Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Cât ne-a costat anti-semitismul

Naiba a auzit de Ralph J. Roberts, iar dacă nu ești Gulliver Naiba trebuie să fii un tip foarte informat să fi auzit de el. În general cred că nu. Tipul este omul care a făcut ComCast, care era la un moment dat cea mai mare companie americană de cablu, și-acum cred că e ceva important, adică e unul din cei mai mari giganți media din lume. E pe podium la mai toate categoriile. Citești despre el afli una-alta, printre altele că omul era evreu.

Știm refrenul ăsta cu evreii care conduc lumea, dar e cumva logic. Partea cu condusul e cam reală, Google e fondat și deținut de doi evrei, ăla de la Oracle e evreu,ăla de la Dell e evreu, Zuckerberg de la Facebook cică ar fi. De George (Gheorghe) Soros am mai auzit, de Carl Icahn sau Sheldon Adelson mai puțin. Rothschildzii sunt, separat, mai săraci ca ăștia, dar împreună au avere PIB-ul României pe câțiva ani. Mai sunt ăia din știință, o grămadă, ăia de la Hollywood, printre scenariști, iar un puhoi și, în general, sunt foarte mulți concentrați în SUA.

Iar SUA e un fel de super-putere mondială, și s-a ridicat prin oamenii ăștia. Și cum de au năvălit toți acolo? Păi pe-aici prin Europa eram toți foarte anti-semiți. Nu doar în al doilea Război mondial, am fost și-n primul. Bine, erau și ăia pe-acolo, dar nu la nivelul nostru, adică chiar i-am luat pe oameni și i-am pus în cuptoare, a fost ceva oribil. Și faza e că mulți din evreii ăștia europeni erau așkenazi, după niște estimări 3% din populația SUA, 27% din câștigătorii de Nobel. Și faza e că despre ăștia știm sigur că sunt mai deștepți decât noi, cel puțin în medie. Cel puțin în IQ cică ar fi cu 10 puncte peste medie.

Și no, dacă s-au dus toți deștepții acolo, noi am rămas cu ăștilalți oameni, care nu-s așa de deștepți și de un secol și ceva ne calcă americanii pe cap. A, și la români a fost cam aceeași poveste, am fost și noi anti-semiți într-o veselie, de-aia când te uiți la mari români de succes pe dincolo descoperi că s-au născut aici dar erau cam evrei de seminție. Cum să zic, România se poate mândri cu anul 1973 la Oscaruri, când am luat două, unul pentru Edward G. Robinson, pentru întreaga carieră, altul pentru John Housman, pentru cel mai bun actor într-un rol secundar. Amândoi născuți la București, da’ au emigrat cu familiile să facă performanță acolo, că aici nu era de stat. Și mai sunt mulți alții, prin tot felul de domenii.

Ce să zic, dacă mai găsim de-ăștia, soluția corectă ar fi să ținem de ei un pic, că poate ne-ajută în ceea ce va urma, când China va stăpâni lumea.

Foto: Teatrul Evreiesc de Stat, decupaj din fotografie de Bogdan Giușcă / Wikipedia.

Share links: | | Nou! Acum poți comanda

© 2019 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.