Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Dacă nu vă plac spoilerele, nu vă plac filmele

Isteria la modă în ultima vreme prin zona cinefililor e să nu dai spoilere din film. Adică să nu spui ce surprize pregătesc ăia. Pentru că tu ești un câine, iar câinii nu sunt subtili, sunt câini. Nu poate să-ți placă un film dacă știi cum se termină, că ești incult și nu știi că toate poveștile astea s-au mai scris de vreo câteva sute de ori, și crezi că vei fi dat pe spate de vreun twist.

Moare Jon Snow, câine, poți să muți pe emoția aia tristă. Cum și de ce a murit, contextul, toată drama din jur nu mai înseamnă nimic, pentru că nu poți să mergi mai departe de poveste. Cinematografia e o artă nu pentru că îți spune o poveste, câine, ci pentru felul în care e spusă. De la cadre, la culoare, la sunet, la viteza cu care ți se transmit toate astea, ritmul poveștii, o grămadă de căcaturi. Nu e doar poveste, toate poveștile s-au scris deja, câine.

han solo moare

„Han Solo n-a mai tras primul tura asta”

Nivelul de istericale a atins maximul cu ultimul Star Wars, când s-au făcut cel puțin cinci pluginuri despre cum să blochezi spoilerele pe internet, pentru toți fanii de ultimă oră care ar da și în epilepsie de nervi doar să-ți dovedească că sunt fani.

Dar nu sunt fani, nici ai seriei și nici măcar ai filmului. Sunt niște gorobeți disperați care trebuie să dovedească cumva că le place filmul „ăla” și cum altfel decât prin super-agresivitate față de ceilalți care nu apreciază la fel de mult ca tine? Sunt exact ca galeriile de tâmpiți ai fotbalului, care strică tot spectacolul pentru ceilalți. Cum arăți că ții cu Steaua? Dai foc oricărui individ care-ți spune ceva de rău despre echipă. Doar nu ești nebun să înveți istoria echipei să știi cine a fost Viorel Năstase (e genul de întrebare pe care o puteți pune oricărui stelist de rit nou, nu știe), e mult mai ușor să arăți că ești dispus să fii extrem de prost de dragul ei.

Și da, Han Solo moare. Mergeți și vedeți filmul, e chiar bunicel dacă-l compari cu alte filme Star Wars. Între timp m-am prins și de ce Rey (gagica) le are foarte bine cu sabia laser deși nu e Jedi. Pentru că e Jedi, că a fost în academia lui Luke, aia bulită de Kylo Ren (fiul lui Han și al Leiei) și bandiții lui, de s-a lăsat Luke de forță și alte alea. Că ea era unul din copiii de-acolo. Sau poate am o idee greșită.

În fine, mereți să vedeți filmul, e mișto.

10 Comments

 1. Sunt oarecum intre cu spoilerele. Dupa mine, daca spui ca a murit Han Solo peste 3 saptamani e ok. Cine a vrut sa vada filmul l-a vazut deja. Daca spui acum, cand doar l-ai vazut si restul nu, e naspa.

  Adica na, filmul are farmec si cu informatia asta, dar unii vor sa traiasca filmul si sa primeasca atunci, live, informatia asta.

  Daca acum scriu despre Titanic, cumva, nu conteaza cum, e clar ca nu e spoiler daca zic cum s-a terminat. Ca pana mea, au trecut niste multi ani.

  • eftimie

   Poate de-aia n-au chemat fani Star Wars adevărați la premieră, să nu cumva să dea cineva spoilerele.

 2. Uite, dau un exemplu fix de pe TNR: colegul tau Stefan a scris despre noul SW dand “spoilere” din filmele vechi:

  http://www.timesnewroman.ro/cronica-de-film/star-wars-the-force-awakens-2015-acest-film-ochii-vostri-sa-vada-vor-vrea

  Nimeni nu se supara daca faci asta, cine a vrut sa le vada, le-a vazut deja. E simplu.

  • eftimie

   Colegul meu Ștefan recunoaște că nu e fan SW, ceea ce confirmă teoria mea.

 3. Mie mi se pare că ai ceva cu câinii.

 4. Eu am unul la birou, în rest sunt toți steliști.

 5. mix

  Indiferent daca sunt sau nu un fan al unui film nu imi place sa imi spuna altcineva ceva ce ar trebui sa descopar singur. Totusi, asta nu ma face sa-mi displaca filmul. Dar nu inteleg… De ce sa fiu de acord cu asta? La ce folos sa strici “surpriza”?

  Nu sunt fan star wars, m-am uitat in ultima saptamana la primele 6 pentru prima oara. Nu am devenit fan, pot spune ca unele m-au plictisit/dezamagit relativ la nota de pe imdb, altele chiar mi-au placut.

  • rollaroundinagony

   nu-ti place, nu citi. nu e ca si cum ti-a pus cineva spoileru-n geam. haters gonna hate…

 6. herascu bogdan

  Fan SW. 43 ani. Ce spoiler?!Am văzut seria de 200 de ori. Filmul e în capul meu. Îl fac cum vreau eu. Pot urmări orice film de la orice minut. Chiar și invers. Ep 7 e o groapă de gunoi în care strălucesc vechile icoane. Când a apărut Millennium Falcon, Chewie, Han, R2D2, 3PO, Leia, Luke, sabia am înlemnit în lacrimi.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén