Ovidiu Eftimie

Cartierul General

Menu Close

Care e eticheta în cazul morții pe Facebook?

Știm cu toții că rețeaua Facebook e plină de oameni bătrâni, aflați în pragul morții. Florin Călinescu, menule, face live-uri pe Facebook. Florin Călinescu e de-o vârstă cu Gandalf. Deci, să presupunem că te împrietenești cu Mihail Șora, omul e destul de activ pe rețea zilele astea dar, biologic vorbind, nu prea mai are mult de stat printre noi.

Acum, după ce moare, cât timp mai stai până-i dai unfriend? Sau îl păstrezi acolo, ca amintire? Nu vă panicați că vorbim de moartea lui Șora, el e filosof, știe că măcar stoicii se gândeau constant la moarte și ziceau că trebuie să-ți pui problema asta zilnic. Și nici măcar nu trebuie să fie vreun amic centenar, dacă e unul de vreo 30-40 de ani în floarea vârstei, moare, ce faci? Că oamenii mor, asta e.

Stai trei zile priveghi pe Facebook și apoi dai unfriend? Sau un an? Sau îl păstrezi acolo și-l mai vizitezi din când în când ca un mormânt digital, să vezi „uite dom’le cum era când era viu. Îi plăceau chestii, dădea share la treburi. Uite-l aici nervos și aici vesel”.

Și dacă ținem de oamenii ăștia, cum va fi viitorul, peste vreo 30 de ani (nu-i mult) când jumătate din wall-ul de Facebook va fi plin cu oameni morți sau aproape pe moarte? Că una e să auzi de Stela Popescu, alta e să ai zilnic în feed câte-un om care a murit și pe care-l știai vag. Să lăsăm vrăjeala cu „ne cărăm de pe Facebook pe o rețea mai bună” că nu mai ieșim de-aici, avem toate pozele de concediu și memoriile și rețeaua de oameni cu care vorbim. O să fim câțiva pensionari Facebook care vor vorbi doar de moarte și de cafele, ca babele care se adunau la bunică-mea la taifas.

Share links: | | Din aceeași serie au mai apărut: |

© 2020 Ovidiu Eftimie. All rights reserved.

Theme by Anders Norén.