Cartierul General

Ce părere aveți de trailerul de la „Pentru România?”

Am primit o invitație la premiera unui film, pentru că par genul ăla de om în care să ai încredere că poate fi chemat la filme să-și dea cu părerea. Părea ceva ciudat în invitație, formulările erau bizare, diacriticile lipsă și mai multe virgule aiurea decât pun eu. Am vizionat trailerul filmului și am înțeles.

Povestea e cam așa: doi daci aleargă prin meleaguri și pun mâna pe o piatră albastră, împreună, ceea ce-i transportă în prezent. Aici unul din daci este supărat că în România e plin de infractori în libertate, corupție, presă manipulatoare și cetățeni indiferenți. E super-mâhnit de faza asta, „ce s-a ales cu acest pământ sacru”, se întreabă dacul.

Dup-aia el, sau celălalt, spune că trebuie să-și găsească camaradul, că ăla are piatra cunoașterii, și doar așa se poate întoarce înapoi în timp. Dar, mâhnirea persistă, unul din daci (serios, nu-i pot deosebi) spune „uită-te în ce haos am evoluat în doar două milenii”.

În acest moment în acțiune apar doi negri, unul răzbunător, cu un cuțit de bucătărie de-ăla din promoția de la Mega la el, și încă unul. Negrii se bat cu dacii în Anglia. Tensiune, suspans, magii. Dacii se bat între ei în Anglia, tensiune, suspans, magii. Oameni care încearcă să se bată între ei pe un maidan. Tensiune, suspans. Daci alergând prin câmpuri.

Cei doi daci la Sarmisegetuza Regia, la situl arheologic, îmbrăcați în treningurile alea bune, cumpărate din Anglia. Cred că e și cu karate, nu știu exact.

În fine, ăsta-i trailerul:

Întrebarea mea este: ăsta e făcut intenționat de cineva așa, există un om lucid care a decis să facă asta în cel mai ironic mod posibil? Totodată, nu-i așa că e superb că avem și noi, în sfârșit, filme la care să ne putem uita când suntem super-sparți?