Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Câtă populație captivă există în România?

Presa nu insistă suficient pe o problemă pe care o au mai toți angajații la stat de vreo câteva luni încoace. Întârzie salariile, uneori și cu lunile. În Giurgiu, parexamplu, întârzie de vreo 4 luni, președintele CJ a zis că e vorba doar de câteva zile, oamenii de-acolo zic altceva. În afară de București, unde mai sunt cât de cât bani, în restul țării e dezastru. Presa nu insistă pentru că majoritatea presei locale e susținută din bani de la CJ sau primării. Publicațiile centrale nu au bani să plătească corespondenți cu sume suficiente ca ăia să trăiască doar din asta, așa că e cam omertă pe peste tot.

De-aia nici baronii nu cârâie împotriva lui Dragnea, că ăsta are banii de rectificare și banii, în general. Una e să ți se aloce bani prin rectificare, alta e să îi și primești efectiv. Legea nu prea contează și, oricum, n-ai ce face, execuți tu CJ-ul statul? Când ăia cârâie, șefu’ strânge robinetul. De banii CJ depind în fiecare județ cel puțin 5000 de persoane. Că pe lângă DGSAPC-uri, de obicei cel mai mare angajator din județele sărace, avem și spitalele județene precum și numeroase comune care ar trebui desființate ieri. Comunele alea nu s-au susținut niciodată și prima sursă de lovele pentru salarii este tot bugetul Consiliului Județean, rar câte un primar de-ăla reușește să intre direct la Guvern. Fondurile europene nu plătesc salarii și primarii care știu și pot să facă un dosar calumea sunt puțini.

Altă chestie pe care presa nu insistă e că din septembrie nu mai sunt bani de pensii. La nivelul la care dacă te pensionezi acum nu primești pensie. „Poate în ianuarie, mai vedem”. Pe lângă șmecherii cu pensii de șmecher, tot avem vreo 3 milioane de pensionari care au asta ca singură sursă de venit. Iar Guvernul s-a împrumutat doar pentru pensiile actuale, nu pentru alea ce vor veni, gen se trăiește de la o zi la alta.

Revenind la ăia dependenți de banii de la CJ, e nasoală rău situația pentru ei. Știți faza, toți sunt rude, șanse mari ca soția să lucreze tot la stat. Nu neapărat din nepotism dar, tehnic, dacă ești tânăr și te angajezi acolo e oarecum firesc să găsești o iubită tot prin instituție, dacă tot mergi zilnic. Te mai vezi la o cafea, la locul de fumat, la o ședință cu șeful, un team-building la munte și un concediu prin sindicat, nu e prea greu să ajungi cu ea.

De mers altundeva n-au unde să se ducă, în sistemul privat nu prea se angajază „referenți gradul II” și chiar dacă, să presupunem, ai o specializare căutată pe piața muncii, riști să faci comoție când vezi volumul de muncă de la privat. Că nu degeaba facem miștouri de corporatiștii care muncesc 28 de ore pe zi. Mai este aspectul cu vârsta, grosul bugetarilor sunt între 40 și 55, dificil să găsești de lucru altceva decât paznic sau casier Mega dacă nu ești super-specialist în domeniu. Mai sunt câțiva șmecheri care au afaceri pe lângă, dar grosul populației bugetare are statul ca sursă principală de venit. A, și nici afacerile alea nu rup, că așteaptă bani de la buget, care bani nu vin, deci sunt întârzieri și la privații-stat. Groso-modo, estimez că avem vreun milion de bugetari captivi, care n-au altă șansă decât să aștepte salvarea de la actualul Guvern. Și de-aia nu zice nimeni nimic, că există riscul să te lase în foame completă în prag de iarnă. Cât despre opțiunile politice, ălora li se spune constant că „dacă vin ăilalți vă dau afară”, așa că nu prea au ce face.

Asta pentru optimiștii care cred că pe măsură ce mor pensionarii rămân comuniștii fără masă de manevră. 

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.