Cum se bea în mod corect: scop și mijloace

În ciuda părerii generale, nimeni nu bea alcool având ca scop principal să se facă praf și pulbere. Sigur, există tendința de a se ajunge în acest punct, dar asta se întâmplă doar pentru că oamenii nu știu să bea.

Documentaristul Dan Alexe a explicat într-un lung articol un principiu fundamental al băutului, care spune că trebuie să încerci cu băuturi slabe și să te îndrepți spre alea tari, niciodată invers. Este cunoscut în folclor drept „berea după vin e un chin, vinul după bere e plăcere”.

Aceasta este o abordare simplă, care exclude scopul principal al băuturicii, care nu este, cum spuneam, să te faci praf. Scopul băuturii este să ajungi în timp scurt la o anumită stare de bine care să-ți permită să fii vesel și sociabil toată noaptea și apt de muncă a doua zi. Trebuie să obții un echilibru între cantitatea de alcool ingerată și timp. Adevărații profesioniști sunt cei care reușesc să obțină acest echilibru și chiar să fie suficient de fresh a doua zi dimineață cât să poată să meargă liniștit la muncă pentru a face rost de bani pentru mai multă băuturică.

În acest sistem de a bea sunt preferate tăriile, pentru accesul la un minim grad de amețeală, ăla social, în care doar ți se dezleagă limba și poți părea interesant în cercul tău de prieteni când le explici cum stă treaba cu politica în țara asta și cine se face cu adevărat vinovat de toate nenorocirile. Băutura preferată pentru astfel de rezultate este vodca, pentru că se spune că n-o miros femeile (ceea ce e fals, femeile miros orice, și vin klingonian), e bună și de o încălzire și se vine în cantități mici, cât să-ți reglezi avansul și să nu ajungi în stadiul ăla de beat nașpa. Este o băutură de croazieră, care-ți permite să ajungi departe în poveștile cu amicii la de la băutură și târziu acasă.

Mai rămâne de stabilit ce fel de vodcă să bem ca să fim siguri că nu ne doare capul a doua zi. O variantă este Tazovsky, vodcă produsă în Riga după o rețetă rusească din apă de la izvoare de mare adâncime, distilată de 7 ori și care nu conține zahăr, unul din elemenții neplăcuți din băutură care duce, mai încolo, la o mahmureală cronică. Plus că băutura fără zahăr adăugat e bună și la diete, pentru cei care pretind că fac și asta.

Cel mai important aspect mi se pare faptul că se bea simplă, nu se folosește în mixuri, ceea ce înseamnă că-i vei putea identifica ușor pe amatorii din cârciumă, cei care o beau cu cola, sprite sau chiar o bere lângă și-i vei putea urmări cu o privire fixă dar superioară a doua zi, când se țin de mațe și se plâng că-i doare capul. Să privim, de exemplu, pe acești domni cum discuția despre ce beau îi transformă în oameni de știință care analizează știițific cum beau și ce beau. Am fost acolo, sau cel puțin în ceva similar.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

10 thoughts on “Cum se bea în mod corect: scop și mijloace

 1. Catalinx

  nimeni nu bea alcool având ca scop principal să se facă praf și pulbere.

  Contest cu probe.

  Reply
  1. Florin Sari

   Ararat e din Armenia, facut de niste francezi. Din Georgia aea beau vinuri bune.

   Reply
 2. eftimie Post author

  Din comentariile voastre înțeleg că am băut greșit toată viața. Voi încerca să repar această problemă. Domnule K, mai lungim mult întâlnirea aia de care vorbim din decembrie?

  Reply
 3. Closed

  Contest!!!! Jachiuz!!!!! Evident ca se poate bea doar sa te faci pulbere. Mai are omul si cate-o durere-n suflet si uita de ea cand isi bea mintile.

  Reply
 4. Erofeev

  a propos de linkul de la dan alexe: cu tot “respectul” pentru alcoolismul britanic, tin sa completez aici lista de carti indispinsabile betivului cu Moscova-Petuski, de Venedikt Erofeev.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *