Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Cimbru

Eram pe la Auchan să caut niște condimente și un microscop și am găsit doar microscopul. Anason stelat nu, deși rețeta pe care o citisem pe internet mă asigurase că e ceva ce se găsește oriunde. Vă implor, nu săriți că se găsește peste tot și oriunde, că și eu știu unde se găsesc tuburi termocontractabile pentru mici proiecte electrice, dar sunt suficient de treaz să nu afirm „siguuuur găsești peste tot”.

Căutam și scorțișoară nemăcinată, era într-un singur loc, adică a fost odată, că era gol acel loc de 20 de centimetri pătrați într-un magazin mare de jumătate de hectar. În schimb cimbru, fratele meu, cimbru erau cel puțin 20 de metri cubi. Acuma, sunt convins că ăia de la Auschan sau orice alt magazin, că cimbru găsești în cantități apreciabile peste tot, nu sunt tâmpiți, au și ei niște calcule și știu că lumea cumpără cimbru.

Cimbrul e condimentul ăla din care orice pseudobucătar pune un polonic în friptura de porc, să ai impresia că mănânci scaieți parfumați tari ca o anvelopă. Conform ziarului Adevărul, cimbrul este folosit în medicina populară ca leac pentru melancolie, epilepsie şi migrene, cimbrul este şi un remediu imbatabil în tratarea astmului, sinuzitei şi bronşitelor. Cimbrul este indicat în astm, guturai, dureri de cap, sinuzită, bronşită (…) protejează creierul şi previn îmbătrânirea pielii.

Click sănătate spune că cimbrul e leac pentru vreo 43 de boli în timp ce Click simplu ridică ștacheta la vreo 50. Cred că asta explică de ce se bagă atâta cimbru în țara asta. Noaptea tiruri întregi de cimbru traversează tăcute meleagurile să aducă cimbru în magazine, încărcând din trenuri cu sute de vagoane de cimbru care pleacă din cel mai mare port din Europa, Constanța, ăla care-l vor olandezii, unde intră mineralierul de 400 de milioane de tone de cimbru aproape săptămânal.

O să știe vecinii când ne-au dat rușii, sau americani, depinde pe cine enervăm la maxim primii, cu bomba nucleară în cap, că o să le pută la graniță a cimbru de o să le mute nasul din loc. Cimbru și oregano, că și de-ăla sunt tone în fiecare magazin.

7 Comments

 1. Paul

  Tuburi termocontractabile am luat de pe AliExpress. Vin în seturi de 150 bucăți de dimensiuni diferite și de culori diferite.

  • eftimie

   Găsești și la Praktiker sau pe eMAG.

  • AI_core

   Ce-i drept, din toată lista de condimente a lui Eftimie și eu tot de tuburi termocontractabile sunt interesat. O voce pe interneț zicea c-ar fi la Lidl. Dar nu sunt.

   • Paul

    La emag doar dacă îmi fac ăștia o felație înainte o să mai cumpăr de la ei. După ce au dat anulare la livrarea comenzilor plătite de BF în jurul datei de 13 decembrie și apoi au bulibășit restul de comenzi eu nu văd de ce aș cumpăra de la ei când nici acum nu am primit produse luate la BF. Plus că la electrocasnice deja garanția merge din 16.11 iar produsul meu e prin depozitul de la Ștefănești. Și parcă am un printscreen cu interviul bosului care spunea ca până pe 28.11 vor fi livrate toate produsele de BF. Păcat că nu a spus și anul. La fel și cu email-ul primit în care își cer scuze și spun că îl vor livra până pe 7 decembrie. Nici în email nu scrie și anul.
    Practiker e prea departe de mine așa că tuburile termocontractoare le iau de pe AliExpress la 25% din prețul de pe emag.

 2. Ion Iliescu

  Cimbrul ca cimbrul, că-i bun la casa omului. Dar amestecurile “pentru cârnați”, și mai ales “pentru sarmale” umplu rafturile la Kaufland.

  Și eu tot anason stelat am căutat, fără succes. Era în poză pe un plic cu “5 spice chinezesc”. Am cumpărat și 5 spice pentru că în trecut o rețetă îl cerea și eu nu știam ce ăla. Acum am condimentul dar nu știu la ce-i bun.

  Am găsit anason stelat la magazinul naturist din Kaufland, unde vânzătoarea a vrut să mă bată când am spus că vreau condimente. Că ea vinde leacuri, nu condimente. Zic: duduie, poți să-mi recomanzi star anis pentru echilibrarea chakrelor că eu tot la costițe dulci-acrisoare îl pun.

  • eftimie

   Babele mistice care tot recomandă plante n-au găsit leac la o singură chestie. De fapt, două: alcoolism și bătaie.

 3. Anason, evident, de la o tarabă cu chestii de pescuit

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén