Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce lumea cumpără locuințe cu toate că-s proaste/țepe

Vali Petcu are un întreg serial aproape despre oameni care și-au luat case aiurea prin tot felul de maidane, fără curent, fără asfalt, cu gaz la butelie și tot felul de alte nenorociri. Și el, ca și mulți alții, e uimit de insistența românilor de a cumpăra astfel de case deși săptămânal e câte o știre cu un dezastru iminent în „noile zone rezidențiale”. Ba chiar a făcut și un video în care încearcă să explice motivele. Argumentația de acolo e corectă, doar că lipsește un singur amănunt.

Băi, de ce cumpără lumea case în general în România? În afară de chestiuni practice, gen „nu mai vreau să stau cu părinții” sau „acum pot să plătesc chirie, nu știu dacă la 55 de ani o să fiu la fel de vioi ca acum”, oamenii cumpără case pentru că este singura investiție relativ sigură.

Pentru cine nu mai ține minte, România este o țară semi-comunistă, dealtfel putem vedea că același gen de imobiliare după ureche se practică și-n China. Curentul e generat, pe de o parte, de centralizarea excesivă a statului care lasă localitățile fără surse reale de venit. Motivația pentru centralizarea excesivă e simplă: de primării ține Evidența Populației și de Evidența Populației ține falsificarea voturilor, un obicei împământenit aici, de-aia votează morții într-o veselie și nimeni n-a fost condamnat vreodată pentru așa ceva în mod real. Plus că o parte din primării au și actele cu terenuri, case și alte amănunte de-astea care pot fi folosite la șmenuri pentru bogații de stat. E bine să-i ai la mână pe ăia cu banii, ca să fie mai ușor când ai și tu chef de o manevră, să nu te încurce săracii cu pretenții sau legalități.

A doua chestie vine din partea civililor, care vor și ei să investească banii undeva. Serios, avem un venit care ne permite o cheltuială de 1500-2500 de lei pe lună, ce facem cu banii ăștia să nu-i spargem pe droguri? Unde să-i ții, în bancă? Se cam ascunde sub preș, dar este o practică a directorilor de sucursale să fure din banii din conturi pentru afaceri proprii. Lasă o sută de mii de coco în bancă și verifică din când în când dacă mai sunt acolo, e posibil să ai mari surprize. Jaful ăsta din interior se practică cu atât mai abitir cu cât nu prea sunt condamnări în această direcție. (Serios, căutați Otilia Negrilă / Credit Europe Bank pe internet și dați-mi de știre dacă știți ceva mai nou pe subiect, ca idee). Pe lângă asta, băncile nu au o reputație de stabilitate în România, până acum 10-15 ani falimentul era normal. Au falimantat bănci cu zecile și au lăsat deponenții cu ochii în soare. De-aia nu-l bagă nimeni în seamă pe Mugur Isărescu când vorbește economie, boss, tot tu ai fost șeful BNR la toate jafurile alea, nimic, nimic? Niciun vinovat, nimic?

Nu că băncile străine ar fi mai de încredere, cel puțin când activează în România. ING, care e cea mai populară bancă prin bula noastră are căderi constante. Teoretic ai bani, practic, sistemul e picat. Mai mult, majoritatea băncilor depun eforturi disperate pentru a nu mai comunica în niciun fel cu clienții, glorificând roboții ăia care „te ajută”, adică te pun în situația să nu ai cu cine discuta când ai o problemă cu banca.

Fonduri de investiții? Pentru peste 50% din populație când se rostește expresia „fond de investiții” se aude „FNI”, care a fost un jaf la scară largă a populației. Și n-a fost singurul, ăsta a fost doar cel mai răsunător. A, și mai e și criza aia economică destul de recentă, și-aia a umplut lumea de încredere în bănci și fonduri și alte scamatorii fiscale de genul ăsta.

Așa că rămâi cu investiția în casă, de bine de rău, aia își păstrează aproximativ aceeași valoare. Chiar dacă va scădea la jumătate, tot nu dispare de tot. Drumul? Azi nu e, dar în 20 de ani se va face, pentru că dacă te uiți cu atenție, băi, s-au mai făcut drumuri în România. Mai încet, mai pe furate, dar s-au făcut. Gaz? S-o trage până la urmă. Curent? Rezolvăm și ăla. Banii însă nu se mai recuperează niciodată, sau extrem de greu. Ce naiba, încă mai există oameni care au luat țeapă cu banii de Dacie, o chestie veche de-acum 30 de ani. Sau taxa auto, aia pe care efectiv a furat-o statul de la șoferi, ca un tâlhar veritabil.

A, ar mai fi un aspect. Ia uitați-vă un pic la băieții ăștia de prin politică, toți sunt cu împrumuturi și case girate, deși au bani. Știi de ce? Când vine tâlharul numărul 1 în România, Statul Român să-ți ia pielea de pe tine, nu poate. Că banii îi ai sub saltea, cash, iar casa e ipotecată. Să-ți pună poprire pe salariu dacă vrea, nici pe ăla nu poate tot. Oricât de nasoală ar fi situația cu casa, tot e mai bine decât să fii lăsat în curul gol de statul ostil și sistemul bancar îngrijit de maestrul Mugur Isărescu, finațistul ăla bun al nostru.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.