Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cum dăunează populismul guvernamental transportului privat de cale ferată

Oricât de vineri dimineață ați citi acest text, șansele să mai găsești un loc în vreun tren București-Brașov sunt minime, indiferent de clasă. Poate la RegioTrans, că ăia au trenuri cu mai multe vagoane. CFR nu are bani pentru vagoane în plus, iar ălora privați nu prea le pasă. Dar, chiar dacă găsești, tot o să stai înghesuit, că e moca trenul pentru studenți, că avea nevoie partidul de voturi și știe ce pomanagii vrea să crească.

Acuma, gratuitatea aia e pe rețeaua CFR, care e a statului, că nu există linie privată. Există doar operatori privați pe liniile statului. Care operatori transportă și ei studenți moca, pensionari la jumătate de preț plus restul gratișilor. La final se duc la Ministerul Transporturilor și cer banii pentru ăștia transportați, că facilitatea e oferită de stat.

Bun, și-acum în condițiile astea, în care „statul” devine o sursă importantă de bani, ce rost are să mai oferi servicii bune? Pentru ce? Oricum vin calicii ăia, și ăia n-au ce comenta (deși o fac) că e moca. Sigur, statul ar putea rămâne fără bani, dar nu-i bai: ori face un împrumut internațional cu dobânzi cămătărești, ori jefuiește restul de companii pe care le are și, când termină cu alea, le jefuiește pe alea private.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.