Cartierul General

De ce naiba nu e deranjată România de poluare?

Zilele astea e la modă o aplicație de telefon „Airly” care-ți arată cam cât de poluat e aerul prin diverse zone din București (și, probabil, și din țară). La Victoriei, unde am biroul, îmi arată în timpul zilei roșu complet, adică nivelul la care n-ar trebui să iasă femei gravide pe stradă și copii. Găsisem și pe reddit un tip care spunea că a găsit poluare la niveluri periculoase la el în apartamentul „bine izolat”. Ciprian Ciucu, consilier general, dădea și el pe Facebook date pe tema asta, cică pornește UE procedura de infrigment pe mediu pentru România pe motivul ăsta. Nu că le-ar păsa ălora, că au de rezolvat coduri penale. 

Guvernanții sunt de-a dreptul inconștienți, păi cum să eliberezi mii de oameni din pușcării? Vrei să-i omori în intersecție de la boli de plămâni în câteva zile? În închisoare e, probabil, cel mai curat aer din România, cu excepția sanatoriilor de nebuni. Ne amendează Curtea Europeană a Drepturilor Omului!

Când a fost cu fumatul în cârciumi era atâta isterie pe internet că aveai impresia că decidem intrarea în război, din nou, când aerul în oraș este constant la un nivel de poluare mult peste limite nu se enervează nimeni. Știm de la ce e, de la diseluri, mașini, trafic imbecil și pesede. Dar nu e suficient de multă lume nervoasă pe treaba asta. O fi pentru că stăm toți în birouri? Nu cred că ne salvează faza asta, sunt microparticule, intră și prin filtrul de aer condiționat. 

Lărgim străzile să circule mai multe mașini, luăm autobuze de căcat, le umplem cu oameni care n-au treabă pe-acasă, dar votează, tăiem copaci într-o veselie și în afară de câteva mârâieli, pace. Care-i faza, nu e nicio companie de medicamente… aaa, stai mă, că nu e ca cu Nicorette, să dai alternativa la toxicomani pe care o produci tot tu. Alternativa la aerul poluat e aerul curat și ăla nu-l poți vinde la cetățeni. Poți să le vinzi în schimb tratamente pentru boli de plămâni cât cuprinde „când tusea te necăjește cumpără noul Tosociflex”. De la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta. 

Pe lângă asta ar mai fi și poluarea fonică, de aia nu-i pasă nimănui decât dacă e făcută de vreo cârciumă, că acolo vin polițaii fake să-și ia peșcheșul, că salariile la stat sunt mici. Altfel, claxoane, salvări, manele prin blocuri, petarde, colindători care bubuie toba cu o lună înainte de Crăciun, nu contează. Sigur, dacă e zgomot în jurul tău s-ar putea să te stresezi un pic mai mult, dar știi ce-i bun pentru stres? Magneziu, sau un complex de vitamine care te va pune pe picioare in no time. „Cumpără VitaMagneCalcioBoraxin”. De la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta.

Mai țineți minte ce s-a enervat internetul când niște turbați de la USR promovaseră o lege cu decibelii? Păi ce vreți, gunoaie sorosiste, să nu mai poată omul să facă un chef la el în casă? Dar când celebra cântăreață de muzică populară și știristă Antena 1 și-a început mandatul tăind copaci într-o veselie? Băi, știi de ce eram nervoși? Pentru că nu luasem niște „CalmoPlant Forte, capsule, acest medicament se eliberează fără rețetă, întrebați medicul sau farmacistul”. Îl găsim la una din cele 100.000 de farmacii din orașul ăsta. 

Iar dacă n-ai bani de medicamente, să nu disperăm. Mergem 10 metri în stânga farmaciei și lăsăm mobilul la amanet. Sau 10 metri în dreapta farmaciei și luăm un credit de nevoi personale. Când ieșim să nu uităm să trecem pe la Mega să luăm niște whiskey, că somniferele aproape că nu-și mai fac efectul și dealerul se întoarce doar vinerea în țară cu ceva nou.