Ovidiu Eftimie

mai băgăm, o fisă în aparat

Ciocniri între cocalari în centrul Capitalei

Un cocalar cu BMW a intrat în nişte cocalari pe biciclete şi totul s-a lăsat cu scandal.

Aş sări cu Sabia Dreptăţii într-o mână (şi Sabia Stelei în cealaltă) dacă aş vedea, măcar o dată în vacanţa mea bucureşteană, un biciclist care să nu treacă pe roşu. Eu merg zilnic pe Bulevardul Dacia, zilnic văd cel puţin trei cocalari de-ăştia pe două roţi care trec pe roşu. Cel puţin unul trece pe roşu când sunt pietoni pe trecere, că, pula mea, sunt biciclist şi am drepturi eco.

Aşa că, da, mi-e a dracului de greu să empatizez cu ăia că s-a suit cocalarul peste ei. Citiţi aici, cu atenţie, să vedeţi cum săracele victime n-au o minimă cultură de legislaţie rutieră. Sau de legislaţie, în general. Când ţi-o iei în freză cu poliţaiul lângă tine poate c-o şi meriţi.

10 Comments

 1. Cry more. 🙂 Pari, alaturi de multi alti soferi care impart aceasta parere cu tine, foarte frustrat de faptul ca tu stai la semafor. Caci altfel, nu inteleg cu ce te deranjeaza biciclistii care trec pe rosu si, atentie, nu incurca deloc traficul facand asta.

  Nu e vorba de drepturi eco, e vorba ca … pot, am timp, nu trec masini si ma pot strecura printre pietoni.

  Plus: sunt multe semafoare care nu-s in intersectii, sunt strict pentru pietoni. Fiind pe bicla, nu voi astepta niciodata la rosu pe acele treceri. N-au sens.

  D-aia sunt pe bicicleta. Nu gonesc cu 50 le ora, ca o masina sau un motor, dar am abilitatea de a ma strecura.

  Foarte bine argumentat textul tau, Eftimie. Had higher expectations.

  Cat despre BMW-ul asta, e alta discutie.

  Anyway, congrats on being the super-hipster. 🙂

  Nu stiu cand vei raspunde la comentariu caci nu voi apasa pe “Notify me of followup comments via e-mail”.

 2. ariel, codul rutier e pentru toata lumea. tu alegi sa te stergi cu el la cur si le ceri celorlalti sa accepte asta, pentru ca de aia. argument maxim.

 3. tedi

  Ariel, s-a intamplat sa stau in Graz, Austria cateva zile. La semafoare surpriza: bicilistii si motociclistii stateau la semafor in coloana , nu intre masini, ci unul in spatele altuia cum e normal. Ce zici, niste fraieri, nu? ca doar s-ar putea deplasa mai repede, cand pe trecere cand printre masini, cand pe trotuar.

 4. eRadical

  Chiar azi am fost șters de o biciclistă pe trecerea de pietoni pentru că… ea avea roșu iar eu ca `boul` am trecut pe verdele meu de pieton. (Piața Rosetti).

  Adevărul este ca întotdeauna undeva la mijloc…
  … d’asta îmi este mie ciudă că nu există niște situații clare care să ajungă în agenda publică.

 5. Cuculica Pulinovici

  Acest articol este scris ori cu ura ori cu bataie de joc. Vedem si soferi care trec pe rosu, vedem si biciclisti care trec pe rosu. De altfel cred ca singurul lucru care-i impiedica pe foarte multi idioti cu masini sa treaca ep rosu este faptul ca nu pot trece de masinile din fata care asteapta la semafor.

  Asadar trecutul pe rosu este una. Sa intri cu masina, motocicleta, caruta, sau chiar bicicleta intr-o coloana organizata e putin alta. Mai mult, sa intri VOIT cu o masina, protejat de 1.5-2 tone de metal, airbaguri si chestii moi la impact in oameni sau animale (vorbind la modul general) care se deplaseaza previzibil si organizat depaseste orice limita standard a prostiei si deja intra pe teritoriul inumanului cu tot ce inseamna asta raportat la respectiva situatie (in cazul de fata tentativa de vatamare, lovituri posibil cauzatoare de moarte sau dizabilitati, sau chiar dentativa de omor).

  Si acordarea de circumstante atenuante pentru un animal turbat (cocalarii pot fi si oameni, deci nu-l numiti pe ala cocalar) sau incercarea de a distrage publicul de la intimplarea in sine invocind incalcarile de cod rutier (sau alte legi) ale altor biciclisti sau persoane din alte situatii, locuri sau coordonate temporale este cam de 2ROL si 50 de bani vechi.

  Long story short, eftimie.net FAILed. EPICly. Logic FAIL, Common sense FAIL, humanity FAIL.

  • eftimie

   Logica ta în capul tău e fail la fel şi bunul simţ. De-aia n-aveţi piste speciale, că nu sunteţi doar obraznici ci şi excepţional de proşti.

   • Cuculica Pulinovici

    Logica mea suna cam asa (putin idealist, FAIL stiu, dar asta e): statul colecteaza impozite. Impozitele sint versiunea moderna, “democratica” a vechilor dijme, zeciueli, etc. Pe linga interesul personal si vanitatea vechilor nobili si boieri, acele dijme ajungeau sa finanteze armate, constructii de drumuri si alte servicii care la vremea respectiva serveau direct sau indirect tot interesul boierilor.
    In ziua de azi cam acelasi lucru ar trebui sa se intimple, si anume toate aceste taxe si impozite sa se intoarca la populatie sub forma de servicii. Pentru ca traim in democratie (cica), ar trebui sa dispara acele cheltuieli in interesul personal al boierilor, iar statul sa reactioneze la nevoile populatiei.
    Insa statul nu reactioneaza deloc, la un moment dat aproape ca nu mai aveam nici drumuri (nu ca astea pe care le avem acum, unele refacute chiar bine, ar fi suficiente) pentru deservirea intereselor de baza ale populatiei raportast la modul actual de viata si la economia contemporana: transporturile rutiere.
    Noroc ca din transporturile rutiere statul isi mai trage niste dijme (tot felul de impozite, accize la carburant si masini, procent din asigurari, timbre verzi, etc, pe care mai apoi le vedem parcate in fata restaurantelor si hotelurilor de lux) ca altfel nu se stie.
    Dar statul, fiind unul anti-cetatean, nu vede nici un interes din construirea de piste de biciclete. Mersul pe bicicleta nu e impozitabil la fel cum nu e nici mersul pe jos de care nu se deosebeste prea mult (trotuare avem, in multe cazuri sa parcheze masinile pe el).
    Si statului nu-i pasa nici de siguranta cetateanului. Lasa-l sa moara, o pensie mai putin de platit.

    Astea fiind spuse e cam ciudat intr-un stat democratic sa atrag atentia asupra unei necesitati evidente si studiate. Iar daca cineva face asta nu inseamna ca e obraznic. Si nu cred ca poate fi cetateanul pedepsit (asa cum sugerezi, “De-aia n-aveţi piste speciale, că nu sunteţi doar obraznici ci şi excepţional de proşti”, pentru ca atrage atentia asupra unui serviciu de bun simt care ar trebui sa se intoarca la cetatean din propriile-i impozite.
    Pistele de biciclete, concesionarea spatiilor verzi celor care construiesc cladiri de birouri si alte betoane, etc, sint doar citeva dintre aceste exemple de manevre anti-cetatean.

    P.S.: deocamdata sint doar sofer, nu mai sint biciclist din 2011 cind incercind sa ma feresc de niste ciini care au sarit la mine, m-a furat o linie de tramvai si am ajuns pe contrasens unde un autobuz a frinat brusc cu 10m mai devreme ca-i sarise un copil in fata pe trecere. ii claxonam pe toti colegii de pedalat cind eu asteptam la semafor si ei treceau ca animalele printre pietoni, deci pot sa confirm ca exista animale si printre biciclisti. Asta insa nu scuza pe nimeni sa se izbeasca cu 2 tone de fier cu airbag in pietoni (ca asta devin biciclistii cind pun piciorul jos si-si scot bicicleta de sub fund).

    • eftimie

     N-am luat apărarea pitecantropului care a intrat cu maşina în biciclişti. În Braşov se face Masa Critica de 4 ani şi nu s-a întâmplat încă un astfel de incident. Ai impresia că sunt mai puţini cocalari auto în Bv? Nu.

     Doar că biciclistii de bv, când fac asa ceva, sunt mai disciplinati, mai puţin agresivi, mai logici, mai raţionali. Rezultatul? Bv are mai mulţi kilometri de pistă de bicicletă.

     Cum ar spune bătrânii, faptele vorbeşte.

 6. Cuculica Pulinovici

  Sau autoritatilor din brasov le pasa mai mult. Din ce spui tu inteleg ca trebuie sa fim cuminti si sa nu facem scandal ca sa primim ce ni se cuvine.
  Traficul auto din Brasov e “o idee” mai lejer decit cel din Bucuresti, poate si asta are un oarecare efect asupra gradului de insistenta cu care se cer astfel de lucruri.
  Sibiul are piste de biciclete destul de multe, poate nu ca-n Amsterdam dar ca in, sa zicem, Munchen. Oare s-a intimplat asta pentru sa sibienii au fost cuminti si asultatori, si-au baut lapticul si s-au culcat devreme seara?
  In cluj nu-mi aduc aminte sa fi vazut prea multe piste de biciclisti insa nici prea multi biciclisti nu am vazut, si oricum poti merge lejer cu bicicleta pe carosabil sau chiar pe trotuare acolo unde sint destul de late (asta daca nu te ataca ciinii scormunitari). Idem in oradea, bistrita, tg mures, constanta, iasi (pe unde nu sint cratere pina in miezul pamintului), vaslui (idem), birlad (idem), si exemplele pot continua.
  Deci e mai greu sa compari cu bucurestiul unde ritmul vietii e altul, distantele sint mai lungi si posibilitatile de estimare a timpului in care parcurgi A-B sint mai limitate (de unde si agitatia, stresul si chiar haosul din situatii considerate obisnuite).

  • eftimie

   Nu! Spun să cereţi civilizat, fără cocalarisme şi fără obrăznicii, fără aberaţii de-alea de-ale lui Ariel că “eu trec pe roşu că e logic”. Bunul simţ învinge.

   Traficul din Braşov este “o idee” mai lejer pentru că acolo s-au făcut mai multe sistematizări, nu s-au furat absolut toţi banii ca în Bucureşti.

   În Bucureşti nu este alt ritm al vieţii, pur şi simplu mai mulţi oameni dispuşi să aleagă tot felul de cocalari de păcănele (Oprescu, Lis, Băsescu, Chiliman, Onţanu, Rareş Mănescu) să le administreze oraşul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén