Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Chestii de știut: Dacă te aperi cu „pamflet” vei pierde întotdeauna

Am avut ocazia să particip la o discuție cu niște avocați de la firma ONV-LAW pe limitele libertății de exprimare, în special pe internet. Mi se par niște chestii utile de știut, mai ales în zilele astea în care toată lumea înjură din răsputeri. A fost acu ceva timp, a explodat țara și n-am mai avut ocazia să scriu. Din ce mi-au spus oamenii pe-acolo, cu ceva experiență în procese pe acest domeniu, am reținut câteva idei, zic eu, importante. Știam o parte din ele, bănuiam altele, dar e bine să verifici lucrurile astea și cu cineva care merge zilnic în instanță și are o experiență practică.

1. „Pamflet” este cea mai proastă apărare

Sub umbrela „Pamflet” s-au scris cele mai mari mizerii posibile în România. Orice prost care simte nevoia să înjure pe cineva în mod grosier scrie și „pamflet” și are impresia că asta îl va scăpa. Nu poți să scrii de primar că e canibal și violează minore și dup-aia să spui că a fost pamflet. Și, din ce am aflat de la avocați, e cea mai proastă apărare, instanța va fi și mai pornită împotriva ta.

2. Respectă instanța judecătorească

Apropo de instanță: oricine, orice, du-te la proces. Nu fă pe nebunul, nu sfida cu „eu sunt nevinovat”. Judecătorii au tendința de a fi iritați de cei acuzați de calomnii care nici măcar nu se prezintă să se apere. Plus că, serios, trebuie să te aperi, chiar dacă este o aberație. Ia un avocat și explică-te, chiar dacă ți se pare o pierdere de timp. Dacă câștigi îl plătește acuzatorul. Judecătorii nu sunt proști, sunt și ei oameni, și orice gest contează. Primul ar fi să te prezinți la proces. Am exemple de ziariști care au făcut „pamflet”, nu s-au dus la înfățișări că erau prea deștepți pentru asta și acum au de plătit daune de zeci, poate sute, de mii de lei.

3. Judecățile de valoare trebuie să aibă o bază reală

În mod normal nu trebuie să explici judecățile de valoare. Gen, „cutare este prost” sau „cutare este ticălos”. Dar trebuie să aibă o bază reală. Parexamplu, eu zic de Liviu Dragnea că e un bandit și un ticălos. Astea pornesc din acțiunile lui, din faptul că e condamnat penal definitiv într-un caz și ar putea fi condamnat și într-altul. Pot să zic că-i cam pute gura, că are dinții neîngrijiți el fiind totuși un om destul de înstărit. Dar nu pot spune că-i canibal, că asta nu are nici o bază reală. Și nu doar despre el, despre oricine, nu poți să te iei așa de freza lui doar că ai o ciudă pe el. Când zic de Rogozanu că-i sărăcuț la minte, bazez informația asta pe faptul că nu înțelege cuvintele pe care le scrie, chestie la care te aștepți de la unul care are o facultate terminată și mormăie despre cărțti la TV.

4. Suma de plată e stabilită arbitrar.

Dacă cineva te dă în judecată și cere despăgubiri pentru repararea demnității, poate să ceară un milion de euro (s-a făcut) sau 10 lei. Sau alte chestii, cum ar fi să publici în ziar 3 zile la rând un disclaimer în care să spui că ai mințit. Nu e o sumă fixă și de multe ori e la latitudinea instanței să stabilească dacă 80.000 de lei e prea mult sau prea puțin. Aviz blogărilor care se dau bogați, dacă vine acuzatorul cu câteva printscreen-uri în care tu te rupi în bani, instanța ar putea să fie ok cu o sumă mai mare drept despăgubire. De exemplu, Mircea Badea are poze pe instagram cu teancuri de bani și figuri, zic așa, ca informație pentru cei interesați.

5. Aparent poți să invoci retardul mintal

Eram foarte curios pe treaba asta și când i-am întrebat pe avocați mi-au zis că merg pe o pantă periculoasă. Dar, da, se poate invoca în instanță că ești retardat, problema e cu dovedirea. Că nu e suficient un certificat, se vor cere și martori care să confirme că nu inteligența te recomandă. Dar, mai departe, dacă ești atât de retardat, s-ar putea să ai nevoie de un îngrijitor (retardul mintal este considerat handicap din punct de vedere administrativo-medical) și îngrijitorul tău ar urma să fie responsabil pentru ce scrii.

6. Poți fi responsabil chiar și pentru comentariile scrise de alții pe Facebook-ul tău.

Există un gen de laș care nu te înjură în față ci o face sub formă de status întrebător: „Este X traficant de droguri?”. Și dup-aia lasă lumea să comenteze, lumea comentează și apar ăia care scriu nu doar că este X traficant de droguri ci și vinovat de genocid, incest și plagiator. Ei bine, dacă tu lași comentariile alea, „că nu eu le-am scris, poporul”, există riscul să fii tras la răspundere pentru ele.

7. Prima armă de apărare este ștergerea

Dacă scrii o prostie, lucru inevitabil, și dacă cineva direct afectat îți cere s-o ștergi, judecă un pic situația raportat la punctele de mai sus: ești sigur pe informațiile tale? Dacă da, nicio problemă, n-o să pățești nimic. Dacă ai îndoieli, dacă e doar înjurătură fără motiv, dacă e doar o prostie, calcă un pic pe orgoliu și șterge. Arată că, în eventualitatea unui proces, ai avut cele mai bune intenții. Buna intenție contează enorm în fața instanței.

Toate astea spuse aici au baze legale, de la decizii CEDO, legislație europeană, legislație românească în domeniu (destul de sărăcuță, totuși), decizii ale instanțelor și un research făcut de avocații cu care am discutat de la ONV-LAW. Mi-au povestit cazuri interesante din România, nu pot să le povestesc pentru că nu știu exact dacă am voie să fac asta. Nu zic că ar fi ei miezul la cozonac în materie de libertate de exprimare, zic că, din ce am discutat cu ei, au ceva experiență. Indiferent de situație, dacă te confrunți cu vreo problemă de libertate de exprimare, după ce termini de citit internetul și urlat „drepturile omului”, cea mai deșteaptă variantă ar fi să consulți un avocat, ăștia sau alți, treaba ta, dar discută cu cineva cu experiență în instanță.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.