Cartierul General

De ce traversează bătrânii ăia aiurea strada

Dacă ați șofat prin România, poate ați văzut bătrâni care traversează strada aiurea. Când crezi că e ok, hai că s-a mai limpezit traficul, hai că scăpăm din asta, țuști, o babă traversează strada în diagonală. Ce-i, bre, cu babele astea, vor să moară? În general sunt babe, că românii nu prea apucă vârsta senectuții avansate.

Păi, mergeam zilele astea pe stradă, e primăvară, primarul Betoniță a ieșit la prășit borduri, soarele strălucește printre copacii supraviețuitori. Eram îmbrăcat ca un om de încredere, adică arătam ca un de-ăla care are un chioșc și e pus pe treabă, în cinci ani vrea să aibă două chioșcuri. Poate de-asta o babă străveche de pe trotuar, o babă aproape post-mortem, mi-a făcut semn să opresc. „Ce vrei, babo” – „Flăcăule, ajută-mă și pe mine să cobor de pe trotuar”. Cam era de coborât, că după smulgerea bordurilor se rașchetase și ceva parcare și practic baba avea de traversat un fel de șanț. „Babo, dar de ce treci pe-aici, hai pe la trecere că e aproape”, i-am zis și i-am arătat trecerea de pietoni aflată la vreo 100 de metri mai încolo. „Păi nu mai merg eu până acolo flăcău”.

Și cât am sprijinit-o pe babă să coboare de pe trotuar în șanțul lui Betoniță ca mai apoi să se arunce în trafic mi-am dat seama care-i faza. Pe babă o dureau picioarele. Rău de tot, abia putea îndoi genunchii. Pentru că-i bătrână și așa e când ești bătrân, te dor oasele, gen, constant. Baba avea un plan pentru ziua respectivă, să stea în picioare un număr maxim de minute altfel cade. Trecerea de pietoni nu era la 100 de metri ci la un infinit de metri mai departe. Cât poți să mergi când te dor picioarele nasol? Cinci pași, cinșpe pași, 150 de pași? De-aia traversează așa, pentru ei timpul cât stau la verticală contează, cu cât stau mai mult cu atât îi doare mai tare.

Acuma, de ce la vârsta asta le scârțâie atât de intens organismul e o discuție lungă, care include probabil pe lângă sedentarism și malnutriția din perioada comunistă, nutriția sintetică din aia capitalistă și multe altele. Poate cu altă ocazie. Ce trebuie reținut e că moșii ăia care traversează strada random nu o fac de plăcere.

Photo by Filip Gielda on Unsplash