Cartierul General

Ce se mai întâmplă la telejurnal

Băi, fiți atenți, zilele astea m-am uitat vreo oră la știri. Atunci când a fost căzut Facebook-ul, dar nu din cauza asta, ci pentru că am, efectiv, prea mult timp liber. Cam ca noi toți pe-aici, dacă stăm să ne gândim bine. În fine, multe chestii interesante am văzut la jurnalele de știri, hai să vă zic câteva.

Ăștia la Observator au un studio somptuos, ceva măreț și super SF. Are femeia aia un pupitru cât jumate din Millenium Falcon. În spate are un videowall de vreo 12 metri, sau cel puțin așa pare. Ai impresia că-ți prezintă știrile de pe puntea Enteprise, pe bune. Dai dup-aia pe știri la Digi, ai impresia că te uiți la ultimii săraci, pe bune, niștre triști în gri care stau înghesuiți într-o cămăruță în spatele calculatoarelor.

Pe Kanal D erau niște advertoriale, nemarcate ca atare, că să-ți spun ceva: ăia spun cuvinte cheie pe care le aude telefonul tău, că toți avem smartphoane care ne-ascultă. Și știi cum e AI-ul, ăla aude cuvintele, deschizi telefonul, te umple de reclame la produsul de la televizor. Pă Facebook îți apar deja trei prieteni din cei trei mii care au fost deja pe-acolo și cică e mișto. Nu trebuie să-ți spună numele brandului, că-l știe telefonul tău deja, nu stai 5 ore pe zi cu nasu-n el? Big data, băbăeți.

La Digi, la săracii ăia, Prepliceanu era șef peste redută și ne anunța ce se mai întâmplă cu un nou mare protest național. Fii atent fază, un moldovean, că moldovenii fac toate trăznăile în țara asta, s-a apucat și a turnat niște ciment pe jos și-a zis că a făcut un metru de autostradă. Că s-a săturat să nu mai fie autostrăzi pe-aici. Și a propus un protest cu hashtag cu tot #șîeu. Cică pe 15 la ora 15 să stăm toți 15 minute degeaba în semn de protest că nu sunt autostrăzi în România. Băi, cum să vă spun, de la „ziua fără pantaloni la metrou”, n-am mai auzit o idee atât de bună. Asta se ridică la nivelul flash-mob-urilor, nu știu dacă mai țineți minte, la un moment dat se adunau oamenii și făceau chestii sincron fără un scop anume, dup-aia s-au apucat să facă pe tot felul de cauze sociale. Ca faza aia cu găleata de apă din cap, de se-apucase toată lumea s-o facă.

Băi, deci noi am adus arta asta la alt nivel, am inventat hashtagul revoluționar de stat degeaba. Dar Prepliceanul era implicat în poanta asta, o trata ca pe ceva serios, și zicea că chiar și diaspora e alături de noi. Și da, fraților, prin telefon intervine diaspora sub forma unei doamne din Croația care are un lanț de magazine acolo, doamnă care declară că se-alătură și ea protestului. Deși are angajați croați, acestora li s-a explicat care-i treaba și că vor întrerupe și ei lucrul un sfert de oră și vor ieși afară cu pancarte de gât „România vrea autostrăzi”. Nu vă mint.

Și stam și mă gândeam la doamna din diasporă, și mă gândeam că poate unul din angajați n-a fost în ziua aia la servici, că a avut o treabă cu un cumnat, că trebuiau să mute un dulap și o canapea de la un tip care o dădea ieftin. În fine, treabă, vine acest Bojan Milic la muncă a doua zi, Luka, șeful, desface o țuică, toarnă în păhărele de-alea mici și-i zice:

-Băi, Bojan, vezi că mâine la ora 3 ne oprim din muncă un sfert de oră.
-Da? De ce?
-Tre’ să stăm degeaba un sfert de oră că așa a cerut patroana, că cică la ea în țara de unde e, Romelia, nu sunt autostrăzi. Și cică așa protestează ei că nu sunt autostrăzi, stau degeaba un sfert de oră.
-Băi, Luka, știi ce zic, să le țină Dumnezeu năravul și să n-aibă autostrăzi ani mulți de-aici încolo. Hai noroc!
-Hai noroc!

Protestul ăla mișto urmează să aibă loc azi. Are și imn deja, tot ce trebuie.