Cartierul General

Cetepeu și cormorani

„Să vă citez altceva”, începu Cetepeul, ridicând o carte de pe o măsuță. „Dintr-un obiect pervers”, se încruntă mai departe. „Un paralelipiped, așa”, rânji Cetepeul.

Se uită cu scârbă la cameră și scuipă: „Se numește carte!”. S-a calmat un pic. „Dar să știți că cu obiectul ăsta se pot sfărâma fake news-uri. Un cap nu poți să-l sfărâmi cu cartea, dacă-i dai cumva în cap cu cartea asta nu-l sfărâmi, dar în Facebook poți să-li sfărâmi cu cartea, da? Cu cărțile. Acolo e mai greu cu fake news-ul. Se poate și în cărți, dar e mai greu”.

Cetepeul se apucă să interpreteze o scenă din „O scrisoare pierdută” un discurs de-ăla imbecil de-al lui Farfuridi, dar o face fără intonație, cu ură, ca și cum ar fi obligat să citească asta. De partea cealaltă e Tudor Mușat, jurnalist de-ăla serios, de Digi, adică ceva sintetic, nu știe cine a scris asta când îl întreabă Cetepeul. „Cine e ăsta?” „Nu e domnul Daea”, încearcă să se scoată Tudor Mușat.

Cetepeul este în acest orgasm de ură pentru că ministrul Daea al agriculturii fusese întrebat în comisia de pescuit a Parlamentului European, pentru că firește că există o astfel de comisie, și fusese întrebat ce părere are despre Brexit, pentru că firește că asta întrebi când vine ministrul agriculturii dintr-o țară care deține președinția UE, să discute la comisia de pescuit ce facem cu Brexitul. Da, în fine, Cetepeul nu era enervat de asta, era enervat de ce a răspuns Daea.

Și ce a răspuns Daea? „Băi, nu știu, discutăm să iasă să fie bine”. Bine, nu cu cuvintele astea. Omul a zis:

„UE este mai săracă față… fără Anglia… este mai săracă față de Marea Britanie. Dar aceste lucruri le putem gândi, le putem judeca în interesul comun și urmărim cu interes pașii în acest domeniu astfel încât dorința de a fi împreună să se manifeste oricând și pentru aceasta suntem în stare toți să găsim soluții pentru a genera o asemenea stare de lucruri în care obiectivele comune să fie atinse cu dorința fiecărei părți și cu interesul legitim pentru fiecare domeniu”.

Pe linkul ăsta sunt mai toate declarațiile

E genul ăla de limbaj diplomatic de gargară când vrei să spui „nu știu boss, discutăm, e complicat, nu pot să-ți răspund în două minute ce înseamnă să scoți o țară din megabirocația care-i UE. Încercăm să facem să fie bine pentru toată lumea și îmi pare rău că pleacă, că suntem mai săraci fără”.

Cetepeul e convins că e un caz de metempsihoză și că s-a reîncarnat Farfuridi în Daea. E epuizat de nervi, pe el l-a enervat cuvântul „domeniu”. „Auzi, domnule, domeniu!”. Își trage răsuflarea și continuă.

„Știți la ce m-am gândit? Când a pronunțat chestia aia «în România cormoranii fac baie în piscine», m-am gândit în primele secunde la explozia din serviciile secrete europene și, poate, cele americane. Vă dați seama, MI6, DST-ul, «în România cormoranii fac baie în piscine», deci ce-i ăsta, mesaj, cod, parolă, «în România cormoranii fac baie în piscină», deci cine sunt cormoranii, cine sunt piscinele, se gândesc, acum și eu cred că peste câtva timp în relațiile diplomatice europene o să se împământenească o, se se încetățenească la nivel european această zicere memorabilă a domnului Daea, adică o să se întrebe unul pe altul diplomatii europeni, băi, voi aveți cormorani în piscină, aveți cormomarni în piscine, da, nu?”

„E domnul acela din România cu Cormorani”, intervine Tudor Mușat

„Da, da, da, deci aveți un Daea pe-acolo în țară, cormorani în piscină, altfel memorabilă formula aia, să știți, extraordinar, imaginea cormoranului în piscină este formidabilă”, încearcă să concluzioneze CTP. Și Tudor Mușat ar cam încheia discuția că s-a cam spus tot ce-i esențial pe tema asta. Așa că zice și el „cum spuneam, domnul Daea a atras atenția «Am vrut să fiu plastic»”.

Da, da, și am reușit, da, am reușit”, încheie veninos Cetepeul.


Băi, apropo, spoiler, am urmărit asta pe youtube cu viteza dată la 0.5X. I dare you, motherfuckers, i dare you!, să-l ascultați pe CTP la viteza asta. O să aveți un șoc.

A, și ce a zis Daea de i-a băgat pe ăștia în turbare? Băi, ăla a zis, în context, că în România avem probleme cu cormoranii. A și anunțat că o să fie plastic, adică evocator, sugestiv, o să exagereze un pic să-și facă ăia o imagine cu cormoranii. Gen, ăia de prin România care trăiesc din activități de pescuit, ăia care au baltă, pescarii de prin delte, ăștia din industria piscicolă, zic că-s prea mulți cormorani și le cam halesc peștii. Pentru ei cioara aia e un fel de dăunător, ca șobolanul. Cum îi reducem? Cu pușca, cu otrăvuri, cu ultrasunete, cum e mai bine să nu distrugem echilibrul ecologic, ceva, că iar ne săriți în cap că suntem nașparlii? Că problema e că s-au înmulțit și nici nu prea le mai e frică nici de oameni. „Vezi comorani care fac baie în piscine, în plm”, a exagerat Daea, fiind sigur că automatonii care-l ascultă vor reține faptul că a zis că se va exprima plastic.

Dar Cetepeul este imun la metaforă, ce mama naibii, că doar e scriitor român, iar ălălaltul nu știe nici ce-i aia Caragiale. „Vai, o să râdă ăia de noi că avem comorani în piscine”. Ne face Daea de căcat țara în care până mai ieri erau câini pe stradă, la liber, ca-n Africa. Și în care avem atât de mulți boschetari în canale încât ăia au construit o societate paralelă, ca morlocii, mai ies din când în când la suprafață să mănânce un alb. Presupunând că totuși sunt atât de tâmpiți toți parlamentarii și comisarii europeni și nu au înțeles că ăla a făcut un procedeu discursiv, a exagerat un pic, și rămân cu ideea că noi suntem ăia cu cormoranii în piscine, băi, care-i baiul?

Cum vrei să fii cunoscut în UE, ca ăla cu coceanul de porumb la buda din fundul curții sau ca ăla cu cormorani în piscine? Adică cu piscină. Adică genul ăla de oameni care au doar #superfirstwordproblems. „Da, am probleme la piscină cu cormoranii și în garaj nu încape decât un Bentley, pe celălalt trebuie să-l țin în curte, lângă foișorul japonez. Așa e la noi, la români, ne încearcă Dumnezeu”.

Și ar fi amuzant dacă ar fi vorba doar de Cetepeu, dar mai sunt încă cel puțin câteva milioane de oameni care practică constant genul ăsta de angertaiment, glumițe și furii din informații trunchiate, de parcă la finalul anului se dă un premiu și-o decorație pentru cel mai nervos degeaba om din România.