Ovidiu Eftimie

Cartierul General

De ce naiba nu e deranjată România de poluare?

Zilele astea e la modă o aplicație de telefon „Airly” care-ți arată cam cât de poluat e aerul prin diverse zone din București (și, probabil, și din țară). La Victoriei, unde am biroul, îmi arată în timpul zilei roșu complet, adică nivelul la care n-ar trebui să iasă femei gravide pe stradă și copii. Găsisem și pe reddit un tip care spunea că a găsit poluare la niveluri periculoase la el în apartamentul „bine izolat”. Ciprian Ciucu, consilier general, dădea și el pe Facebook date pe tema asta, cică pornește UE procedura de infrigment pe mediu pentru România pe motivul ăsta. Nu că le-ar păsa ălora, că au de rezolvat coduri penale. 

Guvernanții sunt de-a dreptul inconștienți, păi cum să eliberezi mii de oameni din pușcării? Vrei să-i omori în intersecție de la boli de plămâni în câteva zile? În închisoare e, probabil, cel mai curat aer din România, cu excepția sanatoriilor de nebuni. Ne amendează Curtea Europeană a Drepturilor Omului!

Când a fost cu fumatul în cârciumi era atâta isterie pe internet că aveai impresia că decidem intrarea în război, din nou, când aerul în oraș este constant la un nivel de poluare mult peste limite nu se enervează nimeni. Știm de la ce e, de la diseluri, mașini, trafic imbecil și pesede. Dar nu e suficient de multă lume nervoasă pe treaba asta. O fi pentru că stăm toți în birouri? Nu cred că ne salvează faza asta, sunt microparticule, intră și prin filtrul de aer condiționat. 

Lărgim străzile să circule mai multe mașini, luăm autobuze de căcat, le umplem cu oameni care n-au treabă pe-acasă, dar votează, tăiem copaci într-o veselie și în afară de câteva mârâieli, pace. Care-i faza, nu e nicio companie de medicamente… aaa, stai mă, că nu e ca cu Nicorette, să dai alternativa la toxicomani pe care o produci tot tu. Alternativa la aerul poluat e aerul curat și ăla nu-l poți vinde la cetățeni. Poți să le vinzi în schimb tratamente pentru boli de plămâni cât cuprinde „când tusea te necăjește cumpără noul Tosociflex”. De la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta. 

Pe lângă asta ar mai fi și poluarea fonică, de aia nu-i pasă nimănui decât dacă e făcută de vreo cârciumă, că acolo vin polițaii fake să-și ia peșcheșul, că salariile la stat sunt mici. Altfel, claxoane, salvări, manele prin blocuri, petarde, colindători care bubuie toba cu o lună înainte de Crăciun, nu contează. Sigur, dacă e zgomot în jurul tău s-ar putea să te stresezi un pic mai mult, dar știi ce-i bun pentru stres? Magneziu, sau un complex de vitamine care te va pune pe picioare in no time. „Cumpără VitaMagneCalcioBoraxin”. De la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta.

Mai țineți minte ce s-a enervat internetul când niște turbați de la USR promovaseră o lege cu decibelii? Păi ce vreți, gunoaie sorosiste, să nu mai poată omul să facă un chef la el în casă? Dar când celebra cântăreață de muzică populară și știristă Antena 1 și-a început mandatul tăind copaci într-o veselie? Băi, știi de ce eram nervoși? Pentru că nu luasem niște „CalmoPlant Forte, capsule, acest medicament se eliberează fără rețetă, întrebați medicul sau farmacistul”. Îl găsim la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta. 

Iar dacă n-ai bani de medicamente, să nu disperăm. Mergem 10 metri în stânga farmaciei și lăsăm mobilul la amanet. Sau 10 metri în dreapta farmaciei și luăm un credit de nevoi personale. Când ieșim să nu uităm să trecem pe la Mega să luăm niște whiskey, că somniferele aproape că nu-și mai fac efectul și dealerul se întoarce doar vinerea în țară cu ceva nou.

13 Comments

 1. Pai plămânul geto dac s-a adaptat așa bine la noxele toxice și poluare încât va porni revoluție dacă diesel-ul va fi interzis juma de ora , duminica la ora 5:40 am pe centrul Bucureștiului

 2. Vasile Rambasu

  Ai o singura incercare: unde in Romania e cea mai mare speranta de viata? 🙂

 3. CID

  Cu cateva decenii in urma,mergeam cu parintii la bunici,intr-un sat din obcinele Bucovinei,acum ajuns orasel. La 1-2 zile de la sosire ma umpleam de niste bubite rosii,nu ma mancau,nu nimic,decat aspectul.La doctorul local,dupa ce a aflat de unde venim (un mare oras industrial):
  -E alergie doamna !
  -De la ce domnule doctor ?
  -Alergie la aer curat doamna .

 4. Ba suntem deranjati. 2 familii prietene s-au mutat la Brasov sa isi salveze copilasii cu boli agravate de alergii, eu si altii am plecat din tara inainte sa moara de bolile de plamani. Exista sute de vanzari de purificatoare de aer, in Bucuresti.

  Din pacate ramane o problema de “mentalitate ” bine impamantenita si la pacienti dar si la doctori: sa faca altii efort, nu sunt eu de vina pe sanatatea proprie, daca am o problema de sanatate mai bine mai bag ceva in mine, si nu scot ceva din viata, ia reteta ca e scumpa si face minuni, nu conteaza ce zice dr etc. Am plecat din tara, alt medic ce mi-a recomandat zero medicamente dar exercitii si care mi-a zis ca boala vine de la cap si ca imi provoc singura – da, statul in poluare si lipsa actiunii m-a imbolnavit, nu genetica/vecinul etc. astazi ramanem cu boli cronice in familie dar zero medicamente in familie de multi multi ani.

 5. Mihai

  Dracu’ nu e chiar așa de negru din absolut toate punctele de vedere. Din cauză că nu mai suntem (chiar) cei mai obosiți dintre gherlani la punctul poluare marină (nu se mai deversează sludge/bilge chiar oriunde, sunt afișe cu pușcărie peste tot pe nave, controalele nu mai sunt doar formalități etc.), peștele local o duce din ce în ce mai bine.

  De cel puțin 7 ani, observat de mine, e din ce în ce mai mult pește în MN. Delfinii se văd din ce în ce mai des și mai mulți. Au reapărut specii care se credeau dispărute (sau nu erau cunoscute, avem aproape zero tradiție cu marea).

  Asta în condițiile în care când eram ciutan, mergeam la plajă *în oraș* și erau pâlcuri de 1mp de nisip negru cu păcură.

  Dar șș, lasă-i să mănânce pangasius.

 6. Ioana

  Miercuri, 12 decembrie, se discuta si se voteaza in Consiliul General al Municipiului Bucuresti master planul pentru managementul deseurilor, care prevede construirea a 4 incineratoare de deseuri in oras. Asadar, pe langa poluarea cauzata de trafic, ne putem trezi si cu aceste noi surse de poluare. Nu era de ajuns ca N-V capitalei este poluat in mod sistematic si criminal de operatorii de deseuri din Chiaja-Rudeni iar autoriratile locale si centrale stau cu mainile in san si se prefac ca totul este minunat.

 7. Gigi

  Nu zic ca nu e poluare, poluarea se vede si la statiile oficiale. Se stie.
  Dar daca esti baiat destept ai vedea publicitatea mascata a aplicatiei „Airly”. Senzorii sunt facuti de Phillips si sunt donati de Phillips pentru aplicatie. Pusi in locuri spot cu poluarea cea mai mare.
  La randul ei aplicatia iti colecteaza datele si iti trimite publicitate la noua gama de purificatoare de aer. Uite-te ai sa vezi la Google Ads.
  Daca te uiti la aplicatie iti apare sa nu deschizi geamul ca aerul de afara e asa de poluat incat iti poluaza aerul din interior.
  Pai cum sa mai aerisesti?
  Simplu cumpara un purificator de aer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén