Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cea mai mișto budă din fundul curții

Știți că se vorbește de faptul că în România sunt foarte mulți oameni care au buda în fundul curții. Ei bine, da, așa e, dar hai să vă povestesc despre cea mai mișto budă din fundul curții, ca să schimbăm un pic perspectiva.

Construcția se află la cel puțin 20 de metri de casă și este formată dintr-un turn înalt de cel puțin 15 metri, cu o cupolă retractabilă în două faze. Ajungem și acolo, stați un pic. Accesul se face printr-o pasarelă care pornește din casă, de la etajul 1, din dormitorul principal. Pasarela este bine aerisită, transparentă și acoperită cu vegetație. Podeaua este transparentă și ea și încălzită astfel încât să asigure o temperatură constantă de 26,5 grade Celsius la nivelul gleznelor.

Camera buzii, în sine, este rotundă și la mijloc se află veceul. Acesta se rotește după soare, astfel încât, dacă te trezești dimineața și te duci la budă vei fi cu fața spre răsărit, vei putea vedea cum răsare soarele pe budă. La fel și dacă te duci seara, vei putea admira apusul de pe veceu. Asta pentru că cupola de aramă a buzii se retrage și ești aproape în aer liber, separat doar de o cupolă de sticlă, să nu intre muștele.

Pe jos e o mochetă de-aia pufoasă, de vrei să mergi doar în picioarele goale pe ea. De-a lungul pereților sunt rafturi de cărți cu literatură grea, cărți fizice legate în piele, că poate ești un pic constipat și vrei să citește un Dostoievski când te chinui și ești cu vena la tâmplă unflată că nu poți să scoți un maro din tine. Dar dacă ești ok, e doar o vizită normală, arunci în stânga scaunului rotitor de veceu au o scrumieră și niște țigarete cubaneze, să fumezi ceva. În dreapta e un espressor de cafea cu capsule, poate vrei să bei și-o cafeluță. Chiar un față e un mic șemineu electric, de-ăla ce imită flăcări, care se-aprinde doar când e frig afară să-ți dea o senzație mișto, ca și cum ești în fața șemineului și e totul super-confortabil. În dreapta, lângă espressor, e un glob de-ăla pământesc mare, de podea, care se desface și înauntru sunt sticle de băutură. Că poate vrei să bei și-un coniac când ești pe budă, seara, când vii de la muncă și ești obosit.

Sub tine sunt cinci bazine prin care sunt filtrate reziduurile tale, pentru ca la final să iasă doar niște apă bună pentru udat grădina, și compost, tot pentru grădină, că nu știu dacă ați reținut, asta-i buda din fundul curții. Deci e o grădină în jurul ei, zarzavaturi și de-astea, c-așa au țăranii.

În fine, revenind sus, și cupola aia de sticlă se retrage, dacă vrei să respiri aerul curat al satului de la 20 de metri înălțime în timp ce ești pe veceu. Sau poate te duci noaptea și vrei să vezi cerul înstelat în timp ce faci treaba mare, să admiri constelațiile. Și asta nu e tot! În spătar, că veceul are și spătar, să fii confortabil până la capăt, deci în spătar este o carabină Winchester încărcată, că poate ai chef ca atunci când ești pe veceu să tragi și cu pușca după păsări, rațe sălbatice, berze, ciori, porumbei.

Acesta, oameni buni, este un ideal, este cea mai mișto budă din fundul curții posibilă. Nu există momentan, dar zic că acum, că am stabilit ce este, ne putem apuca s-o facem, s-o construim. Nu pare imposibilă. Că se tot vorbește de buzile din fundul curții din România, și m-am întrebat „de ce?” și aparent răspunsul e că „pentru că sunt nasoale”. Păi hai să le facem mișto și-atunci nu o să mai fie nimeni supărat când aude de buzi în fundul curții. Să fie invidioși. Când se va rosti „Băi, ăla e de-ăla cu budă în fundul curții”, să se nască resentimentul în oameni. „Aoleu, de-aia cu veceu rotitor, mochetă, țigări, cafea, băutură, carabină Winchester?”, „Nu, fratele meu, de-aia avansată, în care în loc de carabină are două arbalete mici”, „Mamăăă, ce mișto trebuie să fie să ai budă în fundul curții. Eu la mine în budă din casă n-am nici măcar calorifer. Sau geam”, „Nu măă, e de-aia cu cupolă, poți s-o retragi dacă-ți vine să te bășești și nu vrei să intre mirosul în mochetă”. „Ahhh, ce mișto, eu la mine acasă nu pot să mă bășesc în budă, că e lângă dormitor și aude prietena mea”, „Daaa, la ăștia faci un sfert de oră până la budă. Poți să te bășești ca un prinț, n-aude nimeni. Ești singur acolo, tu pe veceu și restul universului. E magic!”

Iar dacă ești cumva un țăran de-ăla cu buda în fundul curții, iată, țărane, aceasta este calea pe care trebuie s-o urmezi. Fă-ți buda ca un far naval pe vârful unei stânci, sau ca o minaretă în deștert, bătută de vânturile uscate și pline de nisip, dar fă-o excelent, pimp yo shit, man!, că aparent ălorlalți nu le place cum arată acum.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.