Ovidiu Eftimie

Cartierul General

De unde au „ăștia” bani

Ne-a vizitat recent un amic care e plecat de vreo câțiva ani în Anglia, am ieșit cu toții la o berică și am discutat una-alta. Omul muncește cinstit pe-acolo, cred că ospătar sau barman, o duce bine, e relaxat, totul ok. Pentru că a stat vreo câteva zile prin București avea și el vreo două întrebări: băi, de ce sunt atâția oameni pe stradă fără să aibă ceva de lucru și, dacă tot sunt semi-șomeri, de unde naiba au bani?

M-am gândit timp de o bere la problema asta și am ajuns la vreo câteva explicații pentru semi-șomerii cu bani de pe stradă.

 1. Țărani de Capitală sau Ilfov care s-au trezit că terenul de sub ei valorează mai mult decât tot neamul lor de la maimuță încoace. Vândut teren, bani, mașină, figuri, țoale, deja e afacerist, e ciumec. Tot încearcă afacere după afacere, merge din faliment în faliment, dar se ține de vreo 10 ani la suprafață.
 2. Părinți plecați la muncă în străinătate. N-aveți idee câți „freelanceri” de București sunt ținuți încă de părinți. Bucureștiul a fost, totuși, mare centru industrial, uzine căcălău, nu toți muncitorii de-acolo și-au deschis chioșcuri. Stai în apartamentul părinților cu rentă de la ei, eventual îți dau bani și să le crești nepoțelul.
 3. Mama/tata lucrează la stat, salariu mai mare și sigur față de privat. Luat apartament pe credit la finalul anilor 90, s-a terminat ăla și sunt obișnuiți să strângă 2000 de lei pe lună, n-au alte hobby-uri în afară de grătar și Antene. Țin copilul în facultate până-n doctorat, ăla având studii superioare românești nu găsește nimic în afara salariului minim, „lasă mamă, te ținem noi, hoții ăștia, corporațiile, Soros”. Conduce X5-ul părinților că ăia au mașină de servici.
 4. Combinații, șmenuri. Știi cum mai scoate bani vlogărul Gami? De-alea.

8 Comments

 1. Bai, dar Gami nu e acum iar pe felie cu Selly in 5GANG?
  Asa fac vloggerii de carton ca sa aiba trafic, se cearta la oha, se impaca si prostii pun botu’

 2. Rilache

  Poate că prietenul tău barman o lucra cinstit prin Britania lui, dar tot la nivel de „să moară capra vecinului” a rămas încât să aducă în discuție asta.

  • Closed

   Să te întrebi de unde au unii bani nu e “să moară capra vecinului”, e o întrebare legitimă. Să le dorești ălora să ajungă iar săraci e căprism.

 3. Dragos

  Exact aceeasi intrebare o am si eu de fiecare data cand scap din pestera corporatista in mijlocul zilei, cu diverse probleme de rezolvat prin oras. Plin ochi de oameni, la o cafea, la o plimbare… miercurea la ora 14:00. Chiar atat de multi oameni nu trebuie sa se ponteze pe niciunde?

 4. Mihai

  Țărani de Capitală sau Ilfov, TM, CJ, IS, etc

 5. Giovani

  servici? cum servici?

 6. conspicuous

  Din ăia sunt si oameni care lucrează în ture.

 7. Flat

  eu sunt bugetar, miercurea la 14 imi rezolv probleme personale prin oras

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén