De ce să citești Ready Player One

Deci, fusei la filmul „Ready Player One”, mult anticipat și lăudat, mai ales că avea Spielberg pe afiș și n-am fost dat pe spate. Dar filmul e bazat pe o carte, iar cartea aia cică e mult mai mișto decât orgia de efecte vizuale de-acolo. Prietena mea Georgiana, pe de altă parte, mi-a făcut un pic capul calendar cu chestiile care sunt și nu sunt în film, așa că am zis să scrie ceva pe temă. Ca idee, ea este pasionată de SF&F, are un blog despre cărți și filme, dar și o meserie reală, cred că inginer, ceea ce e un plus întotdeauna. Așadar, argumentele ei.

Ai fost zilele trecute la cinema și ai văzut Ready Player One. Dacă ești la fel de geek precum creatorul OASIS, atunci știi deja că filmul e bazat pe un roman scris de Ernest Cline. Eu am citit cartea, dar nu ca să nu trebuiască s-o faci tu, ci dimpotrivă, ca să-ți spun de ce e musai s-o citești indiferent dacă ți-a plăcut sau nu ecranizarea.

Să zicem că nu ți-a plăcut filmul, pentru că e doar o povestioară slăbuță plină de efecte speciale. Atunci o să-ți placă romanul în primul rând pentru că nu are plot holes. Ba mai mult, ți le explică și pe cele din film. Spre exemplu, în carte există un motiv foarte simplu și logic pentru care nu iese nimeni din realitatea virtuală atunci când se trezește cu pistolul la tâmplă (spoiler: ieșirea din OASIS nu-ți transformă avatarul într-o ploaie de pixeli, oricât de bine ar arăta asta pe ecran).

De asemenea, spre deosebire de film, romanul are o miză serioasă. Personajelor li se întâmplă lucruri mai rele decât pierderea monedelor din joc. „Ăia buni” riscă să moară în viața reală, unul din cei cinci protagoniști chiar e aruncat de la etaj. În plus, cei cinci nu sunt chiar amici care și-au dat mâna ca să salveze lumea de corporația rea. Nu, fiecare vrea Oul pentru el, așa că între ei există o competiție adevărată. Nimeni nu-și cedează avantajele din joc, iar Wade nu e deloc predestinat să câștige pentru că e Bun, Cinstit și Ales-de-Soartă. De fapt, chiar i-o iau alții mult înainte la un moment dat.

Dacă tot nu te-ai convins, atunci îți mai zic doar că din roman lipsesc glumițele a la Marvel. Situațiile tensionate sunt tensionate, nu face nimeni o pauză de la quest ca să fie spiritual. Soarta lumii nu e pusă on hold pentru că e amuzant să așteptăm să pupe Wade fata.

Bun, dar dacă ție ți-a plăcut filmul, de ce ai vrea să citești cartea, dacă tot e atât de diferită? Un prim motiv ar fi că lumea din OASIS e la fel de fascinantă, dar și de plină de referințe la pop culture. Romanul te poartă prin zeci de lumi, inclusiv o întreagă planetă-școală. Viața oamenilor s-a mutat cu totul în simulare și cartea te ajută să explorezi cam toate aspectele unei societăți bazate pe o lume virtuală și felul în care oamenii s-au adaptat la a trăi sub formă de pixeli.

În plus, dacă ești gamer sau dacă ți-a plăcut felul cum a fost reprezentat în film acest stil de viață, atunci o să-ți placă și romanul. E la fel de centrat pe cultura gamerilor și pe felul de a fi al celor pasionați de poveștile fantastice ai căror protagoniști sunt ei înșiși. În plus, cartea îți prezintă mai multe tipologii și motivații ale celor care aleg să lase realitatea în urmă, dar și unitatea care se naște între cei cu o pasiune comună. Dacă ți-a plăcut scena din film în care în lumea reală toți oamenii se luptau pe străzi pentru a-l ajuta pe Parzival, vei găsi același spirit de echipă și în carte.

Sau poate scenele tale preferate au fost cele legate de probe în sine. Deși ceea ce au gunterii de făcut în roman e puțin diferit față de film, probele sunt la fel de greu de rezolvat. Ba mai mult, fiecare poartă care aduce următorul indiciu trebuie găsită în urma unei probe suplimentare, pe care filmul a omis-o. Prin urmare, dacă îți place să dezlegi enigme, o să ai parte de o grămadă de ghicitori faine de-a lungul romanului.

Așadar, fie că ți-a plăcut sau nu filmul, evadarea perfectă într-o lume virtuală fascinantă te așteaptă în romanul Ready Player One.

Dacă vă pasionează subiectul, găsiți alte recenzii de cărți și filme și evenimente conexe pe blogul Georgianei. Cartea se găsește la Nemira / Cărturești / eMag.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

3 thoughts on “De ce să citești Ready Player One

 1. Mahorcu

  Nu citesc articolul, pentru ca e despre un film, si stiu ca-ti place sa faci spoilere, precum copilul care le spargea mingea celorlalti ca sa se razbune ca nu-l iau cu ei la joaca…

  Totusi am remarcat ca n-ai mai pus spoiler din titlu. A fost greu, doare ?

  Reply
  1. eftimie Post author

   Ce spune asta despre viața ta și felul cum ți-o conduci? Gen, unul din stâlpii conștiinței tale, un mecanism automat pe care ți l-au format alții, o legătură chimică între neuroni, practic o condiționare te face să zici „dacă are spoilere nu mai pot vedea filmul”. Că asta nu e ideea ta, e a altuia, dacă-ți faci recapitularea o să vezi că nu ți-a venit niciodată.

   Deci, cum te simți ca un automaton de marketing?

   Reply
 2. andreee.m.m

  Cartea e la fel de plina de referinte pop culture precum wikipedia. Daca sa insiri nume de trupe, filme, jocuri etc. inseamna sa faci referinta, autorul o face in cea mai jalnica maniera scriitoriceasca posibila. Referintele la randul lor trebuiau sa fie niste “Easter eggs” pe care sa le gasesti tu. Cartea mai degraba baga pe gat unor ignoranti nascuti dupa 2000 o insurire de chestii ce erau cool inainte de a se naste ei. Autorul nu se adreseaza celor pasionati, caci ei ar recunoaste o piesa dupa un vers, sau un joc video dupa grafica. Se adreseaza dupa cum am spus, celor ce nu stiu tare multe. Pe langa faptul ca e o carte jenant de slaba in ce priveste problema unei lumi virtuale si ce inseamna viata in ea, jigneste de-a dreptul literatura SF, rapeste si cititorului bucuria de a-i pica fisa cand da peste o referinta. Si sub forma notelor de subsol era mai bine, serios…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *