Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce a fost expulzat Julian Assange

Julien Assange este unul din idolii celor care vorbesc despre libertatea de expresie. Că fac confuzie între libertatea de expresie și „absolut toate informațiile la liber” e altă discuție. Ce reținem e că un tip care s-a luptat pentru a desecretizat multe chestii neplăcute pe care nu le știam/nu doream să le știm a fost dat pe mâna poterei, după ce a stat ani de zile în ambasada Ecuadorului, țară în care obținuse azil politic.

Părerea generală a populației o puteți citi aici, Vasile Ernu a scris cam toate ideile care circulă pe această temă, adică alea referitoare la libertate și principii. Eu am altă teorie, cum că Assange și-a pierdut privilegiul pentru că era un măgar.

Dealtfel s-a și spus asta, dar nu prea băgăm în seamă, că nu vrem ca adevărul să strice un click-bait bun. Julien se dădea cu skateboardul prin ambasadă, juca fotbal și arunca cu căcat pe pereți. Că principiile sunt faine, până stai cu ele în casă. Când oamenii de-acolo încep să se plângă că e super-nasol să ții așa ceva. Nu pentru țară, deși sunt convins că au fost numeroase presiuni din partea vecinilor „bă, voi îl țineți pe ăla și ăla ne tot înjură”, ci pentru că efectiv fiecare om care s-a întâlnit cu el i-a spus că e un nesimțit.

Adică omul a ținut inclusiv să-l atace pe președintele Lenin al Ecuadorului, să pună poze de la el din casă, poze cu copiii lui și alte mizerii. Știi cum e, înțelegi să dezvăluie lucruri secrete pentru un interes major. Dar nu pentru orice rahat. Și da, puteți căuta știrea asta pe internet, e o singură sursă, toate articolele sunt identice, că Lenin n-a adus dovezi în faza asta. Tind să cred că, totuși, dacă tot îl au pe ăla la ei în ambasadă, nu era greu să-l prinzi când e măgar. Și nu era dificil, că Assange nu și-a ascuns nesimțirea.

Da, nu există libertate absolută, și ăla nu și-a luat-o pentru că a dat milioane de informații secrete, și-a luat-o pentru că e un cârnat ca om.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.