Psedudoreportaj despre diplomaţia românească

Dl. Aurel Trandafir este coordonatorul delegaţiei române la comitetul regiunilor din UE. Domnia sa susţine că eforturile depuse de o parte din conaţionalii noştri la Bruxelles nu sunt apreciate la adevărata lor valoare. Într-un fel integrarea ţării nostre se datorează şi unor oameni ca dânsul, mai puţin cunoscuţi, care au pus umărul la desîvârşirea acestui deziderat. Dl. Trandafir a moderat seminarul organizat de Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov (ADDJB), pe tema interculturalităţii şi multiculturalităţii‚în sediul Comitetului Regiunilor din Bruxelles. Trebuie să vă mărturisec că anii de muncă depusă la Bruxelles pentru binele ţării şi-au lăsat amprenata asupra d-lui Trandafir: vorbeşte romana cu un puternic accent francez.

În faţa ambasadorului Romaniei la Bruxelles, a şefului comitetului Comitetului Regiunilor și a altor funcţionari europeni, Aurel Trandafir şi-a povestit prima lui experienţă multiculturală: cum muncea el odată la restaurarea unei biserici săseşti şi, venind beat muci acasă a fost dat afară de gazda unguroaică. Trandafir a precizat că deşi putea să se supere pe unguroaică nu a făcut-o şi a resimţit totul ca pe o experienţă multiculturală. Gluma i-a neliniştit pe cei prezenţi în sală iar cei doi unguri au început să se simtă inconfortabil. Trebuie menţionat că, deşi erau translatori, dl. Trandafir a vorbit în franceză şi engleză, ca să arate el ce ştie. La fel a făcut şi ambasadorul României în Belgia care a mai menţionat că ştie şi limba „flemish” (probabil flamandă) dar nu vrea să se spargă în figuri prea tare, că s-ar emoţiona belgienii. Excelenţa Sa Ion Jinga a vorbit, la o întîlnire despre promovarea Braşovului şi a multiculturalităţii sale, despre Bruxelles şi densitatea de locuitori pe metru pătrat, citând din wikipedia ca din Biblie. Şeful comitetului Regiunilor, Lucio Gussetti (cu care Trandafir se trăgea de şireturi şi-i zicea în public „măi Lucio”) a zis că el nu mănâncă la McDonalds. Chestiunea nu a rămas fără urmări, Aurel Trandafir i-a zis că nu numai că nu mănâncă la McDonalds, ci mănâncă numai la restaurante italiene iar vacanţele şi le face numai în Italia.

Majoritatea speakerilor români, şi-au exprimat ideile în franceză sau engleză, cu toate că singurul care stăpânea bine exprimarea într-o limbă străină a fost preşedintele ADDJB Mihai Pascu. Preşedintele CJ, Aristotel Căncescu a preferat să vorbească în română apreciind că nu se cade să vorbeşti într-o limbă străină dacă nu o cunoşti. Dealtfel dl. Căncescu a fost şi singurul care s-a deplasat cu un scop precis la Bruxelles. În scurtul său discurs Căncescu a minţit punctat că Braşovul este cel mai tare judeţ turistic al ţării şi merită vizitat.

Directoarea muzeului de etnografie, d-na Ligia Fulga a reuşit şi dânsa să remarce exemplar, menţionând în prezentarea sa că printre naţionalităţile conlocuitoare din judeţul Braşov se numără şi „les csangos”. Chestiunea i-a enervat, din nou, pe cei doi unguri prezenţi, care au declarat că asemenea etnie nu există. „Les Csongos” ar fi putut fi ceva între şogori şi ceangăi, nu am reuşit să aflăm exact. Franceza directoarei de la etnologie l-ar fi făcut pe Emile Zola să iasă din mormânt pentru a urla, încă o data, „J’accuse!”.

În rest românii s-au întrecut în căciuleli şi banalităţi, o tehnică deosebită de căciuleală fiind aplicată de consilierul judeţean Roxana Mânzatu, care a vorbit cu comisarul european Leonard Orban în engleză. Moderatorul prezentării, dl. Trandafir, a combinat slugărniciile cu comentariile xenofoabe. De exemplu, după ce Leonard Orban a precizat că va vorbi doar în română ca să promoveze multiculturalitatea şi multilingvismul la nivel de UE, dl Trandafir a spus că vede spaima pe feţele englezilor că sunt proşti şi nu ştiu decât o limbă.

Asta se întâmpla spre finalul întâlnirii când deja nimeni nu mai lupta cu garda sus şi căciulile au început să fie mototolite în toate direcţiile.

Share links: |