Cartierul General

Ce interesantă e faza cu Huawei și US

Bun, americanii sunt supărați că Huawei spionează, cam ca Facebook, Google și alte companii similare, dar cum Huawei nu e companie americană, i-au dat cu ban. Au pus-o pe lista de „threats” și companiile americane care colaborau cu ei au început să renunțe la aceste colaborări.

Și mi se pare mișto că i-au spart pe ăștia, al doilea cel mai mare producător de telefonie mobilă din lume, cu doar o decizie a lui Trump. Că majoritatea lumii trăia cu impresia că SUA nu prea mai e putere mondială, poate doar la arme, dar în rest e cam varză. Că no, în haosul ăsta se ignoră complet că ăia sunt proprietari pe chestii care acum sunt aproape de bază cum ar fi internet, gps și cam tot software-ul din lume. A, și încă sunt cea mai importantă piață din lume, că acolo vrei să vinzi nu în Angola, unde cu un iPhone crești un trib întreg.

Pe de altă parte China este, totuși, și ea o super-putere, se descurcă, o să găsească ei o alternativă. Cam cum și rușii și-au făcut internet propriu care e okeiuț. Dar țări de-astea mai de săraci, ca noi, sunt complet vulnerabile la genul ăsta de război economic. Nivelul de alfabetizare informatică în România tinde spre 5%, suntem câțiva fraieri care ne alintăm că știm ce și cum, dar dacă e să treci România pe linux am blocat țara vreo câteva luni. N-am fost în stare să trimitem un satelit în orbită și nici măcar nu încercăm, deși costurile sunt destul de reduse. Când te gândești la software românesc nu te uita la elite, că alea sunt excepții, uită-te la site-urile făcute pentru companii de stat și milioanele de site-uri care încarcă 50 de mega în homepage și au 40 de bannere ce trebuie click-uite ca să ajungi la conținut.

Și pe măsură ce tehnologia evoluează devenim tot mai dependenți de ea, că în viitor vom fi toți cyborgi. Nu vrei să fii ăla din țara aia care nu are un microcip în ceafă că politicienii tăi au zis că e ok să-l scuipe în ochi pe marele licurici de la Vest, ca să se închine la marele urs bețiv de la Est.

A, și în timp ce Vodafone UK a renunțat să mai dea telefoane Huawei, colegii din România nu, iar ăia de la Orange efectiv și-au îmbrăcat magazinul în brandul Honor, deținut de aceeași firmă chineză.