Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Câtă taxă de solidaritate ai plătit până acum și ce ți-a adus

Mi s-a părut interesant că săptămâna trecută lumea a vorbit de taxa de solidaritate fără să spună că, deja, majoritatea taxelor din România sunt de solidaritate și dăm cu solidaritate în populație de ne iese pe nas. Am să dau doar două exemple de solidaritate pe care, deocamdată, românii nu vor să o perceapă sau să o înțeleagă că majoritatea se împart în cele patru categorii enunțate de Jacopo Belbo: cretini, imbecili, stupizi și nebuni. Cu două excepții notabile sau, mă rog, una, dumneata.

În primii 5 datornici la stat în România se află RADET, care e regia ce dă apă caldă și căldură bucureștenilor. Deși, conform legilor fiscale din țara asta, chestia asta ar fi trebuit să fie lichidată de vreo 10 ani, asta nu se întâmplă că am lăsa un milion de oameni fără apă caldă și căldură. Așa că un milion de bucureșteni sunt solidari cu ceilalți și stau cu gaura de 100 de milioane de euro în buzunar, cu care s-ar putea face cam 5 pasaje piața Sudului. Mai mult, prețul plătit de ăia un milion este la jumătate din costul de producție, restul se subvenționează. Din ce bani? Tot din banii celorlalți, ăia care au centrale de apartament sau sunt super-vegani și nu cred în căldură.

Tot pe-acolo, în primii 5, se află și RATB, regia care asigură transportul în comun în București. Aici s-a băgat solidaritate la maxim, pe ce că biletele sunt extrem de ieftine (1,3 lei călătoria, printre cele mai mici prețuri din țară) și abonamentele sunt extrem de ieftine (50 de lei pe toate liniile, pe lună). Asta dacă ar plăti cineva, că jumătate din călători merg fără bilet, de la pensionarii cu care suntem solidari, că sunt săraci, până la săracii cu care suntem solidari sau oricum n-avem tupeu să ne luăm de ei.

Și ce-a adus această solidaritate? Păi pensionarii nu sunt mai bogați, da-și permit să stea la capitală în apartamente de trei camere, că întreținerea e mică și transportul moca. Tinerii care ar vrea să muncească și să producă PIB, să se poată plăti toate pensiile, datoriile plus solidaritatea încep să evite orașul și ori fug din țară, ori se duc spre alte orașe. Ăia care au rămas pe-aici fug din blocurile în care nu mai pot sta că tot din spirit de solidaritate, dacă un sărac nu și-a plătit întreținerea niciodată el nu va fi evacuat din casa lui, ci se va muri în procese pe 5 ani, răstimp în care se taie căldura. Și-și iau mașină, că dimineața când merg la muncă nu încap de pensionarii și săracii care merg gratis cu autobuzul, și măcar stă cu orele în trafic în cur, nu în picioare. Orașul e sufocat de mașini, pentru că la fiecare două mașini în București există o proastă care scrie într-o revistă de hipioți cum nu este moral să-i zici unei mamaie să se care din oraș dacă nu și-l mai permite, să vândă apartamentul și să stea la țară de banii ăia, că „aici a stat toată viața, cum să faci așa ceva”.

A, și săracii care își permit să stea în orașul ăsta, că căldurica la preț redus, că bicicletă cu voucher de la primărie, că gunoiul se ridică gratuit, că locul de parcare în fața blocului e 150 de lei pe an, de-astea, ei bine, ăștia se bucură când partidul le promite 100 de lei în plus, că 100 de lei ăia înseamnă ceva pentru ei. Și votează partidul, chit că orașul și țara se duce pe gârlă.

Că e plin de analiști economici pe toate drumurile și nimeni nu observă că stăm tot în comunism, peste care am uns un pic de capitalism de fațadă. Ideea asta cu „taxa de solidaritate” pentru românii care au salarii mari este un ultim asalt la adresa capitalismului. Hai să-i omorâm și pe ăștia, hai să ne întoarcem de tot la comunism, ăla românesc, că oricum suntem pe trei sferturi tot acolo.

Share links: |

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.