Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Ceva ce ar rupe sufletul românesc în două

Mă uitam la Trevor James, la coverul făcut după Salam și mă gândeam că exact așa s-a născut jazz-ul. Ce-au în comun Billie Holiday și Salam? Amândoi băgau droguri și făceau jazz. Știu că elitiștii mor un pic pe interior acum, dar trecem peste.

Dar cea mai faină chestie, vorbeam și cu colegul Vasile, cel puțin noi doi am râde de ne-am sparge, ar fi ca niște negri extrem de talentați să fure o manea și să facă hit din ea. Să fie Mariah Carey cu Boyz 2 Men, să stea în topurile lor sute de zile, să ia trei roabe de Grammy și toate astea. Și-aici, în țară, să explodeze de nervi ăștia prin radio-uri și muzicopații: că ar trebui să dea melodia că e hit, sau să nu o dea că e manea, că manelele sunt câh. Să o revendice drept muzică românească sau să facă pe nebunii spunând că manele nu sunt muzică. Să se opună ca catârii întregii planete: „maaaaaa, nu!”.

Și oricum nu suntem departe de momentul ăla. Dar cel mai trist moment, și cred că voi prinde momentul, va fi când va apărea primul manelist alb, primul Eric Clapton al manelelor. Și-atunci voi înțelege mila pe care o au oamenii când îl văd pe Clapton sau pe John Meyer încercând să cânte blues.

8 Comments

 1. Manelisti albi ar fi trebuit sa fie trupa LA. Ori Liviu Guta (aka Liviu Mititelu), cel care a participat la Eurovision cu o melodie italieneasca. S-a incercat, nu s-a reusit. Inca.

 2. studentu

  Vorbeam cu colegul de cameră acum câteva zile despre asta (urmărind același Trevor James), despre cum nu mai e mult și o să-i vedem pe baștanii din Sillicon Valley dând din buric pe Salam.

  Bill Gates ori Țukerberg meets Borcea. Priceless.

 3. Hai cu maneaua că se răcește micii!

 4. Bine, da’ şi melodia lui Salam e cover după Megadeth ori Sepultura, ceva.

 5. nea_caisă

  Bă a fost odată demult Cristi Tabără la Lungu și Godoroja în emisiune și tot debitau despre manelizarea româniei și că ce nașpa am ajuns. Îmi venea să mă duc la ei și să iau istoria jazz-ului (ăla din ’30 nu dubioșeniile suprarealiste care azi au denumirea de “jazz”) și să le dau cu ea peste cap.

  PS: posibil până la sfârșitul emisiunii să le fi venit mintea la cap. Dar cel puțin cât am văzut eu (pâna mi s-a făcut silă) îi dadeau înainte pe arătură.

 6. nea_caisă

  Hauzi acilea niște Steven from Barbuvillage from : https://www.youtube.com/watch?v=tDGNHrhhwAE

 7. Emil C

  Lipsa de cultura muzicala ca la tine am tot vazut si la altii. Doar ca aia nu se dadeau priceputi si nu scriau pe blogul lor de urias succes… penibil sa compari maneaua aia mizerabila (care de fapt e o adunatura de furaciuni din alte arabisme si tiganeli) cu muzica buna.
  La fel si ceilalti pacalici cu veleitati de “eu ascult orice muzica, nu sint snob”… de fapt sinteti niste manelisti fara pic de ureche muzicala.
  Poti sa compari manelele (numite impropriu asa, fiindca maneaua e ceva folclor dobrogean-turcesc) doar cu mizeria care se numeste hip-hop. Amindoua sint de fapt folclor urban, nu au nici cel mai mic merit muzical (fiind constituite din frinturi furate de la altii plus regurgitari si eructatii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Theme by Anders Norén