Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Chestia aia cu puritatea apei e un fel de fraudă

Dacă vreți să vedeți maimuțe în Brașov, tot ce trebuie să faceți e să mergeți până prin locul numit ”Aleea de sub Tâmpa” unde este o cișmea făcută de un tip pe nume Kertsch, un mare arhitect al orașului. Bine, omul nu a făcut o cișmea, a făcut un apeduct. Cișmeaua aia e legată cu o țeavă de un bazin de apă aflat în vârful unui deal, numit Dealul Melcilor, iar acel rezervor este umplut cu apă din lacul Tărlung. Lacul Tărlung alimentează 90% din Brașov, inclusiv izvorul ăla.

Oamenii știu asta.

Maimuțele, în schimb, pentru că nu sunt animale așa de inteligente, doar hazlii, nu știu și nu cred asta. Vin cu peturi la cișmeaua aia să ia apă de izvor, pentru că dacă iese din munte e mai de izvor decât aia care iese din perete, de chiuvetă.

apa-brasov

Nu hrăniți maimuțele, vor deveni agresive!

Revenind la partea aia cu 90% din apa din Brașov vine dintr-o singură sursă m-am distrat să aflu că doi semi-brașoveni au obținut rezultate diferite la testul de calcul al nitriților în apă. Și m-am și îngrijorat. Aș fi râs dacă nu ar fi fost periculos, lumea chiar halește orice prostie. Trecem peste glumele că motanul meu nu bea Aqua Carpatica și preferă apă de chiuvetă și intrăm în sfera penalului.

Pentru că apa din Brașov, la fel ca și cea din București, are analiză făcută în laboratoare specializate, nu în ceașcă. Iar la Brașov, în toate zonele orașului, apa de chiuvetă atinge cote similare cu cele ale Aqua Carpatica la cantitatea de nitriți. Singura diferență e că ei pretind asta, iar apa din Brașov e testată săptămânal. De un laborator. Care dă aceleași concentrații în orice zonă a Brașovului. La nitriți, că la altele se schimbă treaba.

Ca idee, sunt sigur că funcționează, poți să faci testul ăla cu apa din baie și cea din bucătărie, o să ai rezultate diferite. Producătorii apei cu sticlă desenată de Botezatu cam întind coarda în direcția asta. Să ameninți prin blogări, că apa cu nitrați e nasoală la copii fără să dai detalii, e nașpa. Mai ales că mulți n-au copii, dar vor să pară empatici. Să nu ai niște băieți care se pricep în calitatea apei în campania ta e nașpa.

Cel mai nașpa e că faci campanie la oraș, unde știi, că nu ești neghiob, că se testează calitatea apei, nu la țară, unde chiar sunt probleme. Pentru că scopul tău nu este să scapi lumea de boli, ci să vinzi apa ta speriaților de la oraș, gen Petreanu, care-i mâhnit de soarta copiilor albaștri care beau apă sub 6 luni (un bukakke de idei aici pentru fostul jurnalist: ce copii sunt afectați, cum se numește boala, care-i concentrația problematică, cât de reparabilă e situația)

Apropo, nici o companie de apă minerală concurentă nu o să protesteze împotriva chestiei ăsteia, că-i ajută și ei ei. Lumea o să cumpere apă de la toți, convinși fiind că aia de la robinet e Satana+Cancer+Ebola pe băț.

Toată lumea câștigă.

LE: Via Manu, nitriții nu sunt chiar așa răi. (altă opinie aici)
LE2 Spanacul conține 2000mg nitrați pe kilogram. Un om normal ingerează 40-80 mg nitrați pe zi, un vegetarian cam 300 mg. Link.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.