Care-i faza cu filmul ăla românesc care a luat Ursul de Aur

Dacă nu ați fost decedați în ultimele două zile e imposibil să nu fi auzit că iar noi, românii, am câștigat un premiu la filme, exact la redutabilul festival care dă Ursul de Aur. Noi l-am luat, fraților, de fapt o româncă, dar tot al nostru e trofeul. După primele două revelioane de bucurie a venit și vestea proastă: filmul e cam de artă, așa, avangadă sau ce căcat, e nasol subiectul și nu prea ne place.

Ei bine fraților, ați ajuns unde trebuie, eu sunt pregătit să vă explic cum să abordăm emoțional acest eveniment cinematografic. Avem varianta să acceptăm că acel film e o chestie de super-artă și să ne-o asumăm ca atare ori să urlăm că este un căcat și n-ar mai trebui să arătăm căcat în public. Opinia publică este pusă să decidă și decizia este una grea că, în definitiv, e un film cu handicapați care fac sex sau ceva de genul ăsta.

Există însă și o a treia cale, stimați conaționali, cea care ne va permite să abordăm acest moment cu relaxare, curiozitate și chiar mândrie. Ei bine, eu cred că asistăm la un nou moment Brâncuși.

Trebuie să înțelegem că noi, românii, nu avem cum să câștigăm la cultură, nu la nivel măcar european. Suntem prea puțini. Nu dacă jucăm după regulile lor. Așa că trebuie să dereglăm regulile un pic și să trolăm agresiv. Să luăm la mișto puternic principiile lor. În 1920 Brâncuși, primul român campion mondial la cultură, a expus o pulă aurie la Pavilionul Inocenților din Paris și a zis: „Asta-i artă, se numește prințesa X”. Șefu galeriei (unu Matisse) l-a dat afară dar ă hero was born. Acea pulă este acum la Muzeul de Artă de Philadephia. Dup-aia Brâncuși a făcut ce-a vrut, câștigase la artă, că oamenii au fost puși în fața unei decizii la fel de dificile: bă, ăsta ne-a arătat pula sau cumva e artă? Și, decât să admită că cineva a fost atât de nebun cât să le arate pula, au decis că e artă.

Nu va mint

Așa și acum cu cinematografia. Românii infestează cu trolaje de-astea cinema-ul european. Am umplut de ciorbă Cannes-ul și de dramă Berlinala. Le zicem la ăia „Băi, știți cum arată un film? Hai să vă arătăm ceva ce arată a film și nu puteți să ziceți că nu-i film”. Sunt oameni care nu rezistă acestui trolaj, cum e ăla de la The Guardian care s-a dat bătut. Dar ăștilalți sunt încă duri, le infectează capul cu vrăjeală de-asta și se țin tare. Acești oameni vor fi puși în fața alegerii dificile: bă, ce zicem despre filmul ăsta? Că dacă zicem că e un căcat se prind ăștia că suntem proști și ne-am petrecut două ore din viață uitându-ne la handicapați care fac sex. Află lumea că suntem proști vor vrea mai mulți să ne tragă în piept. Hai mai bine să limităm pierderile și să zicem că-i artă”.

Personal refuz să fiu trolat, asta însemnând să mă duc la un film cu o urâtă care-i cere unui nasol să-și facă o labă, și să am o opinie bazată pe cât de bine redă acest aspect al cotidianului contemporan. Dar o să urmăresc cu atenție cum se desfășoară acest trolaj și câți îl vor lua în serios. Asistăm la un moment magic, cultural, în care suntem primii în Europa la ceva, chit că acel ceva este trolajul cultural. Trebuie să admirăm metoda, nu și fapta, cam ca la filmele cu mafioți, unde te uiți fascinat de ce fac ăia deși, în principiu, nu ești de acord nici cu crima, nici cu drogurile, nici cu bătaia.

Să admirăm cum au fost trolați ăia la sânge cu cinema-ul lor cu tot, așa cum a trolat Brâncuși sculptura, Tzara poezia și Ceaușescu comunismul.

Salut, cea de-a doua carte a mea, Bacalaureat, a apărut deja prin librării. O găsești online la Emag, Nemira, Cărturești sau Libris.

5 thoughts on “Care-i faza cu filmul ăla românesc care a luat Ursul de Aur

 1. M

  Trofeul ala e “al nostru” la fel de mult cum e “Cumintenia pamantului” a noastra.

  Reply
 2. mdeep

  Cred că toată ursăreala asta berlineză e despre trolaj, nu-ți face griji. Inclusiv anul trecut a câştigat Body and soul, un film unguresc cu sex între handicapați. Nu mai trolaţi, trolaţi-ne!

  Reply
 3. Ciprian

  “Să admirăm cum au fost trolați ăia la sânge cu cinema-ul lor cu tot, așa cum a trolat Brâncuși sculptura, Tzara poezia și Ceaușescu comunismul.” si Eftimie pe cititori, doar e head of the trolls from the TNR 🙂

  Reply
 4. CID

  Romanii mai sunt la ceva primii,la hoti de buzunare. Un documentar mai vechi pe care l-am vazut pe Discovery trata subiectul,capitala mondiala la furtul din buzunare era/este Barcelona,iar aici cei mai buni hoti erau o banda de conationali tuciurii-bine ca nici spaniolii nu sunt prea albi,erau intre ai lor.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *