Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ceaușescu dies at the end

Domnilor, începem cu o veste tristă din lumea televiziunii. Pe vremea răposatului dictator Ceaușescu televiziunea emitea cam două ore pe zi și ne spunea ce-a mai făcut ăla. Cu cine s-a întâlnit, cu cine s-a certat, cu cine s-a împăcat, ce victorii a mai obținut, de-astea. Feelingul general despre acest subiect e că nu prea ne pasă de ăla. Și s-a văzut, la un moment dat când a fost să fie omorât majoritatea dintre noi am zis „meh, asta e”. Sunt vreo câțiva care zic că n-a fost ok că l-au împușcat unii, dar feelingul general e că a fost ceva ok.

Iar dacă atunci aveai cam 2 ore pe zi de Ceaușescu pe o televiziune, acum ai 24 de ore pe cinci televiziuni pe zi de știri cu slugile lui Ceaușescu. Parcă are dreptate nea Rebengiuc când zicea că are impresia că n-am scăpat din comunism. A fost ca-n mitul ăla cu hidra sau ceva, i-au tăiat capul și au apărut altele. Nu zic că nu oferă și content, dacă în comunism vedeai doar doi ciumeci, câte unul de fiecare sex, care cică conduceau țara, acum ai sute de ciumeci, unul mai interesant ca altul. Avem câțiva mutanți, avem unul care s-a împușcat în gât, unul care era prin străinătate și tot zicea că-i pasă de țară, unul care mânca din gunoi prin Parlament, una care vrea să uberizeze toate aspectele societății, ăla care voia să dea delfinilor drepturi umane, ăla care făcea emisiuni de 15 ore la televizor unde aducea toți boschetarii să cânte la chitară și să spună poezii patriotice, ăla care arată a chelner beat, ăia ce dormeau prin Parlament, ăla ce înjura haios, mă rog, un carnaval întreg.

Nu că tata Ceau’ era banal. Gândiți-vă, ăla era un țăran retardat din Oltenia care se răstea la țările civilizate să-și bage mințile în cap. Știți faza aia din Las Fierbinți când Celentano, bețivul satului, se suie pe scenă și începe să spună niște chestii triste ălora din sat despre România? Chiar de nu vă uitați la serial, tot ați auzit de fază. Ei, Ceaușescu se ducea la Comisia Europeană și le spunea la ăia că sunt mai multe feluri de democrație și să înceteze cu dezinformările și propaganda că există democrație mai bună în Vest. Pe bune, căutați-l pe Ceau pe Youtube și ascultați-l cum vorbește, Petre Daea pare un geniu pe lângă el.

În fine, și știi cum am scăpat de el? Cred că am mai zis, am început să-l ignorăm și când a fost să fie omorât, că a fost omorât de colaboratorii lui, nici măcar n-am tresărit. A fost chiar boring. Filmul cu execuția ăstora are mai puține view-uri ca un video slab al lui Shelly. Nobody cares.

No, așa și cu ăștilalți bizari care sunt șefii țării, chiar dacă sunt mai mulți pe mai multe canale. Că ăștia nu fac decât să ne spună constant ce prostii au mai făcut, ce victorii, ce fapte de arme, ce pericole ne pasc și cum le vom depăși, pe cinci televiziuni deodată. Nu că s-ar întâmpla vreodată ceva interesant, că nu se întâmplă, nu ne-am trezit într-o dimineață și țara mergea brusc cu 5% mai bine sau cu 15% mai prost. Te uiți la toți histrionii ce i-au urmat lui Ceaușescu și, în ciuda spectacolului, țara a progresat, încet, cu multe greșeli, da’ a progresat sub fiecare gașcă de nebuni care se ceartă toată ziua. Unu a băgat cota unică, unul a eliminat o sută de taxe, unu a redus TVA-ul, unu a dat pământul înapoi la țărani, pași mici, înconjurați de o zarvă imensă de parcă venea sfârșitul lumii. Serios, acu’ vreo 15 ani Năstase trebuia să fie dictator, era Dumnezeu pe pământ, o combinație între Dragnea, Ponta, Baronul de Munchausen și JR Ewing din Dallas, erau toți deștepții revoltați împotriva lui, apoi a venit Băsescu, și ăla a fost acuzat de dictatură, că arestează nevinovați pe stradă cu procurorii, acum e ăsta cu mustață care o să fie noul Pol Pot și tot așa. În fine, cam toți care au fost șefi pe-aici au fost acuzați că sunt dictatori, vor fi dictatori, vor distruge complet România de se alege praful și tot așa. Aveam la un moment dat mai mulți oameni acuzați de dictatură decât maidanezi, și noi chiar am avut maidanezi.

Chiar, mai țineți minte când mergeați pe stradă și, subit, riscați să fii atacat de o haită de câini semi-sălbatici? La un moment dat chestia asta era ceva normal, ca discuțiile despre UBER.

Deci, da, de-ăștia au fost dintotdeauna, unul mai fascinant ca celălaltul, în general lucrurile progresează în ciuda gargarei care acoperă totul și dacă vrei să scapi de unu’ de-ăsta e suficient să-l ignori.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.