Cartierul General

Ce ține România în loc

Ani de zile am căutat răspunsul la întrebarea asta, răspunsul exact, nu presupuneri, nu chestii superficiale gen „politicienii”, „așa-i românul” sau analizele psihologice comice ale lui Daniel David, reîncarnarea lui Rădulescu-Motru. Cu toții știm că e ceva în neregulă, că avem un bolovan la gât, iar eu, frații mei, am venit să vă spun exact care este acel bolovan.

Atenție, faptul că știm sursa răului nu înseamnă că-l și vom putea opri. Va fi nevoie de un efort monumental, poate noi nu vom apuca acel viitor și poate nici nepoții noștri. Dar vom putea muri împăcați cu gândul că am așezat civilizația română pe făgașul progresului și al luminii.

Frați români, cred că totul ni se trage de la melodia aia de căcat „Mulți ani trăiască”. De fiecare dată când ne adunăm să ne bucurăm de vreo chestie, să sărbătorim pe cineva, trebuie să trecem prin momentul ăla care distruge tot zenul, ăla în care lumea începe să lălăie „Mulți ani trăiască, mulțiani trăiascăăăă, laaaa mulți aniiii”. Și nimeni nu vrea s-o cânte, toți o fac cu jumătate de gură, că melodia aia e un puuroi ai sufletului, o tumoare malignă muzicală. În primul rând nimeni nu e în sincron. Apoi nimeni nu știe exact melodia deși a auzit-o de sute de ori, sigur e cineva care știe alte note, nu multe, două trei, cât să sune disonant. Apoi e ăla praf de beat care începe s-o răcnească, el știe că se aude ca dracu, dar încearcă și el să anime un pic atmosfera, să atragă atenția asupra lui ca să-i poată salva pe ceilalți.

Dacă cineva ar fi decapitat în timpul lălăirii acestei melodii cel puțin jumătate din participanți ar răsufla ușurați, că nu mai trebuie să ducă melodia până la capăt. Și, câteodată, lucrurile sunt mult mai nasoale decât o decapitare. Pentru că în multe cazuri mai e câte un suflet de câine care începe și partea a doua cu „Laaaa muuuulți ani cu săăăănăătaateeee, să vă dea domnul tot ce doriiiiiți”, care de obicei e cântată de toți grăbindu-se, că e au trecut printr-o cântare infectă, și toți știu asta, inclusiv sărbătoritul, dar se trece din nou prin acest surghiun.

99% din muzica românească e furată de-afară, cum naiba n-am reușit să furăm și una de „Lamulțean”. Care e mecanismul psihologic de autoflagelare care a dus la mizeria asta? Dar, mult mai important, de ce naiba nu a studiat nimeni problema? Avem facultăți de psihologie, psihologi la fiecare trei șomeri, intelectuali, oameni care au stat sub focul inamic prin teatre de război, de ce naiba nimeni nu studiază această oribilă cântare?

Serios, psihologic vorbind, ce modificări în creier se produc în capul unui român dacă toată viața, de ficare dată când vrea și el să se bucure la ziua cuiva, intervine acest moment obligatoriu și odios, în care trebuie să lălăie o vomă de-asta sau să fie cu simțurile la maxim să dea din gură în așa fel încât ceilalți să nu se prindă că mimează. În condițiile în care și ceilalți fac același lucru. Pe bune, pe verificatelea, până și tortul pare mai nasol după ce ai auzit melodia asta iar băutura pare borșită.

Tot ce trebuie să facem e să renunțăm la acest jeg și, măcar odată, de două ori, trei ori, naiba știe, când vrem să ne bucurăm, s-o facem complet, evitând, ba chiar interzicând, cântarea acestei mizerii. Iar când are vreunul inițiativa trebuie să sărim pe el ca la rugby, să-l sugurmăm cu simț de răspundere, dacă putem să-i distrugem coardele vocale, să nu cumva să-și revină două ore mai târziu și să încerce încă o dată.

Abia dup-aia, când ne oprim din trepanarea asta cancerigenă, ne vom putea concentra și pe alte lucruri gen fericirea.