Cartierul General

De unde au „ăștia” bani

Ne-a vizitat recent un amic care e plecat de vreo câțiva ani în Anglia, am ieșit cu toții la o berică și am discutat una-alta. Omul muncește cinstit pe-acolo, cred că ospătar sau barman, o duce bine, e relaxat, totul ok. Pentru că a stat vreo câteva zile prin București avea și el vreo două întrebări: băi, de ce sunt atâția oameni pe stradă fără să aibă ceva de lucru și, dacă tot sunt semi-șomeri, de unde naiba au bani?

M-am gândit timp de o bere la problema asta și am ajuns la vreo câteva explicații pentru semi-șomerii cu bani de pe stradă.

  1. Țărani de Capitală sau Ilfov care s-au trezit că terenul de sub ei valorează mai mult decât tot neamul lor de la maimuță încoace. Vândut teren, bani, mașină, figuri, țoale, deja e afacerist, e ciumec. Tot încearcă afacere după afacere, merge din faliment în faliment, dar se ține de vreo 10 ani la suprafață.
  2. Părinți plecați la muncă în străinătate. N-aveți idee câți „freelanceri” de București sunt ținuți încă de părinți. Bucureștiul a fost, totuși, mare centru industrial, uzine căcălău, nu toți muncitorii de-acolo și-au deschis chioșcuri. Stai în apartamentul părinților cu rentă de la ei, eventual îți dau bani și să le crești nepoțelul.
  3. Mama/tata lucrează la stat, salariu mai mare și sigur față de privat. Luat apartament pe credit la finalul anilor 90, s-a terminat ăla și sunt obișnuiți să strângă 2000 de lei pe lună, n-au alte hobby-uri în afară de grătar și Antene. Țin copilul în facultate până-n doctorat, ăla având studii superioare românești nu găsește nimic în afara salariului minim, „lasă mamă, te ținem noi, hoții ăștia, corporațiile, Soros”. Conduce X5-ul părinților că ăia au mașină de servici.
  4. Combinații, șmenuri. Știi cum mai scoate bani vlogărul Gami? De-alea.