizat aproape că nu mai avem sărăcie și buruieni, trebuie să mergi sute de mile cu caleașca doar ca să dai de un gard cu scânduri rupte în el.

Aici în schimb, sărăcia izvorăște din cele mai neașteptate locuri. Nu degeaba m-am îndrăgostit de Viscri, acest sat uitat de timp în secolul XVII din punct de vedere al infrastructurii și al construcțiilor. Vreau să spun că admir dedicarea guvernanților voștri de a păstra sărăcia în cele mai bune condiții. Drumul de la Rupea la Dacia, apoi spre Viscri și Bunești este o bijuterie care la noi se mai găsește doar în muzee. Poate de aceea e atât de scump de reparat, doar experții în arheologie medievală pot să lucreze la el astfel încât să păstreze specificul locului.

Mă scuzați că mă repet, aveți aici o adevărată comoară. De aceea doresc să mă implic și mai mult în această țară, am dispus deja pajilor mei să facă actele necesare pentru înființarea unei fundații „România 2050” al cărei scop să fie conservarea istorică a acestei sărăcii autentice. Mi-aș dori ca până la jumătatea secolului XXI să nu trebuiască să mergi mai mult de 20 de mile fără a da de niște sărăcie frumoasă și lucitoare. Doamne-ajută!”

După încheierea discursului Excelența Sa președintele Klaus Iohannis a scos o decorație din bolul de pe birou, i-a pus-o în piept, l-a felicitat pentru curaj și l-a pupat pe obraz, conform protocolului diplomatic.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.