Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce n-am donat nici un euro pentru Inclusiv

M-am reîntors pe Facbook după o pauză de vreo câteva luni, autoimpusă, și am constatat că nu s-a schimbat mare lucru. Luptători anti-PSD care cred că furtul făcut de ăia e nasol, furtul făcut de ei e scuzabil, check. Ca Emilia Șercan care a furat o poză de pe o altă pagină, că are Facebook de săraci fără buton de share, și-a pus sursa mai încolo. Și dup-aia scrie de cum plagiază alții și nu citează corect. Eroi ai luptei împotriva anti-vaxxeriței Olivia Steer care apoi se pozează cu bărbac-so, care crede cam același lucru, check. Poză cu bunica pe care ai umplut-o de respect acum pe facebook, după ce te-ai plâns acu’ un an că e meclistă și votează cu PSD, check.

Noul proiect de presă de bine care va schimba fața presei și oameni făcând virtue signalling pe faza asta, check. Anul acesta proiectul se numește „Inclusiv”. Pentru că mă învârt în zona asta am fost și eu invitat chiar de unul din inițiatori să fac parte din treabă, presupun că cu bani, că de scris am unde scrie. Prima mea reacție a fost „iar facem un nou proiect de presă bună”? După care am zis să abordez rațional problema și l-am întrebat dacă înainte să facă ăsta au făcut și un SWOT. Asta e o tehnică de proiect, o știe orice milenial, imparți o foaie în patru cadrane și scrii „Strengths, Weaknesses, Opportunities, and Threats”. Dacă tot te-ai apucat de treabă cam știi S-ul și O-ul, partea importantă e W-ul și T-ul. Și l-am întrebat pe colegul dacă au făcut asta, dacă știu care le sunt slăbiciunile acestui tip de presă. Mi-a promis că or să aibă cel puțin trei articole pe tema asta. Le-am promis și eu un like, un share, o laudă. Deci nu, n-au abordat subiectul serios nici măcar la nivel de cunoștințe de liceu.

A, și e foarte ușor de aflat de ce alte proiecte de gen au leșinat treptat. E suficient să te uiți cu atenție la ele, la ce-au scris, cum au scris, ce aroganțe și-au permis etc. N-au un redactor șef care să le spună din când în când cu ce subiecte și abordări s-o lase mai moale, nu că supără pe cineva, ci că plictisesc. Sau sunt mult prea luați pe sus de emoții și uită să scrie „la rece”. Unul de-ăla care să le sufle în ureche ca la generalii care intrau triumfători în Roma „băi, nu uita că s-a mai făcut asta”. Cine știe, poate după un timp se va ridica unul dintre ei să facă ceva în sensul ăsta. Până atunci sunt mai prudent, că-s mai bătrân. Poate mai încolo.

Asta nu e o invitație să nu donați la proiect sau să nu vă implicați. Oamenii de-acolo sunt valabili, bine intenționați și, cu puține excepții, talentați și citibili. Doar să nu fiți surprinși dacă leșină după un timp și să nu încercați să dați vina pe altcineva.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.