Ovidiu Eftimie

Cartierul General

De ce vrea Olguța Vasilescu să introducă mai multă discriminare pe piața muncii

Munca e privită ca un obicei prost în România, o parte din vină o avem și noi, că nu ne place. O parte și mai mare o are statul/legislația, care acționează cu intenție în deserviciul celor care chiar ar vrea să muncească.

Am mai scris cum „default mode” la legislația muncii în România este înșelarea muncitorului. Banii pentru munca prestată se dau cu o lună întârziere. Obiceiul vine din comunism, economia comunistă era, ca să folosesc un termen de specialitate, un căcat, probleme grave cu cash-ul și alte asemenea. Revoltele populare de dinante de ’89, cea mai cunoscută fiind cea din 1987 de la Brașov au pornit de la asta, că nici măcar salariile nu se dădeau la timp. Uzina Roman Brașov, o ctitorie de carton nu vindea camioane suficiente, că erau prost făcute, că uzina își bătea joc de muncitori.

Pentru un patron e oricum un coșmar să angajeze un om, pentru stat e o bucurie. Tehnic vorbind, nu tu iei primul salariu în viața ta, nu. Prima dată ia statul bani pentru că tu ai muncit, abia dup-aia primești tu banii. Acum, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, vrea să îngreuneze și mai mult partea cu angajarea, să producă și mai multă inegalitate. Pe scurt, Olguța propune majorarea salariului minim în funcție de studii și vechime.

Bun, și-acum să luăm cazuri particulare.

Cazul 1.

Nea Gigel, a lucrat ca paznic toată viața, adică a fost prezent în jurul unei clădiri cu ochii deschiși și a spus că „domnu director nu e aici și nu primește pe nimeni”. Pregătire profesională, zero, munca lui valorează un pic mai puțin decât un set de camere performante, de-aia o și are. Sau e obținută pentru că anumite obiective trebuie, prin lege, păzite, să facă și firma de pază a domnului senator niște bani. Nea Gigel are 51 de ani și 30 de ani vechime în câmpul muncii. Se duce să se angajeze. Salariul pentru el, prin lege, trebuie să fie de 2350 de lei. Conform propunerii Olguței, tânărul Costel, 21 de ani, experiență zero în câmpul muncii, cam la fel de priceput ca nea Gigel, poate cu ochii mai ageri, 2080 de lei. Pe cine va alege patronul să angajeze? Luați în calcul că patronul nu plătește doar 2350 ci mult mai mult, că el nu plătește de fapt salarii ci taxe la stat prima dată. Așa că lui nea Gigel o să-i fie tot mai greu să găsească de muncă, mulțumită ideilor ministrului PSD Olguța Vasilescu.

Cazul 2.

Gianni are un retard mintal sever, adică a absolvit facultatea de jurnalism. Tehnic vorbind, asta înseamnă cunoștințe de 10 clase, jurnalismul este printre acele facultăți din care ieși mai prost decât ai intrat. (Nimeni de prin media nu spune asta din două motive: 1, șefii de la redacții mai predau și ei la facultățile alea, un ciubuc, o chestie, deci nu te caci unde mănânci și 2, le place să vină disperații ăștia că au ce exploata până le iese sânge pe nas). Gianni are 22 de ani și se duce să se angajeze la Mec. La interviu vine și Romeo, o lichea căruia nu i-a plăcut școala, sau care e mai sărac și n-a avut mama bani să-i plătească concediu de trei ani prin facultăți. La interviu sunt la fel de buni la învârtit burgerii, dar va fi angajat ăla mai ieftin, adică ăla fără studii superioare. Pentru Gianni va fi mai greu să se angajeze, mulțumită ideilor ministrului Olguța Vasilescu.

Astea-s chestii simple pe care le afli doar să asculți sau să vorbești cu niște patroni cât de cât cinstiți. Dealtfel patronatele au avertizat în nenumărate rânduri că facultățile române produc rumeguș și oameni mai prost pregătiți decât absolvenții de liceu, dar nu i-a băgat nimeni în seamă, nu contează.

Avem de-a face cu o discriminare evidentă, că cetățenii nu au șanse egale la piața muncii (un mic amănunt garantat de Constituție) dar n-are cine să se ocupe de ea. Există un organism împotriva discriminării al cărui șef, Csaba Astalosz, poate fi recunoscut ușor după urmele de zgardă de la gât. Funcția ei în momentul de față este de poliție politică comunitară, adică dă doar amenzi la ordin politic, că încă n-are atribuții să te bage la bulău pe motive politice. Încă. Iar ăia, săracii, care chiar ar fi discriminați de legea asta n-au bani de procese, Curte Constituțională și alte șmecherii.

Și încercam să intuiesc care a fost mecanismul de gândire care a dus la prostia asta. Moise are o explicație economică, Guvernul are nevoie de bani, că n-are, că-i prost, și prin artificiul ăsta își crește încasările la buget. Repet, guvernarea vede salariile ca o sursă de taxe, nimic altceva.

Cred însă că e altceva la mijloc, o întreagă paradigmă de gândire. Sunt oameni care pun gâtul la jug, iau mii de șuturi în față și pun la punct o firmă, că vor să facă ceva, că au energie în ei, că au acel spirit. Ăștia sunt privații ăia nenorociți pe care-i detestă opinia publică, un grup forma în proporție de 75% din pensionari, șomeri și Patrick Andre de Hillerin. Și mai e un grup de oameni care vor să fie direct patroni, șefi, bogați dar fără să depună efortul necesar. Efortul pentru a pune și ține pe picioare o firmă în România este imens, suntem o țară cu o legislație foarte ostilă pentru afaceri. Și-atunci fac o firmă care are contract direct cu primăria, banii vin de la buget și trai neneacă, n-ai stres.

Nu e nicio coincidență între faptul că Gabriela Firea, ca patron și administrator de firme are o rată de faliment de 100% și faptul că aceeași Gabriela Firea a inființat companii de stat la București în asemenea hal încât primăria are mai mulți angajați decât instituțiile Uniunii Europene.

Sursa: Nicu Stefănuță/Facebook

Olguța e în același film. Nu știu cu ce oameni se înconjoară dar pot face o estimare pornind de la PR-ul Cristi Vasilcoiu, un tip care s-a făcut remarcat doar prin faptul că de fiecare dată când își schimba locul de muncă scria evitabilul personaj Petrișor Obae pe pagina lui de media. Și vreo câteva gafe. Presupun că nu prea știe mulți patroni privați care nu-s racordați la generoasa țâță a statului. Pentru ea economia și piața muncii e formată din angajați la stat, care se angajează prin alte proceduri, celebrul PCR – Pile, Cunoștințe, Relații. Când angajezi un cetățean nu contează ce știe să facă sau ce e capabil să facă ci dacă știe pe cineva care i-a servit informația să se prezinte la interviu/examen. În felul ăsta angajezi o grămadă de incompetenți fideli și semi-inutili, și nu poți să le dai la toți salarii de directori, că e concurență și la limbi. Da’ trebuie să mărești și salariul paznicului la primărie, că ăla bate ziariștii, al fochistului, al „referentului”, al profesorului de matematică de tipul Liviu Marian Pop, care a predat 8 ani fără să știe teorema lui Pitagora (fost lider de sindicat al profesorilor), al fufei șefului ăla, care-i proastă de bubuie dar are țâțe mișto și tot așa. Ăia votează, ăia sunt piața muncii, ăla este statul. Ăia au timp, cât o freacă, să mai facă o facultate generică, pentru că facultatea în România e mai ușoară decât ai spune Spiru Haret.

A, da, că există statul paralel. Statul paralel este chiar statul român, o entitate de organizare comunistă, ostilă propriilor cetățeni, al cărei scop este, în momentul de față, să reintroducă comunismul clientelar înapoi în vogă, cu beneficii pentru nomeclaturiști și foamete pentru restul. Ținta, în momentul de față, este reîntoarcerea la comunism, ea s-a făcut parțial, tot apar știri că nu mai sunt bani de salarii pe la diverse Direcții ale Copilului, spitale și alte instituții similare.

Pe scurt: pentru că ministrul muncii este un activist comunist. De-aia. A, și indiferent ce vă spune oricine, nu există nicio dovadă și n-a existat niciodată că comunismul ar funcționa. Comunismul este doar ideologia care a ucis cei mai mulți oameni în secolul XX.

19 Comments

 1. Cosmin

  La discriminare baga-o si p-aia cu orele suplimentare.
  Legal n-ai cum sa lucrezi peste program decat cu acordarea de ore libere ulterior.
  Si nu, nu ma refer la cazurile de exploatare sau ce exemple negative or mai fi.
  Ci la un lucru banal.
  Ion vrea sa-si suplimenteze salariul si ar dori sa lucreze suplimentar pentru ca se plateste dublu. Ei bine legal nu o poate face.

  • Tino

   Legal, nu ai dreptate, nu e obligatoriu să dai ore libere ulterior. Se pot acorda, dar dacă nu le dai, angajatorul este obligat să-ți achite o indemnizație suplimentară de 75% din salariul aferent orelor respective sau dacă acele ore suplimentare sunt lucrate în zi de sărbătoare națională se acordă indemnizație de 100%. Asta pe lângă salariul cuvenit pentru acele ore. Vezi art.122 și 123 din codul muncii – http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocumentAfis/191867 Nu se pot plăti ore suplimentare dacă persoana este angajată cu timp parțial, adică cu mai puțin de 8 ore pe zi. Și nici dacă numărul lor depășește 8 ore/săptămână decât în anumite condiții. Eftimie – am o mică observație – suma de 2080 sau 2350 conține și taxele datorate statului, fiind vorba de salariul brut. Angajatorul plătește în plus doar 2,25% – indiferent de nivelul salariului. În rest, legat de competențe și plata în funcție de o hârtie, sunt complet de acord, diferențierea pe criteriile enunțate este una atât de subiectivă și evident în afara oricărei logici economice că nu poate fi catalogată decât aberantă. Din păcate la asta duce gândirea funcționarilor care nu știu ce înseamnă productivitate, ce înseamnă competențe și ce înseamnă să ai niște criterii clare pentru stabilirea unui salariu. Creșterile salariale fără nici o logică a salariilor bugetarilor, fără ca serviciile publice să cunoască o îmbunătățire a dus la mai multe efecte perverse. Dar na, când dai din pix salarii mărite la bugetari, când crești pensiile din pix, dar ție îți pleacă din țară 50% din tinerii care puteau fi angajați în România și care ar fi asigurat cotizații la bugetul public și mai și scazi contribuțiile, la un moment dat, pentru a plăti salarii și pensii publice mari, fie te vei împrumuta, fie le vei reduce, fie nu le mai plătești că nu mai ai de unde. Public statul are politici de încurajare a angajatorilor – subvenții majorate la angajarea de șomeri. Ce nu spune statul este că subvențiile alea sunt doar pe hârtie, că bani nu prea sunt pentru ele. Și asta e o formă a minți angajatorul și-l va face să privească cu neîncredere pe viitor astfel de inițiative.

   • Cosmin

    Articolul 137
    (1) Repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive, de regulă sâmbăta și duminica.

    Articolul 114
    (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

    Ocazional, cu un plocon si daca stii sa te rogi frumos, ti s-ar acorda privilegiul de a lucra 49 ore pe saptamana.
    Insa in romania e ilegal sa muncesti 49 ore pe saptamana in mod regulat.
    Practic iti este ingradit prin lege dreptul de a prospera prin munca legala.

 2. Rilache

  Comunismul este doar ideologia care a ucis cei mai mulți oameni în secolul XX.

  Ar fi nazismul/fașcismul, care a început oroarea denumită „Al Doilea Război Mondial”.

  • costin

   Au murit mai mulți oameni de foame sub comuniștii Stalin și Mao decât au murit în WWII.

   • Rilache

    Tovarășii Stalin și Mao și-au omorât pe ai lor sub devize de gen „afară cu asupritorii corupți”. Kameraden Hitler a vrut să-i omoare pe alții fiindcă nu le plăcea de ei.

  • Ar fi si ala. National SOCIALISMUL (nazism pe scurt, sa nu se prinda fraierii ca e vorba de socialism), prin metodologie e mult mai putin diferit de comunism decat iti inchipui.

   Fascistii italieni au reusit performanta sa fie pe locul doi la nationalizare stil comunist, dupa… normal, URSS. Si la ce manifest aveau, erau votati de socialistii de toate culorile cu cate zece maini: https://en.wikipedia.org/wiki/Fascist_Manifesto Inclusiv salariul minim, despre care e vorba mai sus.

 3. gica contra

  Cazul 2

  atat Gianni cat si Romeo pot fi angajati pe un post COR ce presupune studii medii … asistent bla-bla… deci fix pix cu discriminarea aici.

  Cazul 1

  intradevar aici avem discriminare , dar daca ai deja angajat pe nea Gigel cu 15 ani “vechime” dar care nu a prins apartament de la Ceausescu si nu a reusit in 15 ani sa evolueze ii dai spor de handicapat ca si el om in cele din urma. Oricum salariu minim e o gluma. Saracii patroni care nu au bani la masinile de zeci de mii de euro. Daca nu-ti permiti angajati ca antreprenor sau costul cu angajatii constituia cheltuiala cea mai mare a ta, il dai afara pe “handicapat” si ei un tinerel de 18 ani foarte dedicat muncii pe un salariu de rahat

  • eftimie

   Șefule, când te angajezi ți se cere și ultimul act de studii. Nu contează pe ce post îl angajezi tu, contează cât ești dispus tu să plătești șpagă/amendă când vine inspecția muncii peste tine.

   • Claudiu

    Ba conteaza. Daca postul tau nu cere studii superioare (conform COR), poti sa ai tu cate diplome vrei, ca tot cu studii medii esti incadrat si salarizat

 4. Attilla

  Celebrul “PCR” merge si la privat…nu numai la stat…doar ca se numesc “conexiuni” 🙂

  • ac

   “networking” 🙂

  • E și normal să meargă și la privat. De ce aș vrea eu ca om cu afacere să îl angajez pe Blană Blănescu în loc să-l angajez pe omul pe care îl știu din facultate că e serios și face treabă bună?

   • Rilache

    Răspuns: corupție (favoritism, nepotism), concurență neloială.

    De-aia e mai bine să-l angajezi pe Blană Blănescu, altfel, nu s-ar putea spune (tu, Dorine, n-ai putea spune) că ești pentru anti-corupție dar, în același timp, susținem discriminarea.

    După cum bine știi și tu, corupția nu există numai în sectorul public.

    • Cosminaut

     Cind faci o afacere pe banii tai, e normal sa favorizezi pe cine vrei tu. Poti sa-ti angajezi si rude pentru simplul motif ca iti e mai placut sa muncesti alaturi de ei, desi un strain are fi mai performant. Cind esti privat, iti alegi tu scopul si principiile, iar un strain nu are vreun drept uman fundamental de a munci pentru tine.

 5. ala e salariu minim cu tot cu taxe. Atat da angajatorul. Salariatu primeste…13-15mil, mi-e lene sa calculez

  In rest: corect.

 6. Mihail

  Pe scurt muncitori neplatiti in comunism – pina in anii ’50-’60 am produs cucuruz si griu. prin anii ’70 am pornit o industrializare fortata, astfel am cules oamenii de la cucuruz, i-am bagat in scoli si am facut din ei muncitori, maistrii, ingineri, etc. Toate bune si frumoase, doar ca nu aveau productivitate. Deoarece produsele se vind pe o piata unde nu conteaza ca esti comunist sau capitalist, pretul este stabilit de raportul cerere/oferta, nu de x sau y, suma fixa obtinuta pt manopera era cam mica pentru orele muncite. Pe de alta parte comunistii nu puteau accepta ca muncitorul sa aiba salar mic, astfel se luau bani dintr-o parte sa se dea in alta parte. si uite asa au crapat lucrurile in ’87, apoi in ’90, etc. Deci, un muncitor care apasa pe un buton va avea un salar mult mai mare decit unul care lucra cu ciocanul. La buton pui unul pregatit, constiincios, serios, iar la ciocan si dalta pe unul din gara sau pe unul pe care l-ai luat din cucuruz si i-ai dat o scoala. Butonul, dalta, ciocanul este pus la dispozitie de investitor, daca are siguranta, predictibilitate si om serios ofera buton, daca nu, ciocanul si dalta.
  PS – salariul minim trebuie sa dispara.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén