Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

De ce nu mai cumpără tinerii mașini

Am reapărut pe net un articol cu tânăra generație care nu mai e interesată de mașini. Și cum producătorii de automobile nu înțeleg de ce. Habar n-am în ce lume trăiesc ei, dar în lumea în care trăiesc eu explicațiile sunt simple.

1. Mașinile noi sunt urâte cu spume. Serios, m-am uitat pe o listă cu cele mai bune mașini din 2014, arată parcă sunt desenate de un copil care nu știe să deseneze. Ori cu bot turtit, ori niște săpunuri jenante. Câștigător cu medalii și fanfară este noul Smart. Nu că ar fi fost o frumusețe de mașină înainte, dar acum pare că e făcută de meseriașii de la Proton. Iar indienii se pricep la design auto cât se pricep ăia de la Windows la design. Într-o lume în care toți insistă pe frumusețea produselor Apple, tu pui mere stâlcite pe patru roți și aștepți ca tinerii să alerge să le cumpere? Preferă să umble îmbrăcați penibil decât să umble cu mașinile ălea.

2. Mașinile noi sunt făcute pentru pitici. Ați trecut în ultima vreme pe lângă un liceu? Aveți idee câți tineri sunt peste 1,85? Ia, suie-l pe ăla într-un Clio să vezi cum face cancer la genunchi tot lovindu-se de consola centrală. De ce să stea torturați într-o mașină făcută de un bolnav mintal care crede că toți suntem înalți ca Hagi? Și da, știu, sunt gândite și pentru femei, că ele sunt mai mici de înălțime. No, să vi le cumpere femeile mașinile. Dacă nu ar fi punctul 1, ați avea o șansă.

3. Service-urile auto sunt drojdia umanității. Hei, și-acum îmi aduc aminte când am fost prima oară într-un service auto. I-auzeam pe ăia cum plescăie de poftă că au mai prins un fraier. Nimic nu se compară cu superioritatea meșterului auto, se uită la tine ca la ultimul animal: evident că ți s-a stricat ceva la mașină, pentru că ești plantă și nu ai cumpărat nuștiuce mașină știe el mai bine. Ești un tânăr dezvoltator de software și ai bani grămadă? Ești un căcat, nu știi să schimbi un capac de Delco. Aveam o mașină cu motor de 998c, m-am dus la un service pentru ITP, meșterii de acolo au tras concluzia că motorul e stricat, pentru că este prea mic. Îi lipsesc piese, asta a fost concluzia lor.

4. Nu mai sunt filme mișto cu mașini. Știu, e Fast and the Furious, dar ăla se adresează unei categorii de oameni care oricum nu-și pot cumpăra o mașină nouă. Bond cel nou umbla la un moment dat cu un Ford Focus. Cam departe de la DB5. În Bullitt se urmăresc cu un Ford Mustang și un Dodge Charger. Când nu scârțâie roțile, auzi zgomotul ăla mișto de motor ambalat. În Fast & Furios, jumătate din cadre sunt cu Poluacăr schimbând viteze și călcând pe pedale de parcă asta vrea să vadă omul, în ce viteză a luat curba. Și mai e o chestie, Steve McQueen nu era un frumușel, era un tip cool. Ai vrea să fii Steve McQueen, nu unul care își dă cu rimel să-i iasă în evidență ochii frumoși. Asta e diferența, de la ăsta te aștepți să-ți dea un pumn în dinți, de la Paul Walker te aștepți să-ți deranjeze oja.

steve-mcqueen

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.