Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cinema-ul devine tot mai nefrecventabil

Știți oamenii ăia care spun despre filme „trebuie neapărat văzut la cinema, neapărat la IMAX”. Ei bine, oamenii ăia au primit invitații moca la film, și vor scrie asta ca să mai primească, la fel cum vor scrie că filmul e bun, chiar dacă e prost. Eu, ca om care am trecut prin fazele astea (am scris de unele filme că-s proaste și n-am mai primit invitații) rămân la ideea că mi-e rușine să spun oamenilor să se ducă neapărat la cinema. 30 de lei mai găsesc dacă-s neapărat curios și trăiesc mai mult între oameni normali decât oameni cu invitații și trebuie să mă văd cu primii mai des.

Și putem începe cu reclamele de dinainte de film. Băi, serios, dacă nu te duci gratis la cinema, dacă tot ai dat un ban să vezi un film, de ce naiba mai primești și reclame? Nu pentru asta e ProTV-ul, să te uiți la filme cu reclame? Simpatic e că sunt și reclame la Netflix sau HBO, adică practic poți vedea reclame la un produs de livrat media mult mai bun și mai cinstit. Cea mai proastă reclamă de dinainte de film e cea la aplicația Cinemagia. Nici nu-l știu pe amărâtul ăla de actor care joacă acolo, presupun că e un băiat de treabă, dar dacă mă văd cu el nu știu cum o să-mi ascund ostilitatea. Ăla se laudă că folosea atât de mult aplicația Cinemagia că folosit-o și când era la volan, de-aia a rămas fără carnet. Cât de cretin să fii să promovezi o astfel de chestie? Dacă a rămas fără carnet că a omorât o femeie însărcinată pe trecerea de pietoni, nu, fain? Nu e ca și cum aș aprecia foarte mult aplicația aia, orice om cu internet știe că Cinemagia e ceva care face spam să apară înainte la IMDB și să ne spună de filme cum sunt ele excelente. Nimănui nu-i pasă, nu se fac rush-uri pe Cinemagia să creștem nota la vreun film cum se făceau pe altele.

Înainte de premiera Avengers Engame am văzut 20 de minute de reclame. Și asta pentru că am întârziat știind că vor fi reclame. De când m-am băgat în sală am văzut cel puțin 17 bucăți. Am detestat fiecare brand care și-a făcut reclamă acolo, separat. Nu înțeleg care-i logica, e cineva prin publicitate care crede că face awareness pozitiv pe faza asta? S-a făcut vreun studiu sau doar vrem să spargem banii clienților?

A doua chestie ar fi 3D-ul. Singurul rost pe care îl văd 3D-ului este să mai ia 3 lei pe ochelarii ăia care costă 5 bani luați bulk din China. N-am văzut vreun film 3D care să merite 3D-ul, că n-am văzut Avatar la cinema, filmul care a pornit această nebunie. Faza e că aici e șpilul, ăla a fost făcut intenționat așa, filmat așa de un regizor care știe meserie. Când vezi pe frații Russo făcând așa ceva doar îți dai seama ce regizori de doi lei sunt. Oamenii pot filma sitcom, maxim, când trebuie să filmeze ceva mai serios nici măcar încadrarea calumea nu pot s-o facă. Nu-s în stare să filmeze o scenă de bătaie, cine zice că filmele alea făcute de ei sunt capodopere să se uite cu atenție la două lucruri: 1. Filme de acțiune făcute bine; 2. Cum secvențele care nu-s făcute de ei ci de calculatoriști sunt superioare din multiple puncte de vedere. Serios, Michael Bay e Spielberg pe lângă ăștia, ăla măcar înțelege niște încadrări.

Dar nu mai poți vedea un block-buster fără 3D, cred că ultimul pe care l-am văzut a fost Logan, și ăla e o capodoperă pe lângă prostiile astea. 3D-ul e doar un cancer comercial, făcut în post-procesare să mai scoată lumea un ban din buzunar pe un gimmick. Doar animațiile făcute complet pe calculator sunt cât de cât digerabile, că alea sunt construite special pentru asta. Restul e gunoi inutil.

A treia ar fi spectatorii. Asta e discutabil, oriunde te întâlnești cu umani grămadă o să dai de cocalari grămadă. E bine să mai mergi din când în când la cinema, mai ales la filme pentru tineri, ca să nu trăncănești aiurea când îi chemi la vot, să vezi exact cam care-s oamenii pe care-i chemi să decidă destinul țării. Nu-s toți așa spălați, articulați și politicoși ca Selly. Mulți sunt viitorii cocalari cu care o să te cerți în trafic, pe internet, la coadă la Mega sau în autobuz. Ai zice, păi nu sunt educați. Păi cine să-i educe, școala? Ce, ți-a spus cineva la școală cum să te comporți în public? Părinții? Păi părinții lor sunt la fel de mârlani, n-ai întâlnit niciodată părinți cu copii în public, să vezi cât de nasoi sunt?

Eu pur și simplu mă bucur când aud că cinema-urile se închid și mor. E normal, e ceva care provoacă mai multe neplăceri decât bucurii și în ultima vreme nici nu mai oferă vreun avantaj doborâtor. Vrei să vezi filme, ai unde să vezi.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.