Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ceva ce lipsește în peisajul media autohton

Evident că e plin de oameni care trăncănesc toată ziua cum că în peisajul media autohton lipsește decența și emisiunea lui Iosif Sava. Dar, dacă e să ne uităm cu adevărat la ceea ce contează, din peisaj lipsește o emisiune autentică cu fantome.

Nu vreau să mai aduc aminte că poporul ce viețuiește în acest areal crede în fantome, spirite, blesteme, karma dacică, de-astea. De nebuni nu ducem lipsă, Slavă Domnului. Locuri magice, încărcate de mister sunt la tot pasul, deschide o revistă „Formula AS” și te vei convinge. Nu știu, mi se pare că e ca la aurul de la Roșia Montană, stăm pe o bogăție neexploatată.

Țin minte că mă uitam la un reportaj al lui Carmen Avram, aia despre care toată lumea zicea că e super-marfă la reportaje până când a candidat pe lista PSD și și-a dat arama pe față. Căina niște săraci dintr-o comună de săraci unde era doar sărăcie de jur împrejur. Omul era atât de sărac că n-avea podea la casă, stătea direct pe un fel de pământ bătătorit. Da’, bine, în spatele lui erau două beri Stela la cutie, și-atunci am înțeles care-i faza, nu neapărat guvernul și soarta erau de vină pentru situație. Și vezi multe de-astea. Sau mai văzusem unul făcut de jurnaliștii ăștia noi, gen Casa Jurnalistului, ceva cu niște țigani care o duceau nasol într-un ghetou din Baia Mare și, cum să zic, arăta nasol locul, doar că avea o plasmă pe perete de vreo doi metri, nu exagerez. Ca să aibă copilul ce băga la PS4.

Da, în fine, lumea crede genul ăsta de reportaje și se emoționează, varsă o lacrimă, cum să zic, nu prea prind detalii. E o piață. Saltul de-aici până la emisiuni cu fantome e foarte mic. Cu toții știm că castelul Iulia Hașdeu e bântuit, când trimitem un echipaj acolo să doarmă noaptea, să miște perdelele, să înregistreze un scârțâit? Hai că n-o fi scump.

Și e suficient să întrebăm un pic mai departe, de pe la rudele de gradul doi încolo și sigur are unul o poveste cu o babă de la mătușă-sa din sat care era super-rea, a dat cu blestem, a murit și după 7 ani era intactă, și cine s-a mutat în casa babei a divorțat și li s-a născut un copil cu un picior strâmb, de-astea.

Plus minuni cu moaște, cruci și icoane, v-am zis că-s vreo 200 de icoane care plâng în țara asta. Poți să ai rubrică la mijloc, „minunea săptămânii” și relatezi de-astea sau ce țăran a mai găsit pe Arsenie Boca într-un pepene.

Adică, srsly, sunt uimit că încă n-avem așa ceva.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.