Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cel mai intelectual lucru pe care l-am văzut în viața mea

Mă aflam într-o zi pe internet când cineva mi-a transmis un link care conținea afișului unui eveniment. Și acest eveniment este, oameni buni, cel mai intelectual lucru pe care l-am văzut de când sunt eu pe pământ.

Avem deci conferințele Humanitas, intitulate „Despre lumea în care trăim”. Bun subiect, cu toții dorim să știm mai multe despre această lume. Domniii Pleșu și Liiceanu vor dialoga despre dereglările acestei lumi contemporane”, Liviu Giosan va vorbi despre „Epoca Omului – Apocalipsă sau pace uninversală?”, urmat de un dialog cu Marian Voicu, domnul Patapievici va susține un expozeu despre „Sinuciderea Europei” și o discuție pe temă cu domnul Liiceanu.

Cea mai importantă mi se pare conferința „Propagandă în epoca digitală – Ce este, cum funcționează, cum poate fi combătută”, susținută de Corneliu Bjola, urmată de un dialog cu Ioan Stanomir. Acesta este unul dintre cei mai redutabili și serioși intelectuali români din România. Era o emisiune la Digi într-o seară și protestau niște oameni în stradă, se mai făcuse o clevetire la guvern, de-astea, iar Stanomir ăsta era prin telefon și omul era extrem de nervos. Aparent matrapazlâcul guvernamental reprezenta un derapaj grav care punea în pericol însăși existența realității socio-statale. Sub poza lui scria „Expert în Constituție”, vă jur, omul era atât de serios că s-a cutremurat carnea pe mine, am zis că mă trezesc a doua zi fără stat în jurul meu, că dispare legea. Cică a fost la un moment dat președinte al Comisiei Prezidențiale de analiză a regimului politic și constituțional din România. Și președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Dom’le, și era super-nervos ăsta pe ce trăznaie făcuseră ăștia pe la Guvern.

În fine, dar și ceilalți sunt oameni serioși, adică de-ăia supărați rău pe ce se întâmplă, poate știu ei ceva ce noi nu știm, se duce dracului Europa nenicule? Dar, în general, e ok lumea pe-aici, sau are loc o dereglare tot mai accelerată și trebuie să ne ferim? Oare omul va reuși să aducă pacea pe pământ sau apocalipsa?

25 de lei conferința, dar abonamentul la toate 7, 150 de lei. Merită, că nu există anul ăsta vreun eveniment mai intelectual ca ăsta. „Am fost la conferințele Humanitas – De ce? – Vroiam să mai știu ce se întâmplă cu lumea, cum e, încotro ne îndreptăm, de-astea”. Este, totuși, evenimentul perfect? Din păcate nu, ca să fie perfect am fi trebuit să avem și un profesor din Statele Unite, care a plecat din țară în ’87 și din când în când ne scrie editoriale în care spune „băi, nu cred că-i bine pe-acolo pe la voi, nu faceți bine ce faceți”. În dialog, firește, cu domnul Liiceanu.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.