Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ceva ce ar rupe sufletul românesc în două

Mă uitam la Trevor James, la coverul făcut după Salam și mă gândeam că exact așa s-a născut jazz-ul. Ce-au în comun Billie Holiday și Salam? Amândoi băgau droguri și făceau jazz. Știu că elitiștii mor un pic pe interior acum, dar trecem peste.

Dar cea mai faină chestie, vorbeam și cu colegul Vasile, cel puțin noi doi am râde de ne-am sparge, ar fi ca niște negri extrem de talentați să fure o manea și să facă hit din ea. Să fie Mariah Carey cu Boyz 2 Men, să stea în topurile lor sute de zile, să ia trei roabe de Grammy și toate astea. Și-aici, în țară, să explodeze de nervi ăștia prin radio-uri și muzicopații: că ar trebui să dea melodia că e hit, sau să nu o dea că e manea, că manelele sunt câh. Să o revendice drept muzică românească sau să facă pe nebunii spunând că manele nu sunt muzică. Să se opună ca catârii întregii planete: „maaaaaa, nu!”.

Și oricum nu suntem departe de momentul ăla. Dar cel mai trist moment, și cred că voi prinde momentul, va fi când va apărea primul manelist alb, primul Eric Clapton al manelelor. Și-atunci voi înțelege mila pe care o au oamenii când îl văd pe Clapton sau pe John Meyer încercând să cânte blues.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.