Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Cocktail-uri, decreței și mini-penisuri

Recent IQ-ul național a mai scăzut cu încă un procent în zona numerelor iraționale, după ce a apărut o tragică statistică/analiză a domnului Sorin Cucerai, despre generația de decreței, dar cea specială de decreței, ăia care aveau 15 ani la revoluția din ’89.

Să ne înțelegem, sunt decreței buni, ăia care au putut cumpăra țigări Kim mentolat în ’90 când aveau minim 16 ani și erau golani și fumau, și decrețeii puțoi, ăia care nu puteau cumpăra țigări, că nu le apăruseră flocii, deci nu contează. Există o astfel de separare în toată povestea asta cu decrețeii, cei super-buni, născuți în 67-68, imediat după interzicerea avorturilor, cei ok, de până în 1984, când a scăzut natalitatea și cei de căcat, de după această perioadă, care s-au născut la sărăcie, că mama nu-și permitea un medic de încredere care să nu toarne la Securitate.

Generația asta de decreței buni se revendică drept generația de tranziție, la un moment dat li se zicea „generația de sacrificiu”, că au prins în tinerețe lucruri care se schimbă și n-a mai fost atât de bine ca pe vremea lui Ceaușescu, când știai exact când și în ce condiții să te plângi. A fost o mega-dramă, trecerea de la „Ceaușescu e de vină pentru situația dată” la o vină colectivă gen „așa suntem noi toți”. S-a făcut trecerea în etape, inițial a fost vinovat Iliescu, apoi Constantinescu că ne-a trădat pe toți, apoi țărăniștii, apoi Năstase, că era comunist și hoț și, într-un final, Băsescu, care a dezamăgit pe toată lumea, de la lingăii sinceri gen Mircea Marian, la lingăii de conjuctură, gen Manolescu sau Liiceanu.

Bun, acum că nu mai are nimic de revendicat special, se revendică drept o generație anume, solitară, revoluționară, care a pus moțul la căcat și a învățat pe parcurs cum e să trăiești în vremuri unice. Dar asta nu e deloc interesant, orice generație crede că e mai deșteaptă și deosebită față de celelalte. Grav e că alde Cucerai, dintr-o generație de speciali, care au trăit în vremuri speciale, confundă în continuare „educația” cu numărul de vite furajate la hectar care termină facultăți, școli, licee. Deci, dacă terminăm mai mulți facultăți, școli, licee, suntem mai educați. Confundă procesul cu rezultatul numeric.

Din perspectiva educației, cei născuți între 1964 și 1974 sunt semnificativ mai educați decât predecesorii lor. În cei din grupa de vârstă 40-44 în 2011 (care aveau între 18 și 22 de ani în 1989), 17% sunt absolvenți de studii superioare. Din cei din grupa de vârstă 65-69 (părinții lor), doar 9% aveau studii superioare. De asemenea, la grupa de vârstă 40-44 doar 0,9% erau fără școală și doar 2% absolviseră numai școala primară (primele 4 clase). Prin contrast, la grupa de vârstă 65-69 1,8% erau fără școală și 25,4% absolviseră doar școala primară. Pe scurt, saltul educațional a fost uriaș.

Și-apoi spune o chestie aproape interesantă.

Marea majoritate a managerilor din această generație nu au absolvit vreo facultate de management; marea majoritate a jurnaliștilor nu au absolvit o facultate de jurnalism; marea majoritate a programatorilor nu au studii formale de specialitate – și așa mai departe. (…)Vorbim de o generație căreia i s-a cerut să uite tot ce știa și să învețe din mers lucruri pentru care nu era calificată formal, dar pentru care nutrea un nivel rezonabil de pasiune (sau cel puțin de interes).

Deci, cum, după ce am obținut atâta succes în educație, numeric și procentual, ea a fost tot inutilă?

Păi hai să-i luăm pe manageri. Managerii de la firmele mari din România sunt străini, pentru că managerii români sunt hoți. Cât de hoți? Atât de hoți încât, caz real, știu manager de firmă ce fura benzină pentru el, câțiva litri pe lună, deși avea salariu cât să-și ia un Logan. „Că nu se știe când ai nevoie”. Au învățat managerii străini să nu fure benzină în facultățile de managment străine? Nope, aia e educație, partea cu furatul, nu se învață la școală. Au învățat în familie să nu fure, aia e educație. Poți să faci cea mai bună facultate din lume, dacă ești neam de ciordel, tot o să furi pixurile de la facultate.

Dar ce ar putea învăța la facultatea de management decrețeii ăia buni? Cum să conducă o firmă? Greu, aproape imposibil. Marea problemă a decrețeilor este una fizică, de care nu vorbește nimeni, pentru că nu se vorbește de așa ceva. Marea lor problemă e că au cea mai mică pulă din Europa.

Când zic pulă mă refer la penis, organul sexual masculin, și toate statisticile ne situează pe ultimele locuri în Europa. 12,7 cm e media oficială, și cu toții știm că mai punem 2 cm, pentru că se pun din oficiu. Real, puțele românești sunt la 10 cm, și trebuie să le numim puțe de-acum încolo, că nu ai voie să folosești alte cuvinte la aceste dimensiuni. Statisticile astea se obțin prin verificări la oamenii dispuși să și le măsoare, oamenii deschiși la minte, oamenii care au văzut schimbări, oamenii care vor să schimbe ceva. Adică decrețeii ăia buni. Un bețiv sărac din Oltenia nu va fi dispus să-ți răspundă la întrebarea „cât de lung ți-e prazul”, un semi-intelectual care a trăit în tranziția românească, da.

Și poți să-i vezi pe acești oameni cu mini-penisuri încercând să facă management. Ați văzut cât de groasă e o șaorma în București? Femeile au gura suficient de mare să cuprindă un penis sănătos, dar n-au ocazia, că tot ce prind sunt de-alea de decreței, ca niște cârnați trandafir. Și-atunci nu se bagă la de-astea. Și-atunci tu, ca decrețeul bun, încerci s-o impresionezi.

Și-ți faci cârciumă și, în loc să servești băuturi pentru bărbați, bagi de-alea pentru femei, că trebuie și puța ta de 10 cm suptă. Și cocktail-uri, mânca-ți-aș, la 12 lei, care durează 15 minute să fie făcute. Din punct de vedere al managmentului, vinzi de 60 de lei pe oră, că ții un om să facă băuturi pentru gagici. Că astfel aduci tu mai multe muieri la tine-n cârciumă și, știi cum e, dacă tragi la năvod tot prinzi o grasă. Toate astea în aceeași cârciumă unde 50 de whiskey e 11 lei, dar nu poți să-ți cumperi, că trebuie să aștepți un sfert de oră pentru pișat cu pepene și vodcă pentru o hipsteriță în fața ta, care va suge de pai și apa aia trei ore.

După 6 luni omul cu micro-penis și „management” are două opțiuni. Ori dă faliment și se plânge că „nu merge bre, e mafie”, ori se bagă el în mafie și rămâi surprins când auzi de câte unul săltat pentru evaziune fiscală, că cocktail-urile lui de 12 lei n-au produs suficienți bani să plătească și sluga ANAF. Asta e varianta pozitivă, mai există și varianta când arde localul, cu sau fără săraci în el.

Managmentul presupune nu doar „cât de costă să faci aia” ci și cât timp. Pe mine m-ar costa 3000 de euro să fac un Duster, dar ar dura 5 ani, ceea ce ar face ineficient din punct de vedere economic demersul. Nici ăia cu facultăți n-au învățat asta, nici ăia fără. De-aia avem manageri de afară și decreței dinăuntru, care se cred speciali. Iar lucrurile astea ar merge dacă n-am avea acea blestemată medie de 10 cm la puțe, care ne omoară pe toți. Când ai 10 cm, tot ce faci o faci să fii apreciat pentru personalitatea ta impresionantă. Când ai mai mult de 10, ai probleme, că nu apreciere îți trebuie, ci bani, un acoperiș să nu stai cu mă-ta și o mașină care nu să strice, să poți să duci femeia rapid în pat.

Am trăit drama comunismului glorios, în care armate de pitecantropi au lăudat marea industrie românească ce nu putea face o minge rotundă, și-acum trăiesc drama capitalismului cu decreței, în care oamenii care au făcut și au trăit schimbarea de sisteme nu pot să spună decât cât de speciali fără să aibă altă dovadă decât avem mai multe facultăți, urâm pe Ceaușescu, suntem toleranți și ne batem pe umăr în timp ce stăm la coadă o oră să luăm o bere că barmanul stoarce un spanac să facă un căcat de cocktail de 12 lei, să se ude și puța lui măcar în seara asta, când e plecată mă-sa la țară și e singur acasă.

8 Comments

 1. …cam abracadabranta, demonstratia, neh ?
  Sau is io incet la minte ;),,,

 2. Silviu

  M-am caznit si eu sa citesc articolul la care faci referire, curios sa aflu de suferinta si trudele celor de prin 74-75 incoace. Si, n-am priceput o buba…
  Eu unul sunt din alta generatie, 1985+, aia care aveau muci la revolutie si habar nu au avut de diferenta, doar ca s-au trezit cu suc Tropicana si TEC, blugi multi de la turci, CartoonNetwork furat de la televiziunile prin cablu (ca la cat costa abonamentul, doar securistii si bazaristii isi permiteau) si parinti dati afara de la fostele fabrici.

  Revenind. Fara a generaliza, ca e pacat, mi se pare ca generatia 70-75-76 a dat-o cel mai fain din toate generatiile. Ei aveau intre 21-25 ani cand au aparut “multinationalele” pe aici, erau in plina putere si doar daca erau idioti cronici n-au prins niste posturi excelente in Connex si alte cele. Poate mai intai posturi de pulifrici la executie, apoi coordonatori, manageri si directori. Au crescut si au ajuns clasa de directori din multinationale de acum. Au prins cel mai suculent cotlet, antricot si pulpa dreapta spate care se putea prinde. Repet, doar daca nu erau redusi mintal sau si-au dorit altceva decat multinationale. Daca stiau si oleaca de engleza cu accent, succesul era asigurat.
  Dupa ei, pana prin ’80, au mai prins si ei posturi de manageri, specialisti, consultanti. Tot bine. Clasa de manageri de acum, care tot tropaie sa ajunga pe un post de director.

  Si a venit la masa si generatia curului ’83-85-87, apti de munca abia prin 2005-2006. Cand, ce sa vezi, la masa nu mai era nimic, chelnerii stransesera firmiturile si fata de masa aia buna si tot. Mai era doar fata de masa aia gaurita, alba, de sub aia faina, daca stii ce zic. A venit si criza in 2008, au luat aia si masa cu tot, si scaunul de sub fund. Ne-au dat o galeata intoarsa invers sa stam pe ea. Si sa bagam Excel intre timp, cu spor. Sub conducerea unora care recunosc acum ca nu aveau habar de management. S-a vazut fratilor, stati linistiti, s-a vazut.

  FastForward 10 ani mai tarziu, lucrurile cam tot acolo sunt. Aia din ’70 directori, aia din ’80 manageri, si restul, pulifrici, cu clasicele exceptii pe ici pe colo. Tropa-tropa pe loc, rotatii pe la marile companii, pasi laterali, mai putin in fata.

  Si atunci, intreb si eu, la ce lupa mea va mai plangeti? Ca ce? Casa de vacanta de la Sinaia nu e finalizata? Touaregul are o bataie la motor si va supara? Ati fi putut fi mai mult daca nu va impiedicati de functiile astea din multinationale? Stati linistiti, incasati bonusurile si vedeti-va de treaba.

  Si sa nu incepem sa disecam duda asta cu “Crescuți în obediența ultimilor ani ai comunismului, încercăm să le dăm copiilor o libertate pe care noi n-am avut-o.”…ca vedem si libertatea asta a plozilor, ohohoho…

  No hate. Just lupa…

 3. Inka

  Unde pulao gasesti tu cocktail la 12 lei?

 4. Plm, măcar ai prins o bere rece, sau tot din aia călâie?

 5. K.

  Cât de mare o avea Napoleon?
  Dar Hitler?

 6. nea_caisă

  …scris la tolontan pe blog, ăla născut în 1968. Chiar dacă era 100% adevărată mizeria aia de “studiu”, un pic de modestie l-ar fi împiedicat s-o publice. Aștept cu interes și articolul din 2028 în care o să ne explice cum decrețeii vor prăbuși sistemul de pensii fiind prea mulți pentru sistemul pe care tot ei l-au neglijat.

 7. Petrodolar

  Ma dispera lipsa ta de experienta, draga Eftimie. Pai de ce crezi ca in cativa ani o sa ajunga China numero uno? Pt ca daca ai avea suficiente coaie cat sa iesi din borcanul in care stai tu pitit, si ai trai in occident, sa lucrezi la corporatie in occident, ti-ar trece instant toata acneea asta intelectuala cu “managerii romani fura, angajatii romani is putori, tot ce e romanesc e rau, prost, infect”.
  Pai bai domnule, se fura si nu se munceste in occident in asa hal, ca toata productia se muta usurel in China.
  Si sa nu crezi ca corporatiile astea occidentale se muta la dracu’n China, ca vor ele. Nu! Ele incearca in disperare sa faca treaba acolo, la ei, in occident. Numa ca occidentalu ala, care-l idealizezi tu de numa numa, nu vrea sa munceasca, intelegi tu, Eftimie?
  Vine projectu la firma occidentala, si baietii il caca. Efectiv il caca. Daca te duci la ei la veceu, e aglomeratie. Occidentalii tai stau mai mult prin veceu si pe holuri la tigari, decat la munca efectiva.
  Si atunci corporatia, e obligata sa-l trimita intai in Europa de Est, la punctele de lucru de-aici. Dar si baietii de aici au inceput sa faca figuri, ba vor bani la fel ca in occident, ba se caca si ei pe proiect, pana la moarte.
  Asa ca coprorporatia trimite projectu in China, sa-l rezolve aia, ca acolo e Partidu Comunist la putere, si acolo nu faci, te mananca laogaiu.

  Sau tu ce crezi ca cauta 3 meleoane de romanasi la munca numa in Spania si Italia? Pt ca occidentalu care-l aberezi tu ca ar fi de regiune superior, nu-j jterge nici cacatu de la cur, put a cacat prin blugii lor aia Jack’n Jones de 100e bucata. Cand ies de la birou, se baga in puburi si cluburi, vin acasa si fut prostituate – Est-europence manate de foame sa-si vanda gawozu la occidentalii tai angelici… si deci vin imigrantii romani, dimineata in weekend, si le spala chilotii si cearshafurile de dejectii, si le calca camasile, le da cu aspiratoru, le repara prin casa instalatia electrica, mobila, tot ce-au nevoie, ieftin si bun.

  Este un sistem sclvagist, dar tu pariez ca inca crezi in Mos Craciun…

  • eftimie

   Băi, nu ți se pare că de sistemul sclavagist vorbesc numai șomeri ca tine?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén