Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cel mai teribil serial despre jurnaliști și presă

Acum, în aceste momente, când Cernobâl tocmai a câștigat campionatul IMDB la scor, fiind considerat cel mai bun serial TV din toate timpurile, acum deci, zic că e momentul să vorbim de un serial de nota 6.4: Supergirl. Acesta spune povestea verișoarei lui Superman, care este practic exact ca Superman, dar femeie. În acest serial, în sezonul patru, am găsit cea mai tare poveste despre presă și jurnaliști pusă vreodată pe TV.

Pentru început, să stabilim ce e Superman. Este un erou de benzi desenate pentru copii, și el un copil venit de pe planeta Krypton după explozie, care pe Pământ, datorită diferenței de radiații solare, este super-puternic, are super-auz, zboară, vede în raze X, gen are toate super-puterile din lume. Și e și bun la suflet, și pentru a-și masca această natură față de oameni, care l-ar sfâșia instantaneu, Superman umblă deghizat în ziarist. Și nu neapărat unul bun, unul mediocru, tăntălău, naiv. Adică a zis să se ascundă în locul unde n-ar căuta nimeni niciodată, nimeni nu și-ar putea închipui că într-un ziarist oarecare zace un om cu un înalt cod moral și puteri nebănuite. Scopul principal al acelei deghizări era să fie bună, nu să fie o carieră și un rol serios. Clark Kent nu avea ambiții să ajungă redactor șef la ziar, parexamplu.

Ei, serialul Supergirl e genul ăla de serial care nu conține un adult alb bărbat în roluri pozitive, dar nu asta e important. Și nici faptul că e jucat de non-actori (cel mai cunoscut de Jon Cryer) sau că scenariul e de nivel de desene animate. Cel mai important fapt e că s-au gândit să facă câteva episoade care să se concentreze pe activitatea de jurnalist a super-eroilor noștri. Și-a ieșit superb.

Șeful ziarului la care face pe jurnalista Supergirl este un domn pe nume Jimmy Olsen. Acesta este genul ăla de jurnalist care are fizicul lui The Rock la 30 de ani, deși el e de vreo 50. Într-o zi acest om este împușcat în coloană și dus de urgență la spital. Prietenii se adună în jurul lui: ce facem? Vine chiar și sora lui, o expertă în PTSD și se ceartă cu prietenii ce metodă să folosească ca să-l salveze: să încerce cu chirurgie normală sau un ser extraterestru făcut de sora lui Lex Luthor, Lena, femeie de știință, om de cultură, pilot de avion, hacker. În cele din urmă ajunge să ia acel ser injectabil care-i repară o vertebră și-l însănătoșește brusc. Având în vedere aceste fapte, jurnalistul Jimmy se ridică din pat, se îmbracă în costum și zice că trebuie să se ducă la muncă, pentru că o fi Lex Luthor la liber prin oraș, dar el are de scris un articol despre niște legislație care chiar contează. Prietenii încearcă să-l oprească, stai bre, tocmai ce-ai fost împușcat, ia și tu o pauză, el nu, că presa nu cunoaște pauză.

Vine chiar și soră-sa la el la birou, și omul are un birou de vreo 500 de metri pătrați cu un video-wall cât o garsonieră, și-i sugerează că poate are un pic de PTSD, că până acum Lex Luthor a încercat să-l omoare de 8 (opt) ori. Jimmy al nostru spune că nu se pune problema, altul a încercat să-l asasineze și asta e, el are treabă, trebuie să scrie articolul ăla. Totuși, după câteva episoade de halucinații, decide să se ducă la un psihiatru. O singură lacrimă mare îi curge din ochi în timp ce soră-sa îi spune că răposatu tac-su ar fi mândru de el. Dar, surpriză, n-are PTSD, are super-puteri, de la aia îl durea capul. Și astfel devine un Super-Tăpălagă.

Între timp Supergirl este compromisă mediatic prin mașinațiuni făcute de Lex Luthor, iar ea decide că singura metodă prin care îl poate învinge este jurnalismul. Nu că fac eu mișto, literal spune asta. Și se-apucă să facă o anchetă jurnalistică în urma căreia dovedește matrapazlâcurile lui Lex și prezintă materialul președintelui SUA. Dar, fatalitate, președintele e și el omul lui Luthor. Împreună cu alt fraier vor să dea o lege să-i aresteze pe toți kryptonienii ăștia cu super-puteri care umblă brambura prin țară. Credeți că acum se enervează Supergirl și-i arde pe ăștia, că are laser în ochi și forță să ridice un vapor? Dacă credeți asta ați uitat despre ce serial vorbim! Supergirl are o revelație: „Răspunsul a fost în fața mea tot timpul. Va trebui să câștig printr-un demers jurnalistic”. Efectiv asta spune. Și face un interviu cu o tipă care e și ea super-erou ceva, care e și metisă, adică un părinte de pe Krypton, unul de pe pământ. A, și transexuală, vorbesc serios. Interviul ăla live are un efect devastator în țară, sunt toți sparți de emoție și remușcări. E o femeie care zice exact că interviul ăla a emoționat-o de n-are aer, mai are puțin și leșină.

Dar oamenii răi năvălesc să le aresteze pe astea imediat după interviu, cu arme și figuri. Și-atunci, oameni buni, apare redactorul șef cu super-puteri care le mototolește pistoalele și urlă la ei „hai, cărați-vă, acești oameni nu au încălcat nicio lege și îți exercită dreptul constituțional prevăzut de Primul și Al Doilea Amendament”. Iar ăia când aud de Constituție fac pe ei de frică și fug.

În fine, mai urmează ceva complicăciuni, dar Supergirl reușește să publice articolul care-l compromite pe Lex Luthor și ăla și-o ia. La final, arestează președintele ăsta, pun unul nou și cinstit, și Supergirl se duce să-l vadă, ăla zice felicitări pentru articole iar ea spune, pe bune, nu exagerez cu nimic „Este destul de clar că Lex Luthor a fost învins de a patra putere în stat”.

Acuma, zici că e cretin rău serialul, și poate e, dar eu n-am mai văzut sau auzit undeva un asemenea material amplu de propagandă pentru presă. Sigur, e Spotlight, dar ăla e film greu, cu oameni triști, nu-ți prea vine să te uiți la el. Aici sunt cel puțin 6 lesbiene, jumate chiar mișto. Plus, imbecil cum o fi, dacă ai 12 ani și vezi asta tot îți rămân niște idei în cap. „Vrei să fii o Supergirl? Du-te și bate-l pe Lex Luthor cu presa”.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.