Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce nu citești, tu-ți gâții mă-tii de român?

Ai citit statistica, ai aflat faptele? Tu, ca român oarecare nu prea citești, că așa sunt românii, nasoi, nu citesc, votează chestii nasoale și sunt analfabeți. Ai auzit ce-a zis șeful asociațiilor editorilor din România? Citești mai puțin ca ungurii, și noi i-am bătut pe ăia în război și, sincer, dacă e să ne încordăm un pic îi batem și acum de se cacă pe ei. Ai dat share la știre, ai făcut virtue signaling, că nu prea citim? Băi, ești bine, ești ok? Vrei să-ți povestesc în ce borș infect te scalzi? Citește mai departe, că totuși ești genul de om care citește.

Din când în când apare statistica asta că citim prea puțin, noi ca nație. Că în alte țări se citește mai mult. Cumva e vina noastră, în loc să trăncănim toată ziua ar trebui să punem mâna pe carte. Știi reproșul, ce naiba, l-ai auzit, ne-am întors la școală, ne ceartă profesoara. Era să zic că nu știu de unde să încep, dar ghinion, eu trăiesc din scris, asta sunt, asta știu, așa că nu pot folosi scuza asta. Hai să încep cu ăla care ne spune că piața de carte de în găleata, Mihai Mitrică, șeful asociației Editorilor din România, care a povestit cât de gravă e treaba pe proft.ro, la Liviu Iancu. Ba nu, hai cu ăsta micu’ mai întâi.

Liviu Iancu e un tip care scrie bine, din punctul meu de vedere, știe să facă texte. A scos și el o carte, din comunicate de presă a rupt la vânzări. Atâta doar că dacă te uiți mai aproape, nu, n-a mers. Nu i s-a vândut „Xanax”-ul ca-n comunicatele de presă date de el pe site-ul la care lucrează și de editura lui. Știu că nu s-a vândut, că am și eu niște cărți, ale mele chiar au mers, spre deosebire de cartea lui Iancu. Am multiple metode de verificare, și pe toate mi-a ieșit că omul a vândut sub 500 de exemplare. Pățăști. De-aia face știri acum cu o singură sursă pe domeniul ăsta. Ca să-i confirme lui și colegilor de birou că cartea lui nu s-a vândut că românii sunt nașpa la citit.

UPDATE: Între timp am vorbit cu Liviu Iancu, de bine de rău se-apropie de 3-4000 de exemplare vândute. Nu cred că m-a mințit, n-are de ce și nu-i pasă ce părere am eu despre carte, că nu depinde de părerea mea.

Ce faci boss, așa scriem o știre? Așa o scriem, că dacă am întreba mai departe nu ne-ar place răspunsul. Întrebi câțiva care au făcut bani din cărți și iese nasol, nasol de tot. Iese exact opusul textului tău, dar nu de-aia facem presă, nu? Să nu lăsăm adevărul să strice un click-bait bun.

Mihai Mitrică e un alt personaj exemplar. Caută-l pe internet, după fiecare târg de carte anunță că rumânii nu prea cumpără cărți. Păi nu mai fă târguri de carte, maestre! Poate metoda asta nu funcționează. Sau, și mai nasol, publică ceva calumea. Ești cel mai slab meșteșugar, te plângi continuu că lumea nu cumpără produsele tare. Cine e e de vină, lumea? Te-ai gândit că produsul tău nu e bun? Dacă nu e bun? Dacă insiști să publici cărți ca Xanax-ul lui Iancu și poate publicul nu vrea să cumpere aia? Poate e o carte proastă, poți să știi?

Aici e baiul, că poți să știi. 95% din scriitoriii mari din lume au fost oameni care au scris bestseller-uri. Toți scriitorii buni au rupt când au publicat, de la Jules Verne la Dostoievski, se băteau fraierii să citească ce scriau. Și Dickens și Mark Twain, și Hemmingway, erau niște băieți care aveau succes cu scrisul. Se ocupau și de alte chestii, mai spărgeau banii pe droguri, țuică și manele, dar în principiu, oamenii vindeau. Sunt extrem de rare cazurile de scriitori de-ăștia buni care nu făceau profit, măcar pentru edituri. Toți au rupt la vremea lor. Regula era că vindeau bine, și-abia dup-aia se discuta dacă opera e bună sau nu. Mulți vindeau bine, noi îi ținem minte doar pe cei care au și scris bine, de-aia nu-l ține minte nimeni pe Van Dyl. Dar prima chestie, prima, era să vinzi. Păi tu șeful la editori, tot publici toți nefericiții care abia pot să scrie și dup-aia te plângi că lumea nu cumpără? Ca și cum ai vinde în continuare Dacia 1300 și ai spune că românilor nu le plac mașinile. Ești beat?, le plac mașinile, dar nu mașina ta.

Nu poți să invoci scuza că românii nu citesc când citesc Godină, sau Irina Binder sau Petronela Rotar. Gestul îl fac. Aparent știu să cumpere cărți, știu și să le citească. Păi bine, dar ăia care citesc asta sunt proști. Or fi, dar citesc. Inteligenții nu citesc nici măcar cărțile tale. De ce nu le citesc? Or fi cumva mai prost scrise decât cărțile populare, o fi acolo secretul? Cam așa e! E suficient să citești cu atenție ce scriu așa-zișii mari scriitori români să vezi cât de prost scriu. Eu tot glumesc că alde Cărtărescu scrie ca Sven Hassel, dar nu e chiar glumă. Omul a descris în Solenoid cum asambla el un AK-47 cu ochii închiși când era în armată. Mișto, dar am mai citit asta. Mișto și cum te plimbi cu tramvaiul, dar am citit pe Vice. Despre cum scoatem scame din buric, iar am citit. Mișto și cum scrii ce scrii, dar sunt încă 100.000 de oameni care pot scrie la fel, aceleași chestii. Ești mediocru, boss, ia de-aici un premiu, pot să te mângâi pe plete? Poate de-aia n-a cumpărat lumea cartea în disperare, că citiseră proză de-aia pe Vice și pe la Sven. Știi câte exemple din literatura românească contemporană pot să-ți dau pe ideea asta? Multe, extrem de multe.

Cel mai vizibil lucru din domeniul ăsta este cum mulțimea oamenilor care se plâng că românii nu citesc este aproape identică cu mulțimea oamenilor care au scris cărți pe care nu le-a cumpărat nimeni.

Nu-i așa că Radu Paraschivescu e mișto? Hai să vorbim despre Radu. Scriitura e modestă, dar nu vezi asta că-ți spune ce vrei să auzi, că alții sunt proști. Știm, been there, done that, adu ceva nou pe masă. A, că Dăncilă nu știe să vorbește românește. Moamă, m-ai spart, nu ești tu editorialistul ăla de sport care mi-ai zis și de Hagi că se încurcă în cuvinte? Ce nasol, ce neplăcut. Produci ceva? Nimic, dar umplem presa de comunicate de presă, super, ai mai scos o carte. Măcar nea Radu e decent, vorbește pe de cărți de bine, cât înțelege el din ele, dacă-s scrise corect gramatical, e bine. Cam incult, cam limitat, dacă e să-l scuturi, ca majoritatea criticilor literari. Serios, ia pe unul de-ăsta la o discuție și te va durea capul. Oamenii sunt de o ignoranță ieșită din comun, nivelul lor de ințelegere a literaturii este maxim mimetic. Dau exemplu personal, știu că nu e ok, asta e, mergem mai departe. Eu l-am recomandat și susținut pe Goran Mrakic la Nemira, nu că mi-e amic, că citeam ce scrie pe blogul lui obscur și eram îndrăgostit de felul lui superb de-a scrie. Sunt mândru că-s cu părerea pe coperta Povestiri din Garaj, cartea lui, ce zici, a fost și succes de vânzări. Da’ întrebam prin intermediari ce crede critica tânără despre carte, cică-i proastă. Băi, o fi, dar eu chiar îl știu pe ăla care a zis asta despre cartea asta, l-am ascultat cu atenție, omul e atât de ignorant că te doare capul, combină o prostie nativă cu o pasiune extremă pentru ignoranță. Da’ pentru că-i critic literar cumva e ascultat de alți ignoranți, cu toate că nu se poate lăuda cu vreun succes la centură, vreo recomandare care să fi și mers. Nu e singurul, majoritatea criticilor literari zic că se pricep la cărți dar nu se pot lăuda cu vreo victorie în domeniu, să fi descoperit pe cineva relevant și util pentru literatură. Și e normal, pentru că mediul lor e populat de oameni atât de proști și de inclulți încât ăla care se vinde pentru o pungă de făină ți se va părea un geniu.

Serios, când auzi reproșuri de-astea de mass-media că românii, și tu ca român, nu citesc, uită-te un pic cu atenție la cine-s oamenii care pretind că citesc. Eu îl tot dau exemplu pe Eugen Istodor, tipul e cunoscut ca ăla care făcea interviurile alea obraznice în Cațavencu. Omul are o rubrică pe Hotnews, se numește „perspektiva”, nu o să citești în viața ta ceva mai retardat. Scrie uluitor de prost, scrie atât de prost încât ce scrie el e o artă în sine. Istodor e lector la comunicare la Litere, unde se adună alți oameni care scriu atât de prost că vrei să renunți la limba română. Urmăriți colocviile facultății, e ceva fascinant, sunt mai mulți oameni excesiv de proști acolo decât la un congres al asistaților social din Teleorman. Sau citește România Literară, revista Uniunii Scriitorilor din România, îți garantez că nu vei citi ceva mai retardat în viața ta. Scriitură atât de infantilă nu găsești nici la școala generală. Vrei să vezi cât de prost și copilăresc scrie românul, citește Observator Cultural. Sau „Iocan”, să vezi literatură primitivă, de parcă am fi la începutul secolului XX. Știi cum sunt politicienii ăia infecți care-s doctori în „securitate”, așa sunt ăștia de pe la litere, doar că mai nasol, niște analfabeți bizari și agresivi care cred că ceilalți sunt proști că nu-i citesc. E simplu, i-am citit, citește-i și tu dacă ai prea mult timp liber, sunt niște lacheți extrem de inculți și incompetenți.

Scopul ăstora, de-aia tot dau știri alarmante despre cum lumea nu mai citește, e să sugă niște bani de la stat. Poate simpozioane, poate niște burse pentru „scriitori”, în fine, ceva să pice și la ei. Nu citești? Nicio problemă, dă Consiliul Județean și Guvernul niște bani să-ți dea cărți gratis, că poate de-aia nu citești. Sau să-ți aducă în școală un scritor de „anvergură”, care să-ți spună de ce e bine să citești. Ăla ia un ban, nu mai e boschetar, se crede scriitor că l-a mângâiat Ministerul Culturii pe cap, toată lumea e fericită.

Hai că oricum m-am lungit aiurea, ce voiam să zic, motivul pentru care românii nu citesc e că scoatem cărți proaste. Și ăia care scot cărți proaste mint că țara e de vină pentru faza asta. Da, e ca la Dacii, acu’ 20 de ani nu ai fi cumpărat așa ceva, acum pare o alternativă ok, simți că e genul de mașină în care poți să ai încredere. La fel e și cu literatura, motivul petnru care lumea nu cumpără e că e proastă, doar că pe ăștia nu i-a verificat nimeni dacă nu sunt cumva impostori, că făceau „cultură” și au mințit că aste nu e verificabilă și cuantificabilă. E, a fost tot timpul, la fel ca în orice alt domeniu,

Cumpără-mi cărțile, poate ai făcut-o deja, dacă da, nu-i așa că se poate? Dacă nu, ia ceva de pe anticariate, la 5 lei, o carte second, n-o să-ți pară rău. Eu cred că lumea citește pentru că mă citește, și știu că atunci când nu mă citește e pentru că scriu prost. Că n-am terminat Litere București, și prietenii mei au fost golani, nu intelectuali, și nu știu cum să cerșească bani la stat și să dea vina pe alții că nu le iese lor manevra.

Și când auzi pe vreun ratat care se tânguie că „românii nu citesc” salută-l din partea mea și spune-i că-i analfabet și nu știe să se exprime corect. Românii citesc, ăia care se plâng de asta n-o fac.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.