Ovidiu Eftimie

Cartierul General

De ce nu mai cumpără tinerii mașini

Am reapărut pe net un articol cu tânăra generație care nu mai e interesată de mașini. Și cum producătorii de automobile nu înțeleg de ce. Habar n-am în ce lume trăiesc ei, dar în lumea în care trăiesc eu explicațiile sunt simple.

1. Mașinile noi sunt urâte cu spume. Serios, m-am uitat pe o listă cu cele mai bune mașini din 2014, arată parcă sunt desenate de un copil care nu știe să deseneze. Ori cu bot turtit, ori niște săpunuri jenante. Câștigător cu medalii și fanfară este noul Smart. Nu că ar fi fost o frumusețe de mașină înainte, dar acum pare că e făcută de meseriașii de la Proton. Iar indienii se pricep la design auto cât se pricep ăia de la Windows la design. Într-o lume în care toți insistă pe frumusețea produselor Apple, tu pui mere stâlcite pe patru roți și aștepți ca tinerii să alerge să le cumpere? Preferă să umble îmbrăcați penibil decât să umble cu mașinile ălea.

2. Mașinile noi sunt făcute pentru pitici. Ați trecut în ultima vreme pe lângă un liceu? Aveți idee câți tineri sunt peste 1,85? Ia, suie-l pe ăla într-un Clio să vezi cum face cancer la genunchi tot lovindu-se de consola centrală. De ce să stea torturați într-o mașină făcută de un bolnav mintal care crede că toți suntem înalți ca Hagi? Și da, știu, sunt gândite și pentru femei, că ele sunt mai mici de înălțime. No, să vi le cumpere femeile mașinile. Dacă nu ar fi punctul 1, ați avea o șansă.

3. Service-urile auto sunt drojdia umanității. Hei, și-acum îmi aduc aminte când am fost prima oară într-un service auto. I-auzeam pe ăia cum plescăie de poftă că au mai prins un fraier. Nimic nu se compară cu superioritatea meșterului auto, se uită la tine ca la ultimul animal: evident că ți s-a stricat ceva la mașină, pentru că ești plantă și nu ai cumpărat nuștiuce mașină știe el mai bine. Ești un tânăr dezvoltator de software și ai bani grămadă? Ești un căcat, nu știi să schimbi un capac de Delco. Aveam o mașină cu motor de 998c, m-am dus la un service pentru ITP, meșterii de acolo au tras concluzia că motorul e stricat, pentru că este prea mic. Îi lipsesc piese, asta a fost concluzia lor.

4. Nu mai sunt filme mișto cu mașini. Știu, e Fast and the Furious, dar ăla se adresează unei categorii de oameni care oricum nu-și pot cumpăra o mașină nouă. Bond cel nou umbla la un moment dat cu un Ford Focus. Cam departe de la DB5. În Bullitt se urmăresc cu un Ford Mustang și un Dodge Charger. Când nu scârțâie roțile, auzi zgomotul ăla mișto de motor ambalat. În Fast & Furios, jumătate din cadre sunt cu Poluacăr schimbând viteze și călcând pe pedale de parcă asta vrea să vadă omul, în ce viteză a luat curba. Și mai e o chestie, Steve McQueen nu era un frumușel, era un tip cool. Ai vrea să fii Steve McQueen, nu unul care își dă cu rimel să-i iasă în evidență ochii frumoși. Asta e diferența, de la ăsta te aștepți să-ți dea un pumn în dinți, de la Paul Walker te aștepți să-ți deranjeze oja.

steve-mcqueen

7 Comments

 1. Eu as merge si pe argumentul pret. Sa dau 10 000 de euro (pe o masina noua) ca sa ma deplasez de colo colo, iar chestia asta sa ma coste si mentenanta, benzina, service… Pai de unde sa dea proaspatul absolvent de bac?

 2. costin

  Puștimea așteaptă lansarea mașinii Google sau Apple pe care să o conducă dând cu degetul pe un ecran.

 3. dc

  Tinerii nu-si iau neaparat masini noi, deci nu-i musai sa umble pe la reprezentanta pentru service & stuff la bani foarte multi. DAR, pentru ca e un “dar”, le trebuie RCA, ca doar e obligatoriu.
  Un amic ceva mai tanar ca mine (eu sunt cam de-o generatie cu tine, Eftimie, amicul e sub 25) imi povestea ca a primit o cotatie de RCA de 1950 lei (aproape douzeci de milioane!!!) pentru un motor de 1.4L !!!! Am cerut si eu o cotatie pentru aceeasi masina, pretul a fost de ~900 lei, deci sub jumate. Cam asta e.

  • eftimie

   Da, asta e și în alte țări. Rogi pe tata să-ți iei mașina pe numele lui.

 4. Thomas

  Punctele 1 si 2 nu sunt chiar inspirate.

  1. Designul auto a avansat fantastic in ultimii 15 ani, multe modele noi sunt superbe, forme rotunjite, proportii frumoase, aerodinamicitate. Noul smart nu e mult diferit de cel vechi, insa e mai reusit. Cele mai urate masini sunt Ssangyong.

  2. Daca ai 1,85 metri nici nu au de ce sa-ti iei Clio sau Matiz fiindca acele masini nu au cum sa fie construite mai ales pe inaltime ca sa fie si pe placul acelor oameni. Structural ar fi probleme. Insa problema industriei e exact la polul opus: Oamenii de 1,50-1,55 m (si sunt multe milioane) nu prea au acees la SUV-uri mari si berline. Acum lucrurile s-au mai aranjat si reglajele sunt multiple, dar tot greu ei. Sunt chinezi sau japonezi care ar avea bani de super masini, dar nu le pot conduce. Ok isi iau soferi, dar nu toti vor asta

  • eftimie

   Maestre, nu știi despre ce vorbești. Într-un Twingo clasic ai mai mult spațiu decât într-un Clio nou. Cel puțin ca șofer.

 5. Vladimir

  o eroare depistata la punctul 1: Proton este din Malaezia, nu India.

  Referitor la design, de mentionat ca japonezii, care pana acum max 10 ani erau marii restanti la capitolul design (in aceeasi categorie cu designerii est-europeni), acum produc masini cu un design care a obligat inclusiv designerii vest-europeni sa revina la plansa de desn (incepand cu precedenta generatie Honda Civic, care inainte era un exemplu cras a lipsei de imaginatie).

  Referitor la motivele pt care tinerii nu mai cumpara masini, cred ca totusi costurile intretinerii primeaza.
  Exemplu: conduc un Focus 1.6 L Benzina: RCA 6 luni – 600 lei, litru benzina – 6.2 lei, locuri de parcare – cererea bate oferta cu mult (eu fiind de acord sa platesc pt a parca masina in parcari amenajate).

  Astfel, separat de o falsa impresia cu acceste hipsteresti cum ca in acesti ani principalele mijloace de locomotie sunt bicileta si baschetii Converse (desi sunt doua din lucrurile care imi plac mult pe lumea asta), cred ca tinerii refuza sa mai cheltuie sume exorbitante lunar cu intretinerea unei masini.

  Penibil este ca am ajuns la cuvintele unui bun prieten originar din Chisinau: in Moldova sunt putine masini pe strazi pentru ca, desi sunt ieftine de achizitionat, sunt prea scumpe de intretinut

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén