Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cele mai importante tradiții de Dragobete

Dragobetele este un fel de sărbătoare tradițională românească veche de mii de ani, inventată în urmă cu vreo 10-15 ani de niște oameni supărați că sărbătorim chestii din import, cum ar fi Valentine’s Day. Adică mașinile, telefoanele, ciocolățile, roșiile, tricourile, frigiderele, spirtoasele, pornachele, mărcile de țigări, materialele de construcții, serialele, mobila și vibratoarele e ok să fie din import, dar nu care cumva să vină străinul la noi în țară să ne spună când trebuie să ne prefacem că ne iubim unii pe alții.

Principalul obicei de Dragobete este răspunsul „Ce?”, cu intonație surprins-mirată când ți se spune de Dragobete. Tradiția este sărbătorită local intenționat în zero localități din România, ce o face și mai importantă, pentru că este extrem de exclusivistă. Primele atestări documentare despre locuitorii acestei țări au cel puțin 2000 de ani, și în niciuna dintre ele nu există întrebarea „băi, tu ce faci de Dragobete?”. Există mai mulți președinți de țară în România decât oameni care sărbătoresc Dragobetele, atât de exclusivistă este această sărbătoare.

Sărbătoarea este atât de importantă încât nimănui nu i-a venit nici măcar ideea de a declara o zi liberă de la stat de Dragobete, să ne mai f.tem și între noi, nu doar ei pe noi. Jumătate din cei care au citit acest text au aflat abia acum că azi e Dragobete. Conform Wikipedia, „până în februarie 2016, Dragobete nu avea un simbol asociat. Pe 15 februarie 2016, simbolul Dragobetelui a fost ales în urmă a peste 20.000 de voturi, printr-o campanie de promovare a valorilor românești, organizată de Petrom”. 99% din cei care au citit acest text au aflat abia acum această informație extrem de relevantă în context. Articolul nu conține o poză cu simbolul, așa că închipuiți-vă ce vreți.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.