Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Ce e ATOP și la ce folosește el

Luana Minea, doamna de la Crucea Roșie Brașov care este șefa șefului Poliției Brașov este membră ATOP. ATOP este Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, „organism independent cu rol consultativ, fără personalitate juridică” al cărui scop ar fi „organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române în scopul asigurării bunei desfăşurări şi sporirii eficienţei serviciului poliţienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcţionează. Scopul Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică este să asigure, prin activitatea sa, reprezentarea şi promovarea intereselor comunităţii în scopul asigurării unui climat de siguranţă şi securitate publică”.

Informațiile sunt luate de pe site-ul ATOP România, care nu a mai fost updatat de prin 2008. De exemplu, la Brașov încă mai sunt trecuți membri care nu mai există de mult, aproape toți. La momentul respectiv era format și pesediști consilieri județeni și pesediști „din partea comunității”.

Hai să dăm un exemplu de ce ar putea face ATOP. După accidentul lui Huidu lumea și-a dat seama că zona aia de-acolo e periculoasă, cel puțin pentru oamenii din afara mașinii lui Huidu, și că ar trebui luate cumva măsuri pentru reducerea vitezei. Una din cele mai bune metode este așa zisul polițist culcat, un dâmb de cauciuc dur pe care nu-l poți trece cu viteză. Dar asta ar fi nasol de făcut, pentru exact în zona aia e loc de pescuit pentru polițiști, care stau la pândă cu radarul să facă banu gros. Scopul poliției de circulație este, în ciuda părerii unora gen Godină, să producă bani de la șoferi pentru bugetul MAI.

Ei bine, genul ăsta de propunere poate fi făcută în ATOP. Doar că n-a făcut-o nimeni, nici predecesorii lui tanti Minea, nici alții. Altă chestie, tot cu poliția, este propună semnalizarea trecerilor de pietoni din Brașov, pe unde mai mor oamenii, sau scoaterea panourilor publicitare din preajma altor treceri de pietoni că blochează vizibilitatea. Panourile publicitare aparțin însă firmei iubitei primarului anchetat la Brașovului, George Scripcaru, și cu ăla nu te pui, că sigur știe pe cineva la Crucea Roșie. Ca idee, șeful ATOP Brașov este, în zilele noastre, un coleg de partid de-al primarului.

În condițiile astea ATOP este mai mult o formă de facilitat favoruri între șmecherii unui județ în cadru instituțional.

Despre asta și alte scamatorii am vorbit la podcastul de săptămâna asta.

Toate episoadele din podcast se pot asculta aici sau pe iTunes. Sau ne poți contacta direct pe pagina de Facebook a podcastului, care se găsește aici. 

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.