Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Componenta economică a conflictului taximetriști – aplicații ride sharing

Zilele trecute, mai mulți taximetriști care tremurau de îngrijorare la gândul că pasagerii din mașinile privaților care făceau „ride sharing” nu sunt în siguranță ca în mașinile lor autorizate și atestate, au făcut un protest prin centrul capitalei și au amenințat că vor mai face unul dacă nu se rezolvă această problemă stringentă a breslei lor.

Binențeles că au fost puși de patroni care sunt ceva mafioți locali deranjați că nu prea mai merge afacerea cu toți nebunii pe străzi. Dar au fost și câțiva sinceri, care chiar sunt enervați de chestia asta. Nu că le pasă foarte mult de lege și ce spune ea, le pasă de banii pe care i-au investit ca să poată să facă această activitate. Și când zic „banii investiți” mă refer la șpaga dată pentru obținerea autorizației. Că alea se dau pe șpagă. Că sunt limitate. De-aia e și plin orașul de taximetriști cu numere de Ilfov, care fac semi-ilegal taximtrie pe-aici că satele din jur au eliberat, semi-ilegal autorizații. Ei bine, ăștia cu Uber/Taxify nu au dat acea șpagă, e o discriminare economică aici!

Nu e nimeni nebun să aplice legea taximetriei, sau orice lege ce ține de circulația rutieră în general prin București. Dacă s-ar aplica Codul Rutier în capitala României nu ar mai fi decât maxim 100.000 de mașini în trafic. Plus că 70% din șoferii de autobuze ar rămâne fără permis, că băieții trec pe roșu într-o veselie și majoritatea acelor obiecte nu sunt în situația tehnică pentru a fi lăsate pe stradă.

Aflându-ne astfel în acest punct complicat, cred că e momentul ca SRI să facă ceva util în țara asta, sau, mă rog, unul din sutele de servicii secrete de pe aici. Toți taximetriștii se pot prezenta la sediul instituției, cu numărul de autorizație, buletin și copie după buletin iar SRI le va elibera o dovadă cu cât au dat șpagă, că au informațiile astea. Nu facem vânătoare de vrăjitoare, vrem doar să știm suma. Iar primăria București, dar și celelalte „instituții” de gen, vor elibera în baza acestor dovezi niște vouchere cu o valoare egală cu șpaga încasată de oamenii lor, taximetriștii putând achiziționa cu acesta benzină sau plăti reparații service.

Putem repeta chestia asta la infinit, că am stabilit deja că n-are chef nimeni să respecte legea, așa că ăia vor trebui să dea șpăgi în continuare pentru prelungirea autorizațiilor și alte chestii conexe. De fapt vreo maxim 10 ani de zile până o să vină la putere mașinile autonome și nu mai contează.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.